Έξι οι μνηστήρες για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Έκπληξη η συμμετοχή ιδιωτικής κινεζικής εταιρείας

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι προσδοκίες ΔΕΗ και κυβέρνησης να συμμετάσχουν στον νέο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας και νέοι επενδυτές. Έτσι, εκτός από πέντε υποψηφίους, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στον προηγούμενο διαγωνισμό ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος, ήρθε η έκπληξη από την Κίνα. Πρόκειται για την China Western Power Industrial CoLtd, μια μεγάλη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1983 και δραστηριοποιείται σε 30 επαρχίες της Κίνας και σε περισσότερες από 50 χώρες.  Η Διοίκηση της ΔΕΗ εκφράζει την πεποίθηση ότι το «νέο αίμα» θα αυξήσει τον ανταγωνισμό ώστε να έχει θετική έκβαση ο νέος διαγωνισμός.

Ειδικότερα, φάκελοw εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν  οι εξής έξι επενδυτές:

– BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

– CHINA WESTERN POWER INDUSTRIAL Co LTD

– SEV.EN ENERGY AG – INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (CONSORTIUM)

– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

– ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

– ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τελικά δεν εμφανίστηκαν στον νέο διαγωνισμό, οι επενδυτές που είχε προσεγγίσει το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, όπως είναι η κινεζική CMEC, η τσεχική EPH (είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν συνέχισε στη δεύτερη φάση), μια αμερικανική και μια ρωσική εταιρεία κλπ.

Εμφανίστηκαν ωστόσο, η κοινοπραξία Beijing Guohua Power Company Limited and Damco Energy και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που αν και ήταν ενεργές στον προηγούμενο διαγωνισμό τελικά δεν είχαν καταθέσει προσφορά.

Ωστόσο, η κρίσιμη φάση του διαγωνισμού τώρα ξεκινά, καθώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη νέα Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA), η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει έως τα μέσα Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν ακόμη ανοιχτά πολλά ζητήματα, τα οποία είχαν οδηγήσει τον προηγούμενο διαγωνισμό σε ναυάγιο. Αφορούν την αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος εφοδιασμού της μονάδας «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας,  την εξασφάλιση ενός μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών ανάμεσα στη ΔΕΗ και στον νέο ιδιοκτήτη των μονάδων, αλλά και τον ελληνικό μόνιμο μηχανισμό διασφάλισης ισχύος για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων (τα γνωστά ΑΔΙ), ο οποίος ακόμη δεν έχει πάρει το τελικό ΟΚ από τις Βρυξέλλες. Εκκρεμεί επίσης και η νέα αποτίμηση των λιγνιτικών «πακέτων», η οποία όπως αναμένεται θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την προηγούμενη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.