Σε πλήρη αποδόμηση του συνταγματικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βουλή κατά την καταληκτική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όπως είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, οι προτάσεις της πλειοψηφίας στην συντριπτική πλειονότητά τους ήταν σε πολλά σημεία μικρόψυχη και αμυντική, όπως στο άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ή στο άρθρο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή και όχι από το εκάστοτε υπουργικού συμβούλιο.
Σε άλλα σημεία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υστερόβουλες, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, όπως στην περίπτωση της θέσπισης της απλής αναλογικής χωρίς να αφήνεται η ευχέρεια στο εκλογικό νομοθέτη να λειτουργήσει στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται, ενώ άλλα πολλά σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ρητορικά έως δημαγωγικά, μια «ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού», όπως είπε, αναφερθείς στο θέμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, για τα οποία είναι πλήρες το κανονιστικό περιεχόμενο, αλλά και στο άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο κράτος, ενώ άλλα σημεία, όπως τόνισε, ήταν αλλοιωτικά του πολιτεύματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπως στο θέμα της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, της ευκολίας για την διενέργεια δημοψηφισμάτων κλπ.
Προβλήματα ο κ. Βενιζέλος διέβλεψε και στις προτάσεις της ΝΔ κάνοντας λόγο για πληθωριστική τάση σε αντίθεση με τις διακηρύξεις για λιτό Σύνταγμα που άνοιξαν θέματα τα οποία θέλουν περισσότερη επεξεργασία. Χαρακτήρισε ωστόσο χρήσιμες τις προτάσεις για αναθεώρηση του άρθρου 16 «και είναι κρίμα που δεν εισάγονται στην επόμενη Βουλή», όπως είπε. Ο ίδιος χαρακτήρισε ανούσια την σύγκρουση για την δεσμευτικότητα ή όχι των εισηγούμενων προτάσεων της παρούσας Βουλής από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα του. Όπως εξήγησε είναι ισχυρή και κυρίαρχη η επόμενη Βουλή και δεν μπορεί η απλή πλειοψηφία της παρούσας βουλής να δεσμεύσει την αυξημένη πλειοψηφία της επόμενης Βουλής και η αυξημένη πλειοψηφία της πρώτης βουλής δεν μπορεί να αποκρύψει τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων που ψήφισαν και αυτές οι αντιθέσεις τίθενται στην κρίση του εκλογικού σώματος.
Όσον αφορά την προεδρική εκλογή, υπογράμμισε ότι με την καταψήφιση του άρθρου 30 παρ. 1 για την άμεση εκλογή από τον λαό, απορρίφθηκε η πρόταση αναθεώρησής του και άρα επιβάλλεται η εκλογή του από την Βουλή: «Δεν υπάρχει αντιδικία για την κατεύθυνση: η εκλογή θα γίνεται από την Βουλή, το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να διαλύεται η Βουλή όταν και με την πλειοψηφία των 151 δεν θα εκλέγεται Πρόεδρος», σημείωσε. Αλλά και με την οριακή πλειοψηφία των 151 που συγκέντρωσε το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αναθεωρηθεί: «Άνθρακες ο θησαυρός», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει και η συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας. Όπως δήλωσε, εξάλλου, αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι «χωρίς συναίνεση και πολιτικό πολιτισμό η αναθεώρηση δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε εφικτή».