Θέσπιση μειωμένης θητείας 9 μηνών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και 8 μηνών για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπονται και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, ενώ μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.
Επίσης, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το ΥΠΕΘΑ, προωθεί και μια σειρά από αλλαγές σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης από τα Στρατιωτικά Δικαστήρια, αλλά και αρκετές ρυθμίσεις ανοιχτών θεμάτων που αφορούν είτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες του στρατιωτικού προσωπικού, όπως οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, είτε σε διεύρυνση της δυνατότητα νοσηλείας σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους.
Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, η διάρκεια της οποίας περιορίζεται στους έξι μήνες για το σύνολο των αρρένων μελών τους και όχι μόνο για μεγαλύτερο αγόρι όπως ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να πηγαίνει πλέον στους οκτώ μήνες.
Τι θα ισχύσει για του ανυπότακτους
Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας στο ΑΠΕ, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Με τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να επιτύχει μείωση του αριθμού των ανυπότακτων, παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για να καταταγούν.
«Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διάταξη, καθώς αφορά πολλούς νέους οι οποίοι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Απαλλάσσονται έτσι από την καταβολή του χρηματικού ποσού για την αποπληρωμή τού ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.
Επίσης, μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους στρατεύσιμους.
Παράλληλα τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής γνωμοδότησης για την υπαγωγή των αντιρρησιών συνείδησης στην εναλλακτική υπηρεσία, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από 2 σε 3 και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από 2 σε 1, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ρυθμίσεις προσωπικού
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου ρυθμίζεται επίσης και το θέμα των παιδιών που είχαν εισαχθεί σε στρατιωτικές σχολές και τα οποία κάποια στιγμή παρουσίασαν πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αυτών. Πλέον με βάση το νομοσχέδιο τα συγκεκριμένα παιδιά θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες θα αποφοιτούν ως υπαξιωματικοί με την πρόβλεψη εν συνεχεία να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες γραφείου.
Όσον αφορά τους ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες), αλλά και τις άλλες κατηγορίες στελεχών των βασικών βαθμίδων που έχουν προσληφθεί κατά καιρούς για την κάλυψη αναγκών και των τριών Κλάδων, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα της ηλικιακής ωρίμανσης. Ήδη με το νομοσχέδιο που προωθείται λύνονται χρονίζοντα προβλήματα.
Σύμφωνα με το κ. Ρήγα: «Τιμάμε τους ανθρώπους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Από εκεί και πέρα λαμβάνουμε μέτρα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και αυτό αφορά και τη στελέχωση των εργοστασίων βάσης. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε και την εσωτερική κινητικότητα».
Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η παράταση θητείας των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για μία επιπλέον τριετία (3+3 χρόνια). Ο θεσμός των ΟΒΑ έχει χαρακτηρισθεί από επιτυχία, καθώς και υποστελεχωμένες μονάδες μπορεί να επανδρώσει, αλλά και δίνει τη δυνατότητα σε οπλίτες και εφέδρους να παράσχουν μισθωτή εργασία για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα που πλέον φτάνει τα έξι χρόνια.
Πυρόπληκτοι
Ακόμα, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει προβλέψεις για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι.
Συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους (σπίτια ή επιχειρήσεις) από την πύρινη λαίλαπα.
Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή.