Το θέμα της επαναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά συζητήθηκε, σήμερα Τρίτη, σε ευρεία σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Πολιτισμού, με τη συμμετοχή της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, του αναπληρωτή υπουργού Κ. Στρατή, της γενικής γραμματέως Μ. Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά Στ. Χρυσουλάκη, του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη, του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και άλλων.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που συμφωνήθηκε να γίνει επί της πρότασης του υπουργείου για την επαναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά αμέσως μετά τη συνάντηση τόνισε σε δήλωσή του: «Συναντήθηκα σήμερα με την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα Μ. Ζορμπά, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Στρατή, την Πρόεδρο του ΚΑΣ κα Μ. Βλαζάκη και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πειραιά κα Στ. Χρυσουλάκη, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Γαβρίλη. Είναι προφανές ότι όλοι οι έλληνες είμαστε υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αρκεί αυτή η προστασία να συνάδει και να μην δημιουργεί αναχώματα στην ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά. Εν όψει της επικείμενης συνεδρίασης του Κ.Α.Σ., εκφράσαμε την απορία μας, γιατί θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο του Δήμου, όπου από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πληθώρα σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων.»
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Αττικής σταθερά και αταλάντευτα αναγνωρίζει και στηρίζει, εμπράκτως, την ανάγκη προστασίας, προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Παράλληλα, όμως, ανέφερε τον προβληματισμό του για την έκταση των νέων ορίων, σημειώνοντας ότι αυτή πρέπει να συνάδει με τα ανασκαφικά ευρήματα, την πυκνότητά τους και την σημασία τους, για να μην οδηγηθούμε στη διαμόρφωση ενός δύσκαμπτου θεσμικού πλαισίου, που θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα επιλύει.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται πως αντιδράσεις στον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά είχε προκαλέσει συζήτηση που είχε προγραμματιστεί – και τελικά αναβλήθηκε – στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».