Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έστειλε επιστολή στους συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες που κίνησαν τη διαδικασία για τον αποκλεισμό του κόμματός του Fidesz από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ζητεί συγγνώμη για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, όμως εμμένει στις πολιτικές του θέσεις.

Σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο Ορμπάν ζητά από τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού και Φλαμανδικού Κόμματος Βούτερ Μπέκε να επανεξετάσει την πρότασή του για αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι αντίστοιχες επιστολές έχουν σταλεί και στα 13 κόμματα που στηρίζουν την πρόταση.

Τα κόμματα αυτά επιθυμούν τον αποκλεισμό του Fidesz από το ΕΛΚ, κυρίως μετά την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος με αφίσες και ολοσέλιδες καταχωρίσεις στον ουγγρικό Τύπο, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επενδυτής Τζορτζ Σόρος επιδιώκουν να ανοίξουν την Ουγγαρία στους μετανάστες.

Η συζήτηση εντός του ΕΛΚ για το αν θα αποκλειστεί το Fidesz από την πολιτική ομάδα θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες (…) στο θέμα της μετανάστευσης, της προστασίας της χριστιανικής κουλτούρας και για το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει ο Ορμπάν στην επιστολή του. «Επίσης δεν είναι μυστικό ότι δεν επιθυμούμε να αλλάξουμε τη θέση μας σε αυτά τα ζητήματα».

«Ωστόσο δεν θεωρώ ότι είναι λογικό να επιλύσουμε αυτές τις διαφωνίες αποκλείοντας ένα κόμμα από την πολιτική μας οικογένεια. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα με σεβασμό να σας ζητήσω να επανεξετάσετε την πρότασή σας για αποκλεισμό (του Fidesz), αν είναι δυνατό», συνεχίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Βέμπερ έχει θέσει ως όρο για την παραμονή του Fidesz στο ΕΛΚ μία συγγνώμη από τον Ορμπάν για τις προσβλητικές του δηλώσεις εις βάρος άλλων μελών της πολιτικής ομάδας.

Ο Ορμπάν στην επιστολή του ζητά συγγνώμη για τη δήλωση που έκανε στη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag στις 3 Μαρτίου στην οποία χαρακτήρισε τους επικριτές του «χρήσιμους ηλίθιους».

«Στην πραγματικότητα είναι μια φράση του Λένιν, με την οποία σκόπευα να επικρίνω μια συγκεκριμένη πολιτική και όχι κάποιους πολιτικούς», εξηγεί. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, αν θεωρήσατε ότι η δήλωσή μου σας προσβάλλει προσωπικά».

Ωστόσο, δεν ζήτησε συγγνώμη για τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του αναφορικά με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