Ιδού τι αλίευσα από τη Βουλή: Κατά τη διαδικασία της 2ης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας καυτηρίασε την άνεση με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε δύσκολη καμπή της προεκλογικής πορείας τους προβάλλουν και ένα καινούργιο ιδεολογικό πρόσωπο, που κάθε φορά νομίζουν ότι είναι πιο ελκυστικό από το προηγούμενο. Αδιαφορούν όμως εάν τα πρόσωπα αυτά επί της ουσίας αναιρούν το ένα το άλλο.
nnn
Αρχικά, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε ως επικεφαλής μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς με νεοκομμουνιστικές αναφορές, εξελίχθηκε γρήγορα σε σοσιαλιστή, στη συνέχεια έχτισε καλές σχέσεις με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σήμερα ερωτοτροπεί ασύστολα με κάποιους θύλακες της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Πάντοτε, όμως, απέναντι στον φιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρεται ως ιδεολογικός εκπρόσωπος του παραδοσιακού αριστερού κρατισμού. Υπάρχει όμως και συνέχεια…
nnn
Προχθές, στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μεταμόρφωση. Εξήγγειλε την ίδρυση ενός νέου ανταγωνιστικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ, ενός μετώπου ανάμεσα στους πολλούς, που πιστεύει ότι εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και στις οικονομικές ελίτ, τις οποίες ταυτίζει με τη ΝΔ. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία, εγεννήθη ημίν ηγέτης του αριστερού λαϊκισμού και μάλιστα με τη βούλα των γνωστών θεωρητικών του πολιτικού αυτού ρεύματος Ερνέστο Λακλάου και Σαντάλ Μουφ, που τυχαίνει, όπως κι αυτός, να υπήρξαν θαυμαστές του Τσάβες.
nnn
Και κατέληξε ο κ. Τζαβάρας, πόση άραγε αναλογία υπάρχει μεταξύ της συρροής των πολλών ιδεολογικών μορφών στο ίδιο πολιτικό πρόσωπο και της στιχομυθίας του Ιησού με τον δαιμονιζόμενο στη χώρα των Γαδαρηνών: «»Τι σοι εστίν όνομα;» (σ.σ. ποιο είναι το όνομά σου)», ρωτά ο Ιησούς, «ο δε είπε· Λεγεών· ότι δαιμόνια πολλά εισήλθεν εις αυτόν».
Ενα μάθημα αριστείας στους Συριζαίους
Μαθαίνω ότι σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία. Μαθαίνω επίσης πως ο μεξικανός επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει την Τρίτη 19 Μαρτίου μαζί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τα προκαταρκτικά συμπεράσματα έρευνας του διεθνούς οργανισμού, η οποία αναλύει το πώς οι «βέλτιστα σχεδιασμένες» περιφερειακές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.
nnn
Καθώς η συζήτηση θα είναι για βέλτιστες πρακτικές, δεν ξέρω εάν ο Γιάννης Δραγασάκης θα έχει το θάρρος να ενημερώσει τον κ. Γκουρία για την τροπολογία που πέρασε προ ημερών η κυβέρνηση από τη Βουλή και με την οποία αποψιλώθηκε από τυπικά προσόντα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Και εξηγούμαι…
nnn
Με την εν λόγω τροπολογία «προσαρμόστηκαν στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ» τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς αφαιρέθηκε η απαραίτητη γνώση της γαλλικής γλώσσας (ο ΟΟΣΑ εδρεύει στο Παρίσι) και η προϋπόθεση ύπαρξης διδακτορικού αντικαταστάθηκε με την ύπαρξη μεταπτυχιακού ως εναλλακτικού κριτηρίου επιλογής. Απλά για να μη λησμονούμε πώς αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την αριστεία…
Αλλο Βενεζουέλα και άλλο Βολιβία
Οτι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ομιλεί εκτός χειρογράφου, κάνει πολλά σαρδάμ ή υποπίπτει σε γλωσσικά ατοπήματα είναι γνωστό. Κάποτε μπλέκει τη Λέσβο με τη Μυτιλήνη, κάποτε επιχειρεί με Greeklish να μεταφράσει ελληνικές παροιμίες, κάποτε είναι αφηρημένος. Είναι όντως αφηρημένος; Πώς διαφορετικά να εξηγηθεί το γεγονός ότι είχε μπροστά του τον πρόεδρο της Βολιβίας και όταν πήγε να τον προσφωνήσει, του είπε: «Αγαπητέ πρόεδρε της… Βενεζουέ…», εκεί σταμάτησε, ήπιε μια γουλιά νερό, χαμογέλασε και το διόρθωσε: «Αγαπητέ πρόεδρε της Βολιβίας» είπε. Η αλήθεια είναι ότι Μοράλες και Μαδούρο διατηρούν καλή σχέση και είναι και οι δύο αυταρχικοί νεοκομμουνιστές.
