Προεκλογικά καψόνια κάνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση με το χαρτί της εκταμίευσης του ενός δις ευρώ να είναι πάνω στο τραπέζι ως χαρτί εκβιασμού. Η τηλεδιάσκεψη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής για το νέο νόμο Κατσέλη δεν είχε αποτέλεσμα και όλη η κατάσταση θυμίζει τις εποχές που οι διαπραγματεύσεις ήταν πολυήμερες με την Ελλάδα συνήθως να υποχωρεί.
Ομως, όλο αυτό το σκηνικό με τα παζάρια δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια ή για να ακριβολογούμε από την σκληρή επιτήρηση.
Αν ίσχυε όντως ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτά τους δανειστές, θα έστελνε το νομοσχέδιο που συμφώνησε με τους τραπεζίτες προς ψήφιση στη Βουλή.
Ομως, ακόμη και αυτή η ρύθμιση πρέπει να περάσει από την κρησάρα των Βρυξελλών η οποία είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει αλλαγές τόσο στην περίπτωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Το… δύο στα δύο σε δύο κρίσιμα για την κυβέρνηση προεκλογικά δώρα, δεν μπορεί να ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου. Όχι γιατί όντως οι δανειστές δεν έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και απαιτούν αλλαγές, αλλά γιατί στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα δώσει η τρόικα το πράσινο φως, ακόμη κι αν υπάρξουν ορισμένες ημέρες καθυστέρησης.
Κι από την άλλη, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι Τσίπρας, Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου θα δεχθούν ό,τι αλλαγές τους ζητηθούν.
Μια λύση win – win θα επιλεγεί στο τέλος για δύο βασικούς λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι κανείς στο ιερατείο των Βρυξελλών δεν θέλει να ανοίξει νέο… δράμα με ελληνικό χρώμα, ούτε τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.
Κανέναν δεν συμφέρει μια αποσταθεροποίηση της χώρας που θα τσάκιζε όλα τα κόμματα, και το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό και θα ενίσχυε τα αντιευρωπαϊκά κόμματα.
Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι η τρόικα θα πιέσει τόσο όσο χρειάζεται για να μην τα σπάσει με την Αθήνα, να πάρει αυτά που θέλει και να αφήσει την κυβέρνηση να κάνει το δικό της, προεκλογικό παιχνίδι. Το αν οι δόσεις γίνουν 100 από 120 είναι μια σημαντική υποχώρηση όμως δεν αλλάζει η προεκλογική – ψηφοθηρική κατεύθυνση που έχει η ρύθμιση.
Ο δεύτερος λόγος αφορά στην κυβέρνηση. Ο Τσίπρας εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να δείξει ότι τα μνημόνια είναι εδώ και η επιτήρηση ισχυρή. Σε τέτοιο σημείο που να μπορεί να μπλοκάρει η τρόικα νομοσχέδια, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Και γι’ αυτό έχει δοθεί εντολή από το Μαξίμου να κλείσουν όλα τα μέτωπα με κάθε κόστος, το ταχύτερο δυνατό. Αλλωστε, είτε ευσταθούν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, είτε όχι η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το ταχύτερο τα 18 φιλολαϊκά νομοσχέδια που έχει στα σκαριά, με πρώτα και καλύτερα τις πολλές δόσεις για χρέη σε εφορίες και Ταμεία και αυτή της προστασίας της πρώτης κατοικίας, έστω κι αν μείνουν εκτός πολλοί δανειολήπτες.
Πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι τα… πείσματα που κάνει ο Μάριο Ντράγκι αλλά και τα κλιμάκια των δανειστών θα υποχωρήσουν, μόλις δείξει και το Μαξίμου τάσεις υποχώρησης.
Η ρύθμιση για τα χρέη θα κλείσει, ο νόμος για την προστασία α’ κατοικίας θα ολοκληρωθεί, το σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων θα πάρει το δρόμο του. Έστω κι αν υπάρξουν οι αναγκαίες «προσαρμογές» προς το χειρότερο.
Σε κάθε περίπτωση, μέσα στον Μάρτιο θα έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να νομοθετήσει τα πάντα. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, με δεδομένο ότι κάποιοι επιμένουν ότι τον Μάιο θα έχουμε κι εθνικές εκλογές.