Σε μια χρονική στιγμή όπου αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η κυβέρνηση παίζει «βρόμικα», ύποπτα και κυρίως πολύ… μυστήρια.
οψοψ. Εντελώς ξαφνικά κι απροειδοποίητα, κι ενώ το σκάνδαλο της Novartis καίει, τι κάνει η κυβέρνηση;
Αυτό για το οποίο κατηγορούσε τους προηγούμενους υπουργούς Υγείας, τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αλλάζει τον τρόπο που θα τιμολογούνται τα φάρμακα στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς να εξηγεί επακριβώς γιατί το κάνει αυτό.
Παρεμβαίνει στον τρόπο τιμολόγησης και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, λες και θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και να κάνει «δωράκια» προτού αποχωρήσει από την εξουσία.
Συγκεκριμένα, με βάση την τροπολογία οι τιμές θα καθορίζονται πλέον παίρνοντας υπόψη τις μέσες τιμές των δύο χαμηλότερων χωρών της Ευρωζώνης. Ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα καθορίζονται με βάση το μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 28 μελών δηλαδή. Ενώ με την τροπολογία Ξανθού – Πολάκη θα καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των τιμών στις 19 χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ.
Πραγματικά δεν ξέρουμε αν αυτό θα φέρει αυξήσεις, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Όμως, αυτό που είναι ηλίου φαεινότερο είναι ότι στις 28 χώρες υπάρχουν και τα μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ στις οποίες τα φάρμακα είναι ασφαλώς φθηνότερα από τις άλλες. Επομένως, αν βγούμε από αυτόν τον τρόπο τιμολόγησης και πάμε σε έναν άλλον που θα περιλαμβάνει χώρες με ακριβότερα φάρμακα, αυτό δε σημαίνει ότι θα αυξηθούν στην Ελλάδα τα σκευάσματα;
Θα το κρίνει η καθημερινότητα
Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην καθημερινότητα, όταν οι πολίτες θα πάνε να αγοράσουν τα φάρμακά τους και θα δουν αν πλήρωσαν τα ίδια ή αν είναι ακριβότερα. Κι όπως ξέρουμε, με τη φαρμακευτική δαπάνη να ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη και μερικά λεπτά να υπάρξει αύξηση, αυτό σημαίνει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Είναι άραγε ή δεν είναι «δωράκι» αυτή η τροπολογία εφόσον πράγματι οδηγήσει σε αύξηση τιμών;
Από την άλλη υπάρχει και το ηθικό μέρος της υπόθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τους προηγούμενους ότι άλλαζαν την τιμολόγηση των φαρμάκων για να εξυπηρετήσει φαρμακευτικές εταιρείες, και κυρίως τη Novartis, να κάνει ακριβώς τα ίδια και μάλιστα εν κρυπτώ;
Όπως αναφέρει ένας εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, ο μυστικός μάρτυρας που τώρα είναι κατηγορούμενος, Νίκο Μανιαδάκης, την περίοδο 2011-2014 εξοικονομήθηκαν σωρευτικά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ.
Ακόμη το 2014, η δημόσια δαπάνη ήταν €2,8 δισεκατομμύρια ή 60% χαμηλότερη από αυτήν του 2009. Στα άνω δεν περιλαμβάνονται εξοικονομήσεις στην φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων, η οποία επίσης από ένα και πλέον δισεκατομμύριο το 2009 μειώθηκε στο μισό το 2014.
Επιπλέον, αντί της πρωθύστερης μέσης ετήσιας αύξησης κατά 6%, την περίοδο μετά το 2009, οι τιμές των φαρμάκων υπέστησαν μείωση κατά 15%, υπερκαλύπτοντας κάθε άλλο τομέα (διάγραμμα 5). Συνολικά, οι τιμές των φαρμάκων εκτός προστασίας μειώθηκαν κατά 47%, των υπό προστασία κατά 16%, των γενοσήμων κατά 25%, και του συνόλου κατά 28%.
Προφανώς αυτά είναι νούμερα που ερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς και με βάση αυτά θα προχωρήσει τη διαδικασία.
Μήπως, όμως, θα έπρεπε και η παρούσα κυβέρνηση να κάνει ανάλυση της δικής της παρέμβασης στα φάρμακα ώστε να γνωρίζει ο κόσμος αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν οι φαρμακοβιομηχανίες, αν το κράτος θα κερδίσει ή θα χάσει, αν οι πολίτες θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη;
Διότι με το να τσακώνονται οι δύο υπουργοί στη Βουλή με τον Αδωνι Γεωργιάδη δεν βγάζει σε κανένα αποτέλεσμα, αντιθέτως παραμένουν οι σκιές και οι ψίθυροι ότι και αυτή η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την κάθαρση… έπαθε Novartis.
