Υποβαθμισμένος παραμένει ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική, δεδομένου ότι το 2018 οι γυναίκες αντιστοιχούν μόνο στο 1/4 του κοινοβουλευτικού σώματος παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).
Συγκεκριμένα, το 2017 το ποσοστό των γυναικών στα κοινοβούλιο παγκοσμίως άγγιζε το 23,4%, ενώ το 2018 24,3% παρουσιάζοντας μια αύξηση του 0,9%.
Αυτή η αύξηση του 0,9% επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη άνοδο του αριθμού των γυναικών στα κοινοβούλια, με ένα ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό μεταβολής σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.
Η έρευνα εξετάζει τη συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο ενώ επικεντρώνεται σε 50 χώρες που διεξήχθησαν εκλογές το 2018.
Το αποτέλεσμα της έρευνα δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το σύστημα των εκλογικών ποσοστώσεων για τις γυναίκες έχει πλέον επεκταθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με περισσότερες από 130 χώρες να το έχουν υιοθετήσει.
«Περισσότερες γυναίκες στο κοινοβούλιο σημαίνει καλύτερες, ισχυρότερες και πιο αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες που δουλεύουν για όλους τους ανθρώπους. Η αύξηση του 1% που είδαμε το 2018 αντιπροσωπεύει μια μικρή βελτίωση όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο πρόεδρος του IPU και βουλευτής του Μεξικού.
«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο για την επίτευξη της παγκόσμιας ισότητας των φύλων. Για το λόγο αυτό, ζητούμε μεγαλύτερη πολιτική βούληση ώστε να υιοθετηθούν καλύτερα σχεδιασμένα εκλογικά συστήματα που εξαλείφουν κάθε νομικό φραγμό που ενδέχεται να παρεμποδίσει οποιαδήποτε ευκαιρία για γυναίκες να εισέλθουν στο κοινοβούλιο» συμπλήρωσε.
Οι γυναίκες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή
To 30% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατείχαν γυναίκες το 2018. Η συμμετοχή τους έχει αυξηθεί από το 2003, όταν αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει περισσότερες γυναίκες στο κοινοβούλιό της.
Το 2018, η Σουηδία είχε τις περισσότερες γυναίκες (47%). Ακολούθησε η Φινλανδία με 42%, το Βέλγιο και η Ισπανία, με 40% και οι δύο. Σημαντικό αριθμό εδρών είχαν οι γυναίκες και στην Αυστρία (37%), τη Δανία και την Πορτογαλία (με 36%), όπως και στην Ιταλία (35%).
Σε αντίθεση, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ουγγαρία (13%), η Μάλτα (15%), η Κύπρος και η Ελλάδα (με 18%), όπως και η Ρουμανία με 20%.
Σημειώνεται επίσης ότι το γυναικείο φύλο μπορεί να επιδράσει θετικά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, στην οποία σημειώνεται ότι εάν τα επίπεδα απασχόλησης των γυναικών ήταν ίσα με εκείνα των ανδρών η ανάπτυξη θα ήταν και ταχύτερη και πιο ανθεκτική.
Μάλιστα υπογραμμίζει ότι για το 50% των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας, το κλείσιμο της ψαλίδας θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ κατά μέσο όρο 35%.
Ακόμη και σε επίπεδο εταιρειών τα στοιχεία δείχνουν πως η προσθήκη μίας και μόνο γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο ή άλλη ανώτερη διοικητική θέση συνδέεται με αύξηση της απόδοσης ενεργητικού (return on assets) κατά 7 με 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως σημειώνει επίσης η έρευνα του ΔΝΤ, οι γυναίκες ωστόσο, εξακολουθούν να κερδίζουν 63% λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες, ενώ συμμετέχουν σε αρκετά μικρότερο βαθμό στην αγορά εργασίας.