Έρευνα σχετικά με τα πρόσφατα ταξίδια του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέναν Τάραντ, στη Βουλγαρία έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελείς της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.
Ο δράστης προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ανείπωτο θρήνο δολοφονώντας 49 μουσουλμάνους στο Κράιστσερτς στης Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο ακροδεξιός Τάραντ είχε επισκεφτεί τη Βουλγαρία 9 με 15 Νοεμβρίου του 2018, λέγοντας πως είχε σκοπό να επισκεφτεί ιστορικά μνημεία και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Σοτίρ Τσατσάροφ.
Οι Αρχές ελπίζουν, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας, ότι όντως επισκέφτηκε τη χώρα για αυτόν τον σκοπό «και δεν είχε άλλους στόχους».
Σημειώνεται επίσης πως τέσσερα ονόματα Σέρβων που αγωνίστηκαν κατά της κυριαρχίας των Οθωμανών στα Βαλκάνια, γραμμένα στο κυριλλικό αλφάβητο, φαίνονται επίσης στα όπλα του δράστη, όπως αναφέρει το Associated Press.
Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο άντρας έφθασε στη Σόφια από το Ντουμπάι στις 9 Νοεμβρίου και νοίκιασε ένα αυτοκίνητο την επόμενη ημέρα.
Έφυγε στις 15 Νοεμβρίου σε μια πτήση με προορισμό το Βουκουρέστι, όπου νοίκιασε αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία, δήλωσε ο Τσατσάροφ.
Ο Αυστραλός πραγματοποίησε επίσης μια σύντομη επίσκεψη στα Βαλκάνια από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, ταξιδεύοντας με λεωφορεία σε όλη τη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
«Ένα από τα καθήκοντα του εισαγγελέα είναι να διαπιστώσει εάν (o Τάραντ) έχει επαφές με βούλγαρους πολίτες και αν υπάρχουν άτομα που τον συνόδευσαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ.
Η Βουλγαρία δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τις αρχές στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο για το ζήτημα.
Έρευνα στην Τουρκία
Ο δράστης της επίθεσης φαίνεται πως είχε επισκεφτεί και την Τουρκία. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Ο Τάραντ «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.
«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε μια ανώνυμη πηγή.
Σερβία: Το άτομο αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα
Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας.
«Αυτό το άτομο δεν έχει καμία σχέση με την Σερβία και δεν ζητάμε από κανέναν να εκδικείται στον κόσμο, για τα θύματα των Σέρβων» είπε σε συνέντευξη τύπου σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στα όπλα και στους γεμιστήρες του μακελάρη αναγράφονταν και ονόματα Σέρβων ηρώων στην κυριλλική γραφή.
Όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ στην Σερβία, στο βίντεο που ανάρτησε ο Μπρέντον Τάραντ στο διαδίκτυο, ακούγεται μέσα στο αυτοκίνητο του, σερβικό εθνικιστικό τραγούδι που εξυμνεί τον εγκληματία πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στα δυο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία, που στοίχισε τη ζωή σε 49 άτομα και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, στην γενική κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, Πάτσι Ρίντι.
«Αυτή η τραγωδία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις και τη σκληρότητα της τρομοκρατίας. Στην πρόθεσή τους να επιβάλουν τον φόβο, οι τρομοκράτες δεν έχουν όρια και δεν σέβονται ανθρώπινες αξίες» επισημαίνει στο τηλεγράφημά του ο Αλ. Βούτσιτς.
Το ενδεχόμενο να είχε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας κάποια σχέση με τους Σέρβους της Βοσνίας, απέρριψε και οΜίλοραντ Ντόντικ, προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκπροσωπεί το σερβικό έθνος.
Σημειώνεται ότι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, στον οποίο αναφέρεται το τραγούδι που άκουγε ο μακελάρης, είναι πρώην αρχηγός των Σερβοβόσνιων που κατηγορήθηκε για πολλά εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και η σφαγή 8000 και πλέον μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.
Τεχνικές ISIS
την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια για την επίδραση που είχε στον δολοφόνο η δράση του ISIS, πώς ένας ήσυχος Νεοζηλανδός μετατράπηκε σε έναν ακραίο εθνικιστή, ρατσιστή και τελικά σε έναν από τους χειρότερους δολοφόνους της ιστορίας.
Ο Τζον Μίλερ, αναπληρωτής διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής των ΗΠΑ, έκανε δηλώσεις που προξενούν εντύπωση καθώς είπε ότι η επίθεση έχει πολλές ομοιότητες με αυτές που πραγματοποιούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.
Ο 28χρονος άλλωστε είχε ως ίνδαλμά του τον Μπρέιβικ που αιματοκύλισε τη Νορβηγία ο οποίος είχε επιρροές από την ισλαμική τρομοκρατία. «Μπορείτε να δείτε ότι οι νεοφασιστικές ομάδες, οι λευκοί υπερασπιστές δανείζονται πολλές πρακτικές από βιβλία του Iσλαμικού Κράτους», τόνισε ο Μίλερ.
«Σε αυτή την επίθεση βλέπετε το φαινόμενο της δολοφονίας σε απευθείας σύνδεση. Αυτή ήταν μια τακτική του Iσλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την οποία, ένας κάποιος πρόκειται να εκτελέσει μια μαζική επίθεση, θα πρέπει να την μεταδώσει μέσω των social media. Τελευταία έχουμε δει να υιοθετούν πολλές από τις τακτικές που αναφέρονται στο περιοδικό «Rumiyah» ή τα περιοδικά της Αλ Κάιντα».
Ερωτηθείς για τις απειλές των λευκών εθνικιστών που εμπίπτουν στο πόλεμο της προπαγάνδας, ο Μίλερ λέει:
«Είδατε την επίθεση στα τζαμιά του Καναδά, έναν σκοπευτή να ανοίγει πυρ ενώ οι κινήσεις του μεταδίδονται live, είδατε την επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ… Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, βλέπουμε μια ενίσχυση της προπαγάνδας. Βλέπουμε λευκούς να δανείζονται τεχνικές προπαγάνδας από τρομοκρατικές ομάδες…κάτι που παρακολουθούμε στενά «, πρόσθεσε.
Η μαζική δολοφονία σε ζωντανή μετάδοση από το facebook σε συνδυασμό με το ακραίο, ρατσιστικό μανιφέστο που ήρθε στο φως δείχνει έναν άνθρωπο ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια των επιθέσεων του ISIS χωρίς να είναι μέλλον του. Μιμείται το μίσος των τζιχαντιστών για τον διαφορετικό τρόπο ζωής και τελικά τον αντιστρέφει στο μυαλό του χτυπώντας μουσουλμάνους και θέλοντας να «καθαρίσει» την πατρίδα του.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας,Τζέσικα Άρντερν, στις πρώτες της δηλώσεις μετά το μακελειό είπε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση».
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, κάποιοι από τους συλληφθέντες έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η χώρα έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. «Η Νέα Ζηλανδία ζει τις πιο σκοτεινές της ώρες», πρόσθεσε η Άρντερν.