Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κοινωνικός φορέας για την ψυχική υγεία ΚΛΙΜΑΚΑ σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά αποπειρών αυτοκτονίας στο Μετρό της Αθήνας και τις επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους στο μέσο και στους επιβάτες που γίνονται μάρτυρες σε αυτά.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, στην Αθήνα παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών και αποπειρών αυτοκτονίας σε σταθμούς του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του προαστιακού αν και ο πραγματικός αριθμός τους δεν είναι γνωστός αφού η καταγραφή αφορά μόνο περιστατικά αυτοκτονιών ή αποπειρών αυτοκτονίας τα οποία έλαβαν δημοσιότητα.
Η Κλίμακα στέκεται ιδιαίτερα στο φαινόμενο των αυτοκτονιών σε μέσα σταθερής τροχιάς, καθώς έρευνες σε διεθνές επίπεδο καταδεικνύουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοκτονίες που πραγματοποιούνται σε σταθμούς Μετρό και τρένων, εκτός της προφανούς απώλειας ζωής ή σωματικής και κλινικής βλάβης, έχουν σαφείς ψυχολογικές αλλά και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις τόσο στις εταιρείες μέσων μεταφοράς όσο στους εργαζόμενους αλλά και στους αυτόπτες μάρτυρες των συμβάντων, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στον ψυχισμό προκαλώντας προβλήματα ακόμη και σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης σε αυτά τα άτομα.
Όπως αναφέρει, το 16,3% των οδηγών που τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον παρουσίασαν διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη ή άλλες αγχώδεις διαταραχές, ενώ 39,5% εμφάνιζαν συμπτωματολογία φοβικής αγχώδους διαταραχής ένα μήνα μετά το περιστατικό. Επίσης σημαντικό μέρος των αυτόπτων μαρτύρων αναζητούν στο άμεσο χρονικό διάστημα μετά το συμβάν βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ ζητά την ανάληψη συλλογικών πρωτοβουλιών με άμεση ενεργοποίηση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων πριν θρηνήσουμε περισσότερα θύματα. Συγκεκριμένα, να παρθούν μέτρα τα οποία όχι μόνο θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά αλλά θα συντελέσουν αποτελεσματικά στην ευαισθητοποίηση στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό πρόσβασης σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας αλλά και σε γενικότερα μέτρα πρόληψης των αυτοκτονιών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΛΙΜΑΚΑ ζητά την τοποθέτηση συστήματος θυρών επί των αποβαθρών στους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας αλλά και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα πρότυπα του Μετρό της Θεσσαλονίκης κάτι το οποίο η οργάνωση χαρακτηρίζει ως θετικότατη εξέλιξη.
Επίσης, προτείνεται η χρήση και άλλων φυσικών μέτρων αποτροπής των αποπειρών αυτοκτονίας και των αυτοκτονιών στους σταθμούς όπως σήμανση και τοποθέτηση πινακίδων με σαφή αναφορά σε τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας, χαντάκια απορροής, πλέγματα κάθετης κίνησης, και αύξηση του φωτισμού.
Τα φυσικά αυτά μέτρα θα πρέπει να πλαισιώνονται με άλλα μη φυσικά που θα συμβάλουν στην ουσιαστική πρόληψη των αυτοκτονιών στους σταθμούς όπως η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού ασφαλείας, η μείωση της ταχύτητας των συρμών κατά την είσοδο στο σταθμό με τρόπο που δε θα δημιουργεί καθυστερήσεις στα δρομολόγια και άλλες σχετικές παρεμβάσεις.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ καλεί την πολιτεία και τους φορείς των μεταφορικών μέσων σταθερής τροχιάς να μην μείνουν αμέτοχοι αλλά να θέσουν σε εφαρμογή τα παραπάνω μέτρα χαμηλού κόστους προκειμένου να συμβάλλουν ενεργά στην πρόληψη των αυτοκτονιών.