Όσα εκτυλίσσονται αυτές τις μέρες στους δρόμους της Αλγερίας θυμίζουν την Αραβική Άνοιξη. Οι διαδηλωτές πέτυχαν το πιο βασικό: o επί 20 χρόνια πρόεδρος της χώρας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία, ότι το Σύνταγμα της χώρας θα αναθεωρηθεί και ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις.
Οι μαζικές διαμαρτυρίες προκάλεσαν πολιτικό σεισμό στην Αλγερία. Την ανακοίνωση Μπουτεφλίκα ακολούθησε η παραίτηση και του πρωθυπουργού της χώρας Αχμέντ Ουγιαχία. Οι Αλγερινοί επιδόθηκαν αμέσως σε ολονύκτιους πανηγυρισμούς.
Ωστόσο οι εκλογές της 18ης Απριλίου αναβάλλονται επ´ αόριστον, όπως μετέδωσε το κρατικό αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων ΑPS, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 μια εθνοσυνέλευση θα κληθεί να ψηφίσει νέο Σύνταγμα. Σε αυτή την εθνοσυνέλευση δεν θα συμμετέχουν μόνο πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ενώ το τελικό κείμενο θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί στον λαό προς έγκριση με δημοψήφισμα.
Αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα διεξαχθούν έπειτα προεδρικές εκλογές. Μέχρι τότε ο Μπουτεφλίκα θα παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο, παρακολουθώντας τη «διαδικασία μετασχηματισμού του κράτους», όπως ανέφερε σε επιστολή του.
Η κληρονομιά του Μπουτεφλίκα
Ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα ανήλθε στην εξουσία το 1999 και έτσι είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος της Αλγερίας από την ανεξαρτησία της το 1962. Η τελευταία επίσημη δημόσια εμφάνισή του ήταν πριν από επτά χρόνια. Έκτοτε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και ζει στην προεδρική κατοικία. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόταν σε κλινική της Ελβετίας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
Ο 82χρονος Αλγερινός ηγέτης έχει γίνει πια η σκιά του εαυτού του.
Αλλά ακόμη κι αν σήμερα οι Αλγερινοί διαδηλώνουν εναντίον του, εκείνος θεωρείται ήρωας. Συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας ενώ στα 26 χρόνια του από υπουργός Τουρισμού έγινε υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μπουτεφλίκα θεωρούνταν πάντα ευφυής πολιτικός με στρατηγική σκέψη. Ωστόσο τα επιτεύγματά του ανήκουν στο παρελθόν, λένε πολλοί. Τα σημαντικότερα ήταν: το τέλος του εμφυλίου στην χώρα και η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Πλέον όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά ή δεν αρκούν.
Στρατός και δικαστές στο πλευρό των διαδηλωτών
Τα σημερινά προβλήματα της Αλγερίας είναι διαφορετικά. Γι αυτό και η αντίσταση δεν εκδηλώνεται μόνο στους δρόμους. Στήριξη στους διαδηλωτές φαίνεται να παρέχει και ο αλγερινός στρατός. Μάλιστα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γκαέμπ Σαλάχ δήλωσε στην κρατική αλγερινή τηλεόραση: «Στρατός και πολίτες έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον». Στο πλευρό των διαδηλωτών έχουν συνταχθεί και περίπου 1.000 δικαστές.
Σε κάθε περίπτωση οι Αλγερινοί πολίτες δεν φαίνεται να πείθονται ή να εντυπωσιάζονται από την ανακοίνωση του Μπουτεφλίκα να μην υποβάλει νέα υποψηφιότητα. Πολλοί εκτιμούν ότι θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί και όχι να αναβάλει απλώς τις προεδρικές εκλογές.
Όπως ανέφερε στην DW o Αχμέντ Αζίμι από την αλγερινή αντιπολίτευση «εάν ο Μπουτεφλίκα ήθελε πράγματι την αλλαγή θα είχε παραιτηθεί». Ο ίδιος ανησυχεί ότι το σύστημα Μπουτεφλίκα θα συνεχίσει να υπάρχει και τα όποια κενά εξουσίας παρουσιαστούν στο μέλλον θα καλυφθούν εκ των ενόντων.