Η ολιγαρκής αφθονία του Αλέξη
Αμ το άλλο με την «ολιγαρκή αφθονία»; Που πέταξε και τρέλανε το Διαδίκτυο για το τι εννοεί με αυτό ο ποιητής ο Πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα έγραψε: «Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλον κόσμο που είναι εφικτός και που μπορεί να γίνει πράξη από δυνάμεις σταθερά προσανατολισμένες στην κοινωνική πρόοδο και σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ολιγαρκούς αφθονίας» έγραψε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του και οι χρήστες του Twitter αγωνίζονται να καταλάβουν τι εννοεί. Ισως ο Πρωθυπουργός να προτρέπει τον κόσμο να είναι… ολιγαρκής, ή να αρκείται με τα λίγα. Μπορούσε να το πει έτσι για να το καταλάβουν όλοι, όπως το είπε κάποτε (όταν βρισκόταν στις δόξες του) και ο ταλαντούχος Γιάνης Βαρουφάκης, που ζητούσε «να διάγουμε βίον λιτό». Για να διευκολύνω, το αντίθετο της ολιγαρκούς αφθονίας είναι η «καπιταλιστική συσσώρευση».
Ο Αυτιάς και τα ραντεβού του προέδρου
Να ξέρετε ότι ορισμένα από τα ραντεβού που κάνει στο γραφείο του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης (που δεν ανακοινώνονται) κρύβουν υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή, οι οποίες θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Για παράδειγμα, εάν ακούσετε (μετά το Πάσχα) ότι ο Γιώργος Αυτιάς θα είναι υποψήφιος, μην εκπλαγείτε. Να ξέρετε επίσης ότι τελευταίως έχει αναβαθμιστεί (με απόφαση προέδρου) και ο Θ. Σκυλακάκης, που έφτασε να προεδρεύει και κομματικών συσκέψεων.
Η Γιάννα πάει Cambridge
Στο αίθριο του Maxwell Centre του Cavendish Laboratory, στο Cambridge, πραγματοποιήθηκε τις προάλλες η επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία (GAPSTI). Το Πρόγραμμα αυτό, 5ετούς διάρκειας, εντάσσεται στην λογική του “Cambridge Phenomenon”. Δηλαδή στην εγκατάσταση μιας στενής σχέσης μεταξύ της πανεπιστημιακής έρευνας σε θέματα αιχμής και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και εφαρμογών, που οδηγούν καινοτόμα στο αύριο. Δεν πρόκειται απλώς για την σχέση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Αλλά για μια από την πρώτη στιγμή συνεργασία τους, με σκοπό την ανάπτυξη της καινοτομίας με τέτοιους τρόπους που να αλλάζουν ριζικά τα πράγματα.
***
Ο υποβολέας του Αλέξη
Σε ρόλο …υποβολέα ο «γαλάζιος» Κώστας Τασούλας διόρθωνε τον Τσίπρα την ώρα που μιλούσε στην Ολομέλεια για την συνταγματική αναθεώρηση. Την πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα του είπε ότι με ενδιαφέρον ακούει τις γλωσσικές του συμβουλές, την δεύτερη φορά όμως όταν τον διέκοψε του είπε ότι δεν μπορεί να διορθώνει και τον ειρμό της σκέψης του. «Αλλιώς να σας βάλω υποβολέα, εδώ από κάτω», είπε στον βουλευτή της ΝΔ.
***
Μηνύσεις στη ΔΕΠΑ για την αεριοκίνηση
Σαν να μην έφταναν τα τρεξίματα για Λαυρεντιάδη-Κιτσάκο-Πετσίτη και οι εργασιακές κινητοποιήσεις για τη διάσπαση της εταιρείας, έρχονται να προστεθούν και οι πρώτες μηνύσεις κατά της διοίκησης Τζώρτζη-Δότση για τις επιδοτήσεις στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο κίνησης CNG. Οργισμένοι πολίτες καταγγέλlουν εμπαιγμό και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεών τους με τη ΔΕΠΑ και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της διοίκησης. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού η περίφημη «αεριοκίνηση» φαίνεται ότι έχει αφήσει πολλούς που επένδυσαν σε αυτήν στη … μέση του δρόμου τους τελευταίους μήνες.
***
Οταν οι θεσμοί δεν ενημερώνουν
Είναι αλήθεια ότι οι θεσμοί δεν είχαν ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, πρίν από την τελευταία συνεδρίαση που έκοψε τη δόση για την Ελλάδα, για τις αλλαγές στο ν. Κατσέλη και τα σημεία για τα οποία υπήρχε συμφωνία;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει γκρίνια στις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι όποιες διαφορές μεταξύ στελεχών της Επιτροπής και των ελεγκτών θα συζητηθούν στο επόμενο Euro Working Group. Να δούμε που θα καταλήξουν…