Βρυξέλλες: Συνεχίζονται οι «τεχνικές συνομιλίες» για το Brexit

«Τεχνικές συνομιλίες» για τους όρους του Brexit συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τους εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης να προσπαθούν να αποσπάσουν κάποιες ύστατες υποχωρήσεις τρεις ημέρες πριν από μία σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων

«Τεχνικές συνομιλίες» για τους όρους του Brexit συνεχίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τους εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης να προσπαθούν να αποσπάσουν κάποιες ύστατες υποχωρήσεις τρεις ημέρες πριν από μία σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, δια των οποίων οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν θα επικυρώσουν ή θα αναβάλουν το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Ευρωπαϊκή πηγή διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές συνομιλίες» σε αυτό το στάδιο.

Το Λονδίνο επιχειρεί να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες μία τροποποίηση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να την καταστήσει περισσότερο αποδεκτή στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, τα οποία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο το κείμενο της συμφωνίας που είχε συνυπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Νέα ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Βουλή. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη για να αποφασισθεί μία βρετανική αποχώρηση άνευ συμφωνίας ή η αναβολή του Brexit, που θεωρητικά είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Σήμερα, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ επιχείρησε να καθησυχάσει του βουλευτές δηλώνοντας στους Financial Times ότι οι φόβοι μίας επ΄αόριστον πρόσδεσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ μέσω του backstop ισχύουν «μόνο σε αυστηρά νομικό επίπεδο» και ότι αυτό το σενάριο δεν αποτελεί πρόβλημα στην πραγματικότητα.

Ο Φίλιπ Χάμοντ ζήτησε από τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία, και υποσχέθηκε ότι, εάν το κείμενο εγκριθεί, όλα τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την υποστήριξη της βρετανικής οικονομίας σε περίπτωση διαζυγίου χωρίς συμφωνία, «θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες και θα επιτρέψουν την μείωση του χρέους και της φορολογίας».

Το Εργατικό Κόμμα από την πλευρά του έχει ανακοινώσει ότι θα απορρίψει την συμφωνία. «Εάν ψηφισθεί, τότε θα πρέπει να τεθεί στην έγκριση των Βρετανών» με νέο δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα η βουλευτής των Εργατικών Εμιλι Θόρνμπερι.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματευτικές του ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά τις προσεχείς ημέρες για να διασφαλισθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ μετά συμφωνίας.

Σε σειρά παρεμβάσεών του μέσω του Twitter, πρότεινε να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην οποία δίδεται η διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοσθεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι στην συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που προβλέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει μονομερώς από την ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στην ρύθμιση του backstop, πράγμα που αμέσως απέρριψε το Λονδίνο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.