Την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να υπομονεύσει και να σνομπάρει την διαδικασία, προβάλλοντας προσχώματα.
«Ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που εκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε 40 χρόνια είχε πολλαπλές ευκαιρίες να το κάνει και δεν το τόλμησε. Και όταν το τόλμησε οδήγησε σε ρυθμίσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που σε όλους μας πρέπει να προκαλούν ντροπή».
Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για «φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια» που κάποιοι επέλεξαν να παίξουν με το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε τόσο πολύ αναθεωρητική διαδικασία. «Θεωρώ τουλάχιστον άδικη την παρατήρηση ότι είναι μία διαδικασία που γίνεται στο πόδι» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η Συνταγματική Αναθεώρηση δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε τι οδήγησε σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα, αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των πολιτών και το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση διεθνώς, σημειώνοντας πως η βούληση των λαών γίνεται ολοένα και περισσότερο να επηρεάσει τις αποφάσεις πολιτικής. Πρόσθεσε δε, πως απαιτούνται ρυθμίσεις που θα εγγυηθούν ομαλό πολιτικό κύκλο. Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μοντέλο της απλής αναλογικής.
«Οι μεταρρυθμίσεις μας θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό»
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις «που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών».
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε αβάσιμη την κριτική ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε πολίτευμα προεδρικό ή ημιπροεδρικό, αφού όπως είπε αυτό δεν εξαρτάται από την διαδικασία της εκλογής του προέδρου, αλλά από τις αρμοδιότητές του.
«Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή ΠτΔ αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά και στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως επεσήμανε, κεντρικό ερώτημα στην πολιτική συζήτηση αυτή ήταν εάν τελικά πρέπει ως ύστατο καταφύγιο να προσφεύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία ή θα πρέπει ο ΠτΔ να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο ακόμη και με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως είναι η πρόταση της ΝΔ.
«Η αλήθεια είναι ότι το σημερινό Σύνταγμα προβλέπει την τελευταία δυνατότητα με την προσθήκη όμως μιας διόλου ασήμαντης λεπτομέρειας» όπως σχολίασε.
Δηλαδή, όπως είπε, «ότι η απλή πλειοψηφία 151 αρκεί μόνο εφόσον δεν έχουν τελεσφορήσει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία (200, 200 και 180 ψήφων), στη συνέχεια έχει διαλυθεί η Βουλή, έχει εκλεγεί νέα, άρα έχουμε μεσολάβηση εκλογών, ενώ στη συνέχεια και πάλι επιχειρείται να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτών και αν και εκεί δεν εκλεγεί πάμε σε απλή πλειοψηφία» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Η διάλυση της Βουλής και η μεσολάβηση εκλογών δεν είναι μια τυχαία λεπτομέρεια. Είναι ο τρόπος που επιλέγει ο συνταγματικός νομοθέτης προκειμένου -ας μου επιτραπεί η έκφραση – να «εκβιάσει» αν θέλετε τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του ΠτΔ επειδή ακριβώς αυτός είναι ο επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος».
Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, «εμείς όμως εδώ επιθυμούμε -και ορθώς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που γεννάται σε ό,τι αφορά τη διατάραξη του ομαλού κυβερνητικού κύκλου τετραετίας, οπότε προκρίνουμε την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από πιθανή διάλυση της Βουλής».
Άρα, συνέχισε, «πρέπει να δημιουργηθεί ένας άλλος μηχανισμός «εκβιασμού» της συναίνεσης και αυτό επιχειρεί η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά μόνο αν αυτές δεν ευδοκιμήσουν, σε διάρκεια έξι μηνών, να οδηγούμασε σε απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής.
Αυτή η πρόταση αλλοιώνει και υποβαθμίζει το κύρος του ΠτΔ, σημείωσε.