Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ΔΕΗ στον νέο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, ώστε έως την ερχόμενη Παρασκευή, στις 15 του μηνός, να έχει ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, θα ακολουθήσει ένα 20ήμερο διάστημα, στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για τη σύμβαση αγοραπωλησίας, για να υποβληθούν στην συνέχεια οι δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, μεταξύ 5 και 8 Μαΐου, μπορεί να υπάρχει προτιμητέος επενδυτής, για να κυρωθεί στη συνέχεια η σχετική σύμβαση από τη Βουλή.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο κ. Παναγιωτάκης θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της Κομισιόν. Στόχος είναι να αναζητηθεί μια κοινή συνισταμένη που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές ώστε να μην καταλήξει άγονος και ο νέος διαγωνισμός. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί ο ελληνικός μόνιμος μηχανισμός διασφάλισης ισχύος (τα λεγόμενα ΑΔΙ) για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων.
Ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρος για το μέλλον του διαγωνισμού παραμένει και ο μηχανισμός κερδών -ζημιών που ζητούσαν επιτακτικά οι Τσέχοι της Seven Energy (συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), αλλά όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, απορρίφθηκε από την Κομισιόν και όχι από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τις προηγούμενες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε αποστείλει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε την εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και με πλαφόν το 40% των χρημάτων που θα δίνονταν για το τίμημα των μονάδων.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους επενδυτές για τη νέα σύμβαση αγοραπωλησίας.
Αγκάθι το ορυχείο της Αχλάδας
Κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη του νέου διαγωνισμού αποτελεί και η μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στην τροφοδοσία της λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη Ι» από το ορυχείο της Αχλάδας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτάκης, αν ο ιδιώτης δεν συμφωνήσει στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας, η ΔΕΗ σκοπεύει να καταγγείλει τη σύμβαση.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην αντισυμβατική συμπεριφορά του ιδιώτη, ο οποίος παραδίδει ποσότητες λιγνίτη κάτω των δύο εκατ. τόνων που προβλέπει η σύμβαση με την επιχείρηση. Επίσης, όπως κατήγγειλε ο κ. Παναγιωτάκης, ο ιδιοκτήτης του ορυχείου, προκειμένου να γλιτώσει κονδύλια 25 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ για τις απαλλοτριώσεις των τριών οικισμών που βρίσκονται στην καρδιά του κοιτάσματος, σκάβει περιφερειακά και όχι στον πυρήνα του ορυχείου όπου βρίσκεται και ο πιο αποδοτικός λιγνίτης.
Στόχος της ΔΕΗ, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο κ. Παναγιωτάκης, είναι να πιέσουν την τιμή του λιγνίτη στα 18 ευρώ ανά τόνο, από τα 23 ευρώ που είναι σήμερα. Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Αχλάδας ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ διεκδικεί ρήτρες 2,5 εκατ. ευρώ από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη.
«Ο ιδιώτης έχει δύο δρόμους. Είτε να συνεργαστεί με την ΔΕΗ, είτε να συγκρουστεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι αν επιτευχθεί πτώση της τιμής στα 18 ευρώ, η μονάδα της Μελίτης θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα και δίχως τα ΑΔΙ, καθώς το όφελος θα έφτανε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ικανοποιημένος από τις επαφές με τους κινέζους επενδυτές
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Παναγιωτάκης από τις συναντήσεις που είχε με κινέζους επενδυτές κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα. Όπως υπογράμμισε, οι επαφές του με στελέχη της CHN Energy (η εταιρεία είχε κατέβει στον προηγούμενο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, αλλά τελικά δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά), αλλά και με τη CΜEC, ήταν πολύ θετικές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, ειδικά η συνάντηση που είχε με τα στελέχη της CHN Energy στην Κίνα ήταν απαραίτητη ώστε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που είχαν διαμορφώσει για τις μονάδες της ΔΕΗ. Όπως υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας εντυπωσιάστηκαν από τα στοιχεία που τους παρουσίασε, ειδικά για τις μονάδες της Μεγαλόπολης (κόστη προμήθειας λιγνίτη, τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων που επετεύχθη λόγω εθελουσίας κλπ.).
Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες συναντήσεις που είχε με άλλους επενδυτές, όπως με έναν αμερικανό, αρμενικής καταγωγής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα καλέσουμε τους πάντες και τον όμιλο Βιοχάλκο».