Μπορεί ο οίκος Moody’s να προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δυο βαθμίδες, σε Β1 από Β3, πλην όμως, έσπευσε να ενημερώσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια στην κατηγορία «Β».
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα» δάνεια, τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις καθώς και για τις επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για τα «κόκκινα» δάνεια ο οίκος ζητά περισσότερες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία.
Ξεκαθάρο είναι το «καρφί» της Moody’s και ως προς την αδύναμη εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων, που ναι μεν προχώρησαν, θεσμοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά στο δια ταύτα μπαίνει ένα μεγάλο ερωτηματικό όπως για παράδειγμα ένα επαγγελματικό και αποτελεσματικό Δημόσιο, η φορολογική συμμόρφωση, η αλλαγή της κουλτούρας πληρωμών.
Σύμφωνα με την Moody’s η απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% ξεπερνά τις συστάσεις για αύξηση κατά 5-10% και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα αν μεταφραστεί σε γενικευμένη μεγάλη αύξηση των μισθών.
Η Moody’s βάζει στο «μικροσκόπιο» τις κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα, ειδικά λόγω της σημασίας που έχει η δημιουργία μιας λιγότερο κομματικοποιημένης δημόσιας διοίκησης. Στην περίπτωση, δε, που προκύψουν νέες εντάσεις με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, αυτό θα αξιολογηθεί αρνητικά, καθώς θα θέσει εν αμφιβόλω την περαιτέρω ελάφρυνση του Χρέους μετά από το 2032.
Ο οίκος κατέτασσε την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τη Fitch, που πρόσφατα διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ, με σταθερό outlook, και δύο βαθμίδες κάτω από την S&P, η οποία στις 20 Ιουλίου είχε προχωρήσει στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική», επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+.
Ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s, στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.