Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 1 ημέρα και 3 ώρες, Ψήσιμο 13΄ Μαγείρεμα 9΄
Υλικά (για 30-40 τρουφάκια, αναλόγως του μεγέθους)
Φλούδες από 10 μανταρίνια χιώτικα (ακέρωτα)
200 γρ. λευκά αμύγδαλα
1 σφηνάκι κονιάκ (μπράντι)
150 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
Διαδικασία
Βάζουμε τις φλούδες των μανταρινιών σε μπόλικο νερό για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό τους 3 φορές, ώστε να ξεπικρίσουν. Την επομένη, ρίχνουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίχνουμε μέσα τις ξεπικρισμένες φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 2΄. Τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε εκεί για 1 ώρα να στραγγίξουν εντελώς. Τις πιέζουμε και με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουμε όσο περισσότερα υγρά γίνεται.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C και ψήνουμε τα αμύγδαλα για 13΄. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Καλό είναι να επιμείνουμε αρκετά και να κόψουμε τα αμύγδαλα όσο γίνεται περισσότερο για να μην κρατάνε στο δόντι. Αδειάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ.
Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τις φλούδες μανταρινιού ώστε να γίνουν πούλπα. Τη μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς για 5΄ σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν όσο γίνεται τα υγρά της. Προσθέτουμε το κονιάκ και τη ζάχαρη, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα. Δοκιμάζουμε να δούμε αν θέλουμε επιπλέον ζάχαρη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Πλάθουμε σε τρουφάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Tip
Μια ωραία ιδέα είναι να βουτήξουμε μισά (ή αν θέλουμε όλα) από τα τρουφάκια σε λιωμένη κουβερτούρα.