Απορίες και έκπληξη προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που αν και είναι ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποκαλεί την Βόρεια Μακεδονία… σκέτη Μακεδονία.
Το βίντεο με τον πρώην υπουργό κυκλοφόρησε η Ομάδα Αλήθειας, και εμφανίζει τον Νίκο Κοτζιά να αναφέρεται στη γείτονα χώρα ως σκέτο Μακεδονία:
«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είμαστε μια μικρομεσαία χώρα. Και λίγο μικρή και λίγο μεσαία. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα. Η Βουλγαρία έχει 42 δις ΑΕΠ. Η Αλβανία έχει 11. Η Μακεδονία τότε είχε 8 στα 9, τώρα πάει στα 10-11. Εμείς παρά την κρίση έχουμε 190, πάμε τώρα… Δηλαδή πολλαπλάσιο απ ότι είχαν όλοι μαζί».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης που έδωσε στον καθηγητή Πλατιά, στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι αποκαλούσε τα Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και πριν από τις Πρέσπες.
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμα και στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης: «Έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας Πρέσβης δεν άσκησε πίεση» είπε και πρόσθεσε: «Αν από αυτή τη λύση ήταν και οι αμερικανοί χαρούμενοι, αυτό είναι σύμπτωση συμφερόντων. Δεν είναι καθοδήγηση».
Όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ «στο μακεδονικό το δικό μας συμφέρον ήταν να λυθεί γιατί σπαταλούσε δυνάμεις της διπλωματίας. Γιατί βγαίνοντας από την κρίση θα πρέπει να συμπαρασύρουμε τα Βαλκάνια στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η χώρα μας είναι μικρή σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη μεσαία χώρα αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μία μεγάλη χώρα».
«Οι Αμερικάνοι ήθελαν μια σταθερότητα στην περιοχή, στο τρίγωνο της αστάθεια. Και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα ήταν να λύσουμε τα προβλήματα. Είμαι οπαδός της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Στη νέα ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαζα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή».
Υπενθύμισε, δε, πως η FYROM ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς». Για να προσθέσει – σε χιουμοριστικό τόνο – «εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες».