Μοναχικός «λύκος» αλλά με σοβαρή πιθανότητα να είχε επαφές με ακραίους εθνικιστικές και οπαδούς της «καθαρής» φυλής, ήταν ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας.
Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, που σκότωσε 50 ανθρώπους είχε ταξιδέψει στα Βαλκάνια και είχε περάσει και από την Ελλάδα. Το ταξίδι αυτό ερευνάται καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι έμεινε στη χώρα μας για 15 ημέρες ενώ άλλες πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος σταθμός για το ταξίδι από Κάιρο στο Βουκουρέστι τον χειμώνα του 2016.
Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία λένε ότι ο Τάραντ ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ταξιδιού και ίσως αυτό να μην ήταν απλά ένα ταξίδι αναψυχής αλλά κάτι περισσότερο. Σε συνεργασία με την Ιντερπόλ οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να ερευνήσουν αν ο Τάραντ είχε μια συγκεκριμένη «ιστορική διαδρομή», όπως λένε κάποιες αστυνομικές πηγές.
Αν δηλαδή πήγε σε κάποια συγκεκριμένα σημεία στην Ελλάδα που είχαν γι’ αυτόν συμβολισμούς οι οποίοι θα ενίσχυαν την ακραία, ρατσιστική και αντιμουσουλμανική συμπεριφορά του.
Οι Αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη, καθώς συνήθιζε να χρησιμοποιεί και λεωφορείο στα ταξίδια του. Ενδεχομένως να είχε ενοικιάσει και κάποιο αυτοκίνητο και να έκανε αυτά που ήθελε.
Ενδεχομένως, φωτογραφίες που έβγαλε ή άλλες αναφορές που είχε στον υπολογιστή του να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) στο όπλο του έκαναν τις Αρχές να αναζητήσουν σχέσεις του με την Ελλάδα.
Οι Αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αν ο «μοναχικός λύκος» είχε συναντήσεις στην Ελλάδα και με ποιους. Αλλωστε, υπάρχουν αρκετές οργανώσεις ή μεμονωμένοι πολίτες που πιστεύουν σε ακραίες θέσεις, ανάλογες του Τάραντ. Το μανιφέστο του που βγήκε στη δημοσιότητα είχε από την άλλη αναφορές στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγιά Σοφιά η οποία θα πρέπει να απελευθερωθεί.
«Εκπαιδεύτηκε» στα ταξίδια του;
Ενας Νεοζηλανδός που κάνει τέτοιες αναφορές, οι οποίες παραπέμπουν σε αλυτρωτισμούς ακραίων, εθνικιστικών κύκλων στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να ερευνηθεί.
Αν συνάντησε και ποιους στη χώρα μας κι αν στην τουρνέ που έκανε σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Τουρκία, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ. «εκπαιδεύτηκε» ιδεολογικά ή και επιχειρησιακά.
Ο ίδιος έκανε αναφορές και για ταξίδι του στο Πακιστάν που ενδεχομένως να είχε κι εκεί κάποιες επαφές, αλλά το γεγονός ότι ο ακραίος του λόγος έχει στοιχεία που προσομοιάζουν σε ακροδεξιές οργανώσεις που θέλουν να «φάνε» την Τουρκία, να απελευθερώσουν την Αγιά Σοφιά και να σκοτώσουν οποιονδήποτε είναι μουσουλμάνος.
Χωρίς να υπάρχουν αυτή τη στιγμή πληροφορίες για τα περίεργα ταξίδια του Τάραντ, ασφαλώς θα έχει ενδιαφέρον και για την παρουσία του στην Ελλάδα, για τις διαδρομές που ακολούθησε ή αν ήρθε σε επαφή με κάποιους.
Μπορεί, από την άλλη, να ήθελε να δει απλά περιοχές που πίστευε ότι θα ενίσχυαν τον εθνικιστικό του οίστρο. Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, που αντέγραψε πρακτικές του ISIS, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο. Αυτές τις πρακτικές θα μπορούσε να δει και να αντιγράψει με τα ταξίδια του στην ευρύτερη περιοχή.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.
Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.
Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.
Ηρεμος και χαμογελαστός στο δικαστήριο
Ο μακελάρης εμφανίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκε μια κατηγορία για ανθρωποκτονία.
Φορώντας τη λευκή στολή των κρατούμενων και ξυπόλητος, χαμογελούσε στους δημοσιογράφους την ώρα που τον φωτογράφιζαν, ενώ έκανε χειρονομία που σημαίνει «ΟΚ», η οποία χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Τάραντ θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.