Αντιδράσεις στον Δήμο και την Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχει προκαλέσει η συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με την «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη είχαν αποστείλει έγγραφο με το οποίο αιτιολογούσαν με μια σειρά επιχειρημάτων για ποιους λόγους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος εν τούτοις κανείς δεν τους κάλεσε για διαβούλευση. «Αιφνιδιαστικά και τυχαία ενημερώθηκα την Παρασκευή το βράδυ πως θα συζητηθεί το ζήτημα την Τρίτη» σημείωσε.
Στο έγγραφο – το οποίο εκδόθηκε ως απάντηση σε έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων – αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος με την κήρυξη της περιοχής του ως αρχαιολογικός χώρος και η παρέμβαση που προτείνεται είναι καίρια και ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, καθόσον η υλοποίηση της σε πλήρη εφαρμογή του νόμου θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χωρίς εξαντλητική διερεύνηση».
Ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά έχοντας ως «συμμάχους» όλους τους φορείς της πόλης εντός της ημέρας αναμένεται να στείλουν κατεπείγον έγγραφο προς το ΚΑΣ με το οποίο θα ζητηθεί η αναστολή συζήτησης του θέματος μέχρι να γίνει σχετική διαβούλευση, λέγοντας ότι εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα έχει πολλές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία της πόλης – από ένα μεγάλο έργο μέχρι ένα σκάψιμο σε κήπο, καθώς θα χρειάζεται έγκριση από αρχαιολόγο.
Ο κ. Μώραλης επεσήμανε ότι δεν μπορεί μια επιτροπή να εισηγείται και το ΚΑΣ να αποφασίζει ερήμην της πόλης λέγοντας επιπλέον πως δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να συνηγορούν προς τη μετατροπή όλης της πόλης σε αρχαιολογικό χώρο. Και πρόσθεσε ότι νιώθει απορία και θυμό γιατί αγνοήθηκε η πόλη και ζήτησε να τοποθετηθούν επί του θέματος τοπικοί βουλευτές και δημοτικές παρατάξεις.
Επιπροσθέτως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι θα κινδυνεύσει η αναπτυξιακή τροχιά του Πειραιά, θα σταματήσει η δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη, ενώ θα αποτελέσει τροχοπέδη για μελλοντικές αναπλάσεις και επενδύσεις.
Σημειώνεται ότι στο ΚΑΣ θα συζητηθεί και το θέμα «Εγκριση ή μη Αρχικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε» αν και σε λίγες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στο υπουργείο Ναυτιλίας για τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί στην προηγούμενη συζήτηση για το master plan του ΟΛΠ.