Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, από αυτές που δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, το ίδιο το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έσπευσαν να βαφτίσουν «τηλεφωνικά απειλητικά μηνύματα» την κριτική που έκανε στο Facebook για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ένας φίλαθλος.
Την οποία κριτική ένας άλλος φίλαθλος κοινοποίησε (έκανε share κατά το κοινώς λεγόμενον) σε πλήθος πολιτικών και παραγόντων του δημόσιου βίου. Μέχρι τώρα ξέραμε να κατασκευάζονται ειδήσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τα λεγόμενα fake news.
Ομως, πλέον, περάσαμε σε μια νέα φάση όπου γεγονότα και ενέργειες που εντάσσονται στο πλαίσιο του δημόσιου βίου, όπως είναι για παράδειγμα η έκφραση γνώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαστρεβλώνονται από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης και στη συνέχεια αναπαράγονται σε μορφές που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Αθλια ανακοίνωση
Το περασμένο Σάββατο το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, στο οποίο επικεφαλής είναι ο δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής της «Αυγής», Θανάσης Καρτερός και το οποίο αποτελεί τμήμα της γενικής γραμματείας του Πρωθυπουργού, στην οποία προΐσταται η παλαιά συμφοιτήτρια του Δ. Τζανακόπουλου, Γιάννα Πεππέ, κυκλοφόρησε μια άθλια ανακοίνωση.
Σ’ αυτό το πανικόβλητο κυβερνητικό κατασκεύασμα τα «χαλκεία του Μαξίμου» μιλούν για «μαφία» και «Δον Κορλεόνε», καταγγέλλουν χωρίς στοιχεία τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως ηθικό αυτουργό της διάρρηξης στο «Documento» και «βαφτίζουν» απειλητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τις δημόσιες κριτικές και πολιτικές γνώμες.
Τη σκυτάλη πήρε η «Εφημερίδα των Συντακτών», που διεκδικεί να είναι η σχεδόν επίσημη έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο φύλλο της Τρίτης 12 Μαρτίου υποστήριξε ότι απειλητικά τηλεφωνικά μηνύματα «έλαβαν πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», υπογραμμίζοντας ότι «ο αποστολέας έχει πια ταυτοποιηθεί». Η ΕΦΣΥΝ παραθέτει το υποτιθέμενο τηλεφωνικό μήνυμα, το οποίο δεν είναι sms αλλά κανονικό κείμενο. Και για να «σπεκουλάρει» βεβαίως όλη την κατάσταση, στήνει πρωτοσέλιδο με μεγάλη φωτογραφία του Βαγγέλη Μαρινάκη δικάζοντας και καταδικάζοντας και υποκαθιστώντας τη Δικαιοσύνη. Στην ίδια γραμμή βεβαίως και το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη.
Λίγο μετά, το αφήγημα περί «απειλητικών μηνυμάτων» καταρρέει. Αποδεικνύεται ότι δεν επρόκειτο για «τηλεφωνικά μηνύματα», αλλά για κοινοποίηση μέσω τηλεφώνου μιας ανάρτησης στο Facebook που είχε κάνει γνωστός φίλαθλος του Ολυμπιακού που συχνά σχολιάζει ποδοσφαιρικές και μη εξελίξεις.
Είναι ένα αυστηρό κείμενο, γραμμένο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και τους χειρισμούς όπως και στην όλη αθλιότητα που έχει ξεκινήσει με ενορχηστρωτή τον επίδοξο διάδοχο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον «κίτρινο τύπο», τον Κώστα Βαξεβάνη. Μπορεί κανείς να διαφωνεί με το περιεχόμενο ή με το ύφος του, αλλά αυτό δεν αποτελεί σε κανένα βαθμό «απειλητικό μήνυμα». Τέτοια κείμενα γράφονται πολλά και εντάσσονται πλήρως σε αυτό που λέμε «ελευθερία του λόγου».
Το κείμενο αυτό ένας άλλος γνωστός φίλαθλος του Ολυμπιακού, που δεν είναι σε κανέναν βαθμό «υπάλληλος του Μαρινάκη», το κοινοποιεί μέσω του τηλεφώνου του και της επιλογής που έχει το Facebook να στέλνει τον σύνδεσμο με sms σε έναν κύκλο ανθρώπων που γνωρίζει προσωπικά (και τον γνωρίζουν προσωπικά). Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει νυν και πρώην βουλευτές όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών και τέως υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και έναν πρώην πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, και για να αναδειχθεί το γεγονός ότι πρόκειται περί fake news κι όχι απειλών σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το εν λόγω κείμενο κοινοποιήθηκε σε περίπου 200 πρόσωπα, τα περισσότερα εκ των οποίων πολιτικά από όλα τα κόμματα.
Οι παραλήπτες
Το πήραν μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάκης Βορίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το ΚΙΝΑΛ. Ο Θοδωρής Δρίτσας, η Νίνα Κασιμάτη, η Γεωργία Γεννιά, η Ελένη Σταματάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης ο Αλέξης Μητρόπουλος και πολλοί άλλοι.
Μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκαν απειλούμενοι; Ολοι οι υπόλοιποι γιατί το θεώρησαν απλά μια κοινοποίηση και τίποτε περισσότερο; Απλά, η κυβέρνηση έπρεπε να κατασκευάσει μια ιστορία.
Ο συγκεκριμένος φίλαθλος επιλέγει να στείλει αυτό το κείμενο γιατί θεωρεί ότι είναι μια εύστοχη κριτική και θέλει να τη μοιραστεί, όπως κάνουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά με κείμενα που βρίσκουν στο Διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι προφανές ότι δεν το κάνει για να απειλήσει, ούτε κρύβεται και από κάποια ανωνυμία.
Και όμως, αυτή η κοινοποίηση βαφτίστηκε «απειλητικό τηλεφωνικό μήνυμα»!
Τα πράγματα είναι ανησυχητικά και επικίνδυνα. Γιατί, όταν το γραφείο του Πρωθυπουργού και ο κυβερνητικός επικοινωνιακός μηχανισμός βαφτίζουν απειλητικό sms την κοινοποίηση μιας δημόσιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να συντηρήσουν ένα προκατασκευασμένο αφήγημα, τότε απλώς έχει χαθεί κάθε επαφή και με τη σοβαρότητα και με την πραγματικότητα.
Ομως, ταυτόχρονα, δείχνουν στο Μαξίμου πως έχουν χάσει και κάθε ελπίδα να πείσουν την κοινωνία ότι μπορούν να εκφράσουν οτιδήποτε μοιάζει με αριστερή ή προοδευτική πολιτική και γι’ αυτό επιδιώκουν να πάνε στις εκλογές, κατασκευάζοντας εχθρούς και παράγοντας fake news.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