Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση επαίρεται ότι η οικονομία της χώρας πάει όλο και καλύτερα. Απόδειξη ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέβασε την ελληνική οικονομία μερικά σκαλιά, πράγμα που σημαίνει πως τα πηγαίνουμε περίφημα. Επίσης στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση κυκλοφόρησε ένα δεκαετές Ομόλογο με το χαμηλότερο για μας επιτόκιο του 3,9%. Οι δε συνολικές προσφορές που έγιναν για αυτό το Ομόλογα, άγγιξαν τα 11, 8 δισεκατομμύρια. Από αυτά πήραμε ήδη 2,5 δις ενώ τα υπόλοιπα έρχονται.
Αυτό το μεγάλο κατόρθωμα μας το παρουσιάζουν καθημερινά τα κυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα και ΜΜΕ. Αναφέρεται δε ότι το δικό μας επιτόκιο είναι μεν πολύ υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Ε.Ε. , αλλά σημασία έχει ότι είναι χαμηλότερο των δικών μας προηγούμενων κυβερνήσεων, που προσπάθησαν να δανειστούν από τις κεφαλαιαγορές. Λοιπόν, Δοξάστε μας !!!!
Όλα καλά και ωραία τα περί του νέου Ομολόγου, αλλά θα μπορούσε η κυβέρνηση να μας πει ποιο είναι το σημερινό συνολικό χρέος της Ελλάδας και πώς αυτό δημιουργήθηκε ;
Απ’ ό,τι είναι γνωστό στον απλό λαό ,το ελληνικό χρέος τελευταία ήταν 335 δις Ευρώ, (ΕΛΣΤΑΤ), το οποίο συσσωρεύτηκε, επειδή χρόνια και χρόνια πουλούσαμε στις κεφαλαιαγορές χαρτιά, που ονομάζονταν Ομόλογα.
Αυτά λοιπόν τα Ομόλογα έφεραν τα Μνημόνια και την κατρακύλα της οικονομίας, που παρέσυραν και την ελληνική κοινωνία. Επίσημα δε , όπως όλοι γνωρίζουμε, η εξόφληση του χρέους , στα χαρτιά , είναι προγραμματισμένη μέχρι το 2060. Αλλά ποιος πιστεύει ότι θα επιτευχθεί τέτοιος άθλος ; Πολύ περισσότερο οι πάντες συμφωνούν ότι, εάν δεν προκύψει κάποιο δραστικό «κούρεμα» , το χρέος θα μας βαρύνει για έναν ολόκληρο αιώνα.
Και τώρα η κυβέρνηση πλάσαρε νέο Ομόλογο, που προστίθεται στο υπάρχον ήδη χρέος. Παρ’ όλ’ αυτά οι κυβερνώντες δεν μας είπαν πού θα πάνε τα λεφτά, τα οποία θα πάρουν από το Ομόλογο. Αν πρόκειται να επενδυθούν σε κάποιο παραγωγικό project είναι καλοδεχούμενα. Όμως πολύ φοβόμαστε πως μάλλον θα πάνε , ως επιδόματα , σε κάποιους, για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.
Ως εκ τούτου καλό θα είναι η κυβέρνηση να έλεγε στον ελληνικό λαό, που θα καταλήξουν αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι ο λαός μας θα τα πληρώσει ούτως ή άλλως. Αν τελικά μας πούνε ότι θα πληρωθούν κάποιες δόσεις του τρέχοντος χρέους, δεν θα το δεχτούμε, για δύο λόγους : Ο ένας θα σημαίνει ότι το παλιό χρέος θα το πληρώνουμε με νέο. Ο άλλος πώς γίνεται να χάνονται τα χρήματα ως δια μαγείας, όταν μέχρι σήμερα οι κυβερνώντες μας ζάλισαν με το περιβόητο «μαξιλάρι» των υπαρχόντων 16 δις Ευρώ ;
Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας