Κύμα φυγής από στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας που από το Σάββατο περνούν κατά δεκάδες τα σύνορα με την Κολομβία, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 326 άτομα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.
Οι περισσότεροι πέρασαν τα σύνορα προς την επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Κούκουτα, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι ΗΠΑ για την Βενεζούελα.
Άλλοι στρατιωτικοί αναζήτησαν βοήθεια από την κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης στα τμήματα Αραούκα και Λα Γκουαχίρα, καθώς και στις πόλεις Βαλεντουπαρ, Καρταχένα Ντε Ίντιας, Μεντεγίν και στην πρωτεύουσα Μπογοτά.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της κολομβιανής υπηρεσίας Κριστιάν Κρούγκερ Σαρμιέντο, τα εν λόγω στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας διέφυγαν από τη «δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο προς αναζήτηση τροφής λόγω ελλείψεων στην χώρα τους, και εξαιτίας πιέσεων των κολεκτίβος», δηλαδή ένοπλες ομάδων σκληροπυρηνικών τσαβίστας.
Κάποιοι εισήλθαν στην Κολομβία ένστολοι και άλλοι φορώντας πολιτικά, ενώ αρκετοί συνοδεύονται από τις οικογένειές τους και αιτήθηκαν άσυλο στη γειτονική χώρα.
Επιπλέον κυρώσεις της Ουάσινγκτον
Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα επί ενός ψηφίσματος για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στην κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας ενάντια σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ενώ ο Έιμπραμς αντέκρουσε την κατηγορία της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα.
Παράλληλα προανήγγειλε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων της η Ουάσινγκτον εναντίον του Καράκας αυτή την εβδομάδα.
«Έχουμε δηλώσει ότι οι κυρώσεις θα συνεχιστούν, ανακοινώσαμε χθες κυρώσεις», τόνισε ο Έιμπραμς. «Θα υπάρξουν περισσότερες, θα υπάρξουν περισσότερες αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξουν περισσότερες την επόμενη εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις ενάντια σε υψηλόβαθμα στελέχη του καθεστώτος και σε ανθρώπους που χειρίζονται τις οικονομικές τους υποθέσεις», συμπλήρωσε.
Βυθισμένη στην κρίση η Βενεζουέλα
Όλα αυτά τη στιγμή που η Βενεζουέλα έχει βυθιστεί εκ νέου στην κρίση, από το Σάββατο, όταν οι προσπάθειες παραλαβής μη εγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας είχαν ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αρνήθηκε να δεχθεί την —αμερικανικής προέλευσης— βοήθεια, εξηγώντας ότι πρόκειται για «ψευδο-σόου» και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη βοήθεια ως «πρόφαση» για να παρέμβει στο εσωτερικό της χώρας.
Καθ’όλη τη διάρκεια των επεισοδίων έχουν χάσει τη ζωή του τέσσερις άνθρωποι, ενώ ακόμα 58 έχουν τραυματιστεί.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, οι τέσσερις νεκροί, μία γυναίκα και τρεις άνδρες, ήταν αυτόχθονες Πεμόν, μέλη δηλαδή μιας φυλής ιθαγενών που ζουν στην πολιτεία Μπολίβαρ.
Μόσχα: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για επέμβαση στη Βενεζουέλα
Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης ήρθε να ρίξει σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα με σκοπό να ανατρέψουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.
«Αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό και υπεροψία τον λαό της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στο ανεξάρτητο κράτος», δηλώνει ο Πατρούσεφ.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αrgumenti I Fakti», ο Πατρούσεφ δήλωσε πως «αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό και υπεροψία τον λαό της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στο ανεξάρτητο κράτος».
Ακόμη, ο ίδιος επισημαίνει ότι η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στο Πουέρτο Ρίκο και την Κολομβία δείχνει ότι το Πεντάγωνο ενισχύει τις ένοπλες στρατιωτικές ομάδες που θα χρησιμοποιηθούν για την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο, ενώ εκτιμά ότι τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που βιώνει η Βενεζουέλα την έχουν προκαλέσει οι αμερικανικές κυρώσεις και το εμπάργκο.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δηλώνει, επίσης, ότι ο λαός της Βενεζουέλας κατανοεί άριστα τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ, γι’ αυτό και αρνείται να παραλάβει ανθρωπιστική βοήθεια από μια χώρα εισβολέα και υποστηρίζει τον πρόεδρο του.
Τέλος, ο Νικολάι Πατρούσεφ, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στη Ρωσία να αρχίσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Βενεζουέλα, ωστόσο οι ίδιες αποφεύγουν τις διαβουλεύσεις αυτές.
«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κατασκευάσουν κρίση στη Βενεζουέλα» λέει ο Μαδούρο
Στον αντίποδα, ο Νικολάς Μαδ0ύρο κάνει λόγο για κατασκευασμένη κρίση στη Βενεζουέλα, με σκοπό οι ΗΠΑ να δικαιολογήσουν μία στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
«Προσπαθούν να κατασκευάσουν μια κρίση για να δικαιολογήσουν την πολιτική κλιμάκωση και μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, έναν πόλεμο στη Νότια Αμερική», είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης, σύμφωνα με τη μετάφραση στα αγγλικά των δηλώσεών του στο ABC, καθώς η συνέντευξη παραχωρήθηκε στα ισπανικά.
Ερωτηθείς για τη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας χθες Δευτέρα στην Μπογοτά, όπου μεταξύ άλλων ήταν παρόντες ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από τον περασμένο μήνα, ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που αποτελεί «μέρος της πολιτικής αυτής», έχει σκοπό τη δημιουργία «μιας παράλληλης κυβέρνησης στη Βενεζουέλα».
Η Ομάδα της Λίμας, στην οποία συμμετέχουν κράτη που διάκεινται εχθρικά έναντι της κυβέρνησης υπό τον Νικολάς Μαδούρο, προέτρεψε χθες να υπάρξει δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε τη «σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», αλλά απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που υποστηρίζει απόλυτα τον Γκουαϊντό, λέει πως εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο.
Στη συνέντευξή του, ο Μαδούρο, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τραμπ «εξτρεμιστική κυβέρνηση της Κου Κλουξ Κλαν», έκρινε πως η Ουάσινγκτον θέλει «το πετρέλαιο της Βενεζουέλας» και είναι «έτοιμη να αρχίσει πόλεμο για αυτό το πετρέλαιο».
Ερωτηθείς εάν θα επιτρέψει στον Γκουαϊντό να επιστρέψει στη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο επισήμανε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης οφείλει να «τηρεί τους νόμους».
«Μπορεί να φεύγει και να επιστρέφει» πάντως «θα κληθεί να δώσει λόγο στη δικαιοσύνη», διότι «η δικαιοσύνη του απαγόρευσε να εγκαταλείψει την επικράτεια», είπε .
Ο Γκουαϊντό σκέφτεται την επιστροφή στο Καράκας
Λίγη ώρα αργότερα ο Χουάν Γκουαϊντό, έδωσε την απάντηση του, λέγοντας πως θα επιστρέψει στο Καράκας, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει να συλληφθεί επειδή παραβίασε τη δικαστική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
«Ένας κρατούμενος δεν εξυπηρετεί κανέναν, ένας εξόριστος πρόεδρος επίσης. Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κατάσταση (…) Το αξίωμά μου και το καθήκον μου είναι να βρίσκομαι στο Καράκας, παρά τους κινδύνους» είπε ο Γκουαϊντό σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το τηλεοπτικό κανάλι NTN24.
Την Δευτέρα ο Γκουαϊντό συμμετείχε στην Μπογκοτά στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας, στην οποία μετέχουν 13 χώρες της Λατινικής Αμερικής και ο Καναδάς. Δεσμεύτηκε ότι θα εντείνει τις πιέσεις για να αναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία, όμως απέκλεισε τη χρήση βίας.
Ο Μαδούρο απέλασε δημοσιογράφους για προβολή βίντεο με ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο Μαδούρο βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα», αυτό δεν τον εμποδίζει να δρα με τη συνήθη τακτική του.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έγινε έξαλλος με τη δημοσιογραφική ομάδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Univision.
Οι δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που είχαν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον ρώτησαν για την έλλειψη της δημοκρατίας στη χώρα, τα βασανιστήρια των πολιτικών κρατουμένων και την ανθρωπιστική κρίση.
Ο πρόεδρος σταμάτησε τη συνέντευξη, μόλις οι δημοσιογράφοι του έδειξαν ένα βίντεο το οποίο έδειχνε νέους πολίτες της χώρας να τρώνε από τα σκουπίδια.
Η εξαμελής ομάδα κρατήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες και ο εξοπλισμός της κατασχέθηκε, είπε ο βραβευμένος δημοσιογράφος σε συναδέλφους του, αφού επέστρεψε στο ξενοδοχείο του στο Καράκας, το οποίο ήταν περικυκλωμένο από άνδρες των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο Χόρχε Ράμος, παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου, έφυγε από το ξενοδοχείο σήμερα το πρωί, υπό την προστασία μελών του προσωπικού των πρεσβειών των ΗΠΑ και του Μεξικού. Πράκτορες των υπηρεσιών πληροφορίων τον συνόδευσαν στο αεροδρόμιο Μαϊκετία του Καράκας. Το μεσημέρι, η ομάδα του Univision αναχώρησε από τη Βενεζουέλα, με μια πτήση με προορισμό το Μαϊάμι.
«Δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση για την απέλαση», είπε ο Ράμος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο. «Απλώς μας είπαν χθες το βράδυ ότι έχουμε απελαθεί από τη χώρα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Πληροφοριών Χόρχε Ροντρίγκες είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί εκατοντάδες δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο αλλά δεν στηρίζει τα «φτηνά σόου» που οργανώνονται με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.