Η… κληρονομιά του Ισλαμικού Κράτους

Αθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Αλ Χαούλ, όπου ζουν οι σύζυγοι και τα παιδιά των τζιχαντιστών

Το Αλ Χαούλ είναι ένας καταυλισμός για τις συζύγους και τα παιδιά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Βορειοανατολική Συρία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχει γεμίσει ασφυκτικά. Γυναίκες που φορούν την ισλαμική ενδυμασία νικάμπ, φωνάζουν η μία στην άλλη, μικρά παιδιά και μωρά παίζουν ή κάθονται κάτω στο λασπώδες έδαφος, ένα αγόρι όχι περισσότερο από δύο ετών κοιμάται καταγής ενώ ψήνεται στον πυρετό. Ξυπόλυτα νήπια περπατούν ανάμεσα σε βρώμικες πάνες και άλλα σκουπίδια και η δυσοσμία είναι αφόρητη. Καθώς η τρομοκρατική οργάνωση αντιστέκεται στην ανατολική έρημο της Συρίας, στο Αλ Χαούλ βρίσκεται η «κληρονομιά» της. Οι γυναίκες που παντρεύτηκαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι συμπαθητικές φιγούρες και καθώς ο αγώνας για την εξολόθρευση του Χαλιφάτου βρίσκεται στο τέλος του στην πόλη Μπαγκούζ, όσες την εγκαταλείπουν είναι ολοένα και πιο προκλητικές, λέει η ανταποκρίτρια του «Guardian» στη Συρία Μπετχάν Μακ Κερνάν. Τις τελευταίες ημέρες πολλές ανέφεραν ότι έφυγαν από την πόλη μόνο και μόνο επειδή ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι τις διέταξε να το κάνουν, προκειμένου να διευκολύνουν τους άνδρες τους να πολεμήσουν.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα σε αυτόν τον καταυλισμό ζούσε η Σαμίμα Μπεγκούμ από τη Βρετανία, η οποία εγκατέλειψε το Ανατολικό Λονδίνο με δύο φίλες της το 2015 για να ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους. Πριν από δύο μέρες, σύμφωνα με αξιωματούχους, μεταφέρθηκε μαζί με όλες τις υπόλοιπες συζύγους τζιχαντιστών που προέρχονται από ξένες χώρες σε άλλο καταυλισμό κοντά στο Ντερίκ.

43.000 οικογένειες

Καθώς δεκάδες εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά συνεχίζουν να φεύγουν μαζικά από τη μικρή περιοχή που ακόμη ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι το κέντρο φιλοξενίας έχει φθάσει στα όριά του. Οι οικογένειες του Χαλιφάτου αριθμούν περίπου 43.000. Μαζί με τις νέες αφίξεις συνθέτουν το σκηνικό μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο στον καταυλισμό είναι τα μικρά παιδιά. Τα Ηνωμένα Εθνη και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης λένε ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι, δύο τρίτα εκ των οποίων κάτω του ενός έτους, έχουν πεθάνει από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και ο καταυλισμός άρχισε να γεμίζει. Καθώς ο καταυλισμός δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο, περίπου 2.000 άνθρωποι κοιμούνται έξω, με βροχή και θερμοκρασίες απαγορευτικές.

«Πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό» αναφέρει ο Πολ Ντόνοε, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης. Δεν έχει ιατρική περίθαλψη, ούτε επαρκές φαγητό ή νερό ακόμη και για εβδομάδες σε πολλές περιπτώσεις, γεγονός που συμβάλλει σε τόσο πολλούς θανάτους κατά τις νέες αφίξεις. Υπάρχει επίσης ένας απίστευτος αριθμός εγκύων, με πολλές να γεννούν μέσα στα φορτηγά που τις μεταφέρουν προτού καν φθάσουν στο Αλ Χαούλ. Το χάος είναι εμφανές παντού. Στην περιοχή transit του καταυλισμού παιδιά περιπλανώνται αναζητώντας τους γονείς τους, αρκετά προέρχονται από την Κεντρική Ασία και την Αφρική. Ενα παιδί Γεζίντι μεταφέρεται στο γραφείο του καταυλισμού. Λέει ότι είναι από το Σιντζάρ του Ιράκ, όμως δεν γνωρίζει ποιος το έφερε στο Αλ Χαούλ ή ποια είναι η οικογένειά του. Η διοίκηση φοβάται για το ξέσπασμα δυσεντερίας. «Η παροχή ιατρικής φροντίδας και υγιεινής είναι σχεδόν αδύνατη» δηλώνει ο Σοζντάρ, αξιωματικός ασφάλειας. «Οι πόροι μας είναι πολύ περιορισμένοι» και από τα διεθνή γραφεία αρωγής λένε ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο γιατί ο δρόμος μέχρι τον καταυλισμό δεν είναι ασφαλής. Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγει από το Μπαγκούζ και η έλλειψη προγραμματισμού επίσης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις επιχειρήσεις του αμερικανικού συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, δηλώνει η σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Ντονατέλα Ροβέρα αναφέρει για παράδειγμα ότι η παρουσία πολιτών στη διάρκεια των επιχειρήσεων σε Ράκα και Μοσούλη είχε υποτιμηθεί.

Εντάσεις στον καταυλισμό

Την ίδια ώρα, οι εντάσεις μεταξύ των φιλοξενουμένων είναι πολλές εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Αρκετές γυναίκες ανέφεραν στον «Guardian» ότι οι σύζυγοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει τα ηνία, επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες. Πολλές κλέβουν προσωπικά αντικείμενα άλλων γυναικών, ή χτυπούν τα παιδιά των μανάδων που βγάζουν τις νικάμπ τους. Την περασμένη εβδομάδα μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από διαρροή δοχείου γκαζιού – κάτι που συμβαίνει συχνά σε καταυλισμούς – φούντωσε τις φήμες ότι ετέθη σκόπιμα από κάποια ομάδα τζιχαντιστών με σκοπό την απελευθέρωση των κρατουμένων. «Η έλλειψη προετοιμασίας για ό,τι έρχεται μετά την πτώση του Ισλαμικού Κράτους είναι σοκαριστική» λέει ο Ναντίμ Χουρί, διευθυντής του προγράμματος τρομοκρατίας και αντιτρομοκρατικής δράσης της οργάνωσης Human Rights Watch. «Σε όλες σχεδόν τις περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για την ανοικοδόμηση ή την προστασία των πολιτών. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για αυτά τα παιδιά που δεν έχουν πάει σχολείο στο Χαλιφάτο. Είναι πολύ ευάλωτα, δεν έχουν λάβει πραγματική εκπαίδευση και στήριξη και ως εκ τούτου η ριζοσπαστικοποίηση θα συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.