Διότι δεν μπορεί να ερευνάς ένα σκάνδαλο και να στοχοποιείς και 10 πολιτικά πρόσωπα και να σπεύδεις να κάνεις τα ίδια για τα οποία τους κατηγορούσες;
Ακόμη κι αν είναι νόμιμο… δεν είναι ηθικό.
Όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε σάλος στη Βουλή χθες και συνεχίζεται και σήμερα. Με τις φήμες να λένε ότι η κυβέρνηση θα σπεύσει να φέρει στην επικαιρότητα την υπόθεση της Novartis και τους εισαγγελείς να καλούν τα πολιτικά πρόσωπα για ανωμοτί κατάθεση με σκοπό να καλυφθεί η υπόθεση της τροπολογίας της κυβέρνησης.
Τι είπαν
«Προχωράμε σε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων με το οποίο για πρώτη φορά ασκείται διαφανής, τίμια, δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων, θα υπάρξει ισοσκελισμένο ισοζύγιο τιμών στα φάρμακα. Από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς, με πωλήσεις στην ελληνική αγορά, οι 2.061 αυξάνονται, οι 2.014 μειώνονται και 428 παραμένουν στάσιμοι. Ούτε δωράκια, συνεπώς ούτε αυξήσεις που θα επιβαρύνουν τον πολίτη», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και εξήγησε ότι για τους κωδικούς που αυξάνονται, η αύξηση σημειώνεται όταν πρόκειται για κωδικούς που βρίσκονται κάτω από τη χαμηλότερη (μέση) τιμή της ευρωζώνης.
Αναφερόμενος στην τροπολογία, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι ενώ ο δικός του νόμος προέβλεπε τιμολόγηση με βάση τον μέσο όρο τιμών των τριών χαμηλότερων χωρών της ΕΕ και τιμές μόνο προς τα κάτω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με τις μέσες τιμές όχι όλων των χωρών της Ε.Ε. αλλά των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης. «Προβλέπεται αύξηση έως και 10%. Πρόκειται για δώρο που δεν έχει προηγούμενο στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Αν ήμουν ο Πολάκης θα ρωτούσα τον Υπουργό «πόσα πήρες». Δεν είμαι ο Πολάκης. Κάνετε δώρο στην ξένη φαρμακοβιομηχανία κυρίως, δηλαδή στη Novartis. Λέγατε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς, και ότι ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα ευνοούσε την Novartis. Αυτό δεν λέγατε; Γι’ αυτό δεν μας έψαχνε η Τουλουπάκη; Έρχεστε στη Βουλή, μετά τη σκευωρία της Novartis και τους κάνετε δωρώ στο παγκόσμιο επίπεδο τιμών, εσείς. o Ξανθός, ο Πολάκης και η πρώτη φορά Αριστερά. Τους χαρίζετε ένα σκασμό λεφτά. Αυτό κάνετε», είπε σημειώνοντας ότι η τροπολογία κάνει δώρο δισεκατομμυρίων ευρώ στη φαρμακοβιομηχανία καθώς με βάση την τιμή στην Ελλάδα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλές άλλες χώρες.
Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αντέδρασε με ένταση και έκανε λόγο για τακτική θρασύτητας και ψευδολογίας. «Πραγματικά προκαλείτε κ.Γεωργιάδη. Σε μια περίοδο που ασκείται σοβαρή διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για ένα αποδεδειγμένο, διαχρονικό σκάνδαλο που το ξέρουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ισχύει. Δεν είναι σκευωρία. Εύχομαι να μην αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στελέχη, όχι όμως να κουνάμε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση που άνοιξε αυτή τη συζήτηση και έφερε στο δημόσιο διάλογο το πάρτι στην Υγεία. Έρχεστε εδώ για να λαϊκίσετε. Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενα.
Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες, γίνεται η διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη με σοβαρό και θεσμικό τρόπο. Εξορθολογίζει το πλαίσιο, η παρέμβαση που κάνουμε. Κουβέντα για εντυπώσεις για να πάρετε λίγα λεπτά δημοσιότητας στα τηλεοπτικά παράθυρα. Είναι ψέμα ότι κάνουμε δωράκι στη φαρμακοβιομηχανία. Δεν ισχύει. Είναι πιο σταθερό και πιο διαφανές το πλαίσιο συνολικά. Κουβέντα δεν είπε ο Μητσοτάκης για το τι κάνετε για το φάρμακο. Γιατί; Τι κρύβετε; Να δούμε ποιες είναι οι συμμαχίες και ποιες οι εξαρτήσεις σας», απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός.