Αν οι φημισμένες πυραμίδες της Γκίζας είναι η επιτομή της καλαισθησίας της Αρχαίας Αιγύπτου, οι χαοτικοί δρόμοι που οδηγούν τους τουρίστες προς αυτήν προσφέρουν μια γνήσια γεύση της χώρας σήμερα. Η άσφαλτος στον περιφερειακό δρόμο είναι γεμάτη λακκούβες, περίτεχνες σακαράκες και ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία ορμούν πολλές φορές με τρόπο επικίνδυνο ανάμεσα στις λωρίδες κυκλοφορίας, τα σήματα έχουν ρόλο μόνο διακοσμητικό, αυτοκίνητα μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα, οδηγοί με μηχανάκια δίνουν την αίσθηση ότι μετέχουν σε κάποιου είδους βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας και τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι συχνά.
Ο περιφερειακός δρόμος αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όχι για τους παραπάνω λόγους, αλλά εξαιτίας των κτιρίων που υψώνονται στις δύο πλευρές του, και δη της άχαρης και βρώμικης όψης τους. Πρόκειται για οικοδομές από κόκκινα τούβλα στις οποίες διαμένουν τα δύο τρίτα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων του Καΐρου.
Τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλ Σίσι αποφάσισε πως όλα αυτά τα κτίρια που βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα πρέπει να βαφτούν ομοιόμορφα και ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί δήλωσε ότι δείχνουν «απολίτιστα». Οι κάτοικοι παρ’ όλα αυτά θεωρούν ότι το μεγαλόπνοο έργο του προέδρου είναι δύσκολο να λειτουργήσει ενώ θα κληθούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος για τις εργασίες «καλλωπισμού».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Αλ Σίσι παρεμβαίνει σε θέματα αισθητικής. Επανειλημμένα έχει κάνει κήρυγμα στους συμπατριώτες του να γυμνάζονται και να προσέχουν τη διατροφή τους, τους λέει μάλιστα «είστε υπέρβαροι», ενώ ο ίδιος δίνει το παράδειγμα κάνοντας ποδήλατο και δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες.
Την ίδια ώρα ο στρατός του χτίζει ένα φανταχτερό συγκρότημα στην έρημο, έξω από την πρωτεύουσα, όπου θα στεγάζονται τα κτίρια της κυβέρνησης, μακριά από το ρημαγμένο κέντρο της πόλης. Η επιθυμία του για το ολικό «makeover» προφανώς έχει να κάνει με ένα υπερπολυτελές γκαλά για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου – ενός πρότζεκτ ύψους 1,1 δισ. δολαρίων – που ετοιμάζει και στο οποίο έχει προσκαλέσει ηγέτες από όλον τον κόσμο. Την ίδια ώρα όμως, λένε οι επικριτές του, ξεχνάει τον απλό λαό.
Στο Κάιρο γιγάντιες αφίσες διαφημίζουν πολυτελή συγκροτήματα, τα οποία όμως απευθύνονται σε μια μικρή μερίδα ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν και να τα συντηρήσουν. Αλλά το 40% των 98 εκατομμυρίων Αιγυπτίων ζει σε φτωχογειτονιές, με σπασμένα πεζοδρόμια, σε πολλές περιπτώσεις σε αυθαίρετα κτίρια και βρώμικους δρόμους.
Πέρυσι ένας ιδιωτικός ζωολογικός κήπος στο Κάιρο έγινε περίγελος όταν επισκέπτες συνειδητοποίησαν ότι οι υπάλληλοι είχαν ζωγραφίσει – ναι, ζωγραφίσει! – λευκές ρίγες σε γαϊδουράκια για να φαίνεται πως πρόκειται για ζέβρες! Ακριβώς έτσι βλέπουν οι Αιγύπτιοι και το όραμα του Σίσι που θέλει τα κτίρια στο κέντρο του Καΐρου να είναι βαμμένα σε γήινους τόνους, ενώ εκείνα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες πόλεις να είναι μπλε!
Οι ειδικοί πάλι αναφέρουν ότι ένα τόσο μεγάλο έργο σε μια χώρα με συχνές αμμοθύελλες, όπου βρέχει σπανίως, δεν είναι βιώσιμο. Στη χώρα πάντως είναι γνωστό ότι οι μεγαλοστομίες όσο συχνά έρχονται τόσο γρήγορα φεύγουν. Και οι πολίτες ελπίζουν ότι και αυτό το «όραμα» θα σβήσει σύντομα. Οπως έσβησαν οι ρίγες στα ταλαίπωρα γαϊδουράκια.