Πατέρας, μητέρα. Οι δύο συγκεκριμένοι όροι βαίνουν προς κατάργηση στην Γαλλία, τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα των παιδιών, στο όνομα της πολιτικής ορθότητας και με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού απέναντι στους ομοφυλόφιλους.
Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος και η παράταξή του με τροπολογία που κατέθεσαν προωθούν την αλλαγή των οικογενειακών στοιχείων των παιδιών, αντικαθιστώντας στις αιτήσεις εγγραφής στα σχολεία και σε όλες τις επίσημες αιτήσεις, το «Ονομα Πατρός» και το «Ονομα Μητρός» με τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2».
Μέσω αυτής της ρύθμισης επιχειρείται από τον Ε. Μακρόν ναμπει τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές-σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων και έχουν νομική υπόσταση -είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης. Το σκεπτικό της τροπολογίας είναι ότι η νέα πραγματικότητα επιβάλει μια νέα προσέγγιση ενός, μέχρι σήμερα, αυτονόητου θέματος και να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων μπροστά στη συμπλήρωση αίτησης, για το ποιος από τους δύο άνδρες ή γυναίκες, θα γραφτεί στο όνομα του πατέρα και ποιος στο όνομα της μητέρας.
Η τροπολογία συζητήθηκε στη γαλλική Βουλή και η υπουργός Βαλερί Πετί που έθεσε το ζήτημα, εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειες» με βάση το φύλο των γονέων τους…. Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί συνέχεια του νόμου του 2013 για την νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.
Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στους συντηρητικούς κύκλους της γαλλικής κοινωνίας, αλλά και την αντίδραση του προέδρου των ομόφυλων γονέων που δήλωσε ότι: «Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2».
Η τροπολογία θα τεθεί στην Γερουσία και αν απορριφθεί, η κυβέρνηση προτίθεται να την επαναφέρει στην Εθνική Συνέλευση για νέα συζήτηση και εξέταση.