Μείωση των προσόντων για την πλήρωση των θέσεων της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή στο παρά πέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο εντάχθηκε.
Η ρύθμιση αφορά τόσο τις θέσεις του μόνιμου αντιπροσώπου και του αναπληρωτή του όσο και τις πέντε θέσεις υπαλλήλων – συμβούλων. Επίσης προβλέπεται παράταση έως 31.7.2019 της παραμονής των υπαλλήλων που η απόσπασή τους λήγει το αμέσως προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα, για τον μόνιμο αντιπρόσωπο ζητείται κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αντί της υποχρεωτικής κατοχής διδακτορικού τίτλου που ισχύει. Επίσης, για τον αντιπρόσωπο και τον αναπληρωτή του ζητείται άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας αντί άριστης Αγγλικής και πολύ καλής Γαλλικής (ή το αντίστροφο) που ισχύει.
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας η τροποποίηση που αφορά τους τίτλους σπουδών γίνεται προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με τα προσόντα που απαιτούν άλλες χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ενώ η υποχρεωτικότητα για γνώση μόνο της αγγλικής γλώσσας μπαίνει γιατί στον ΟΟΣΑ μιλούν μόνο αγγλικά και όχι γαλλικά.
Ωστόσο, η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης και κυρίως της ΔΗΣΥ, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να κάνει λόγο για φωτογραφική διάταξη. Αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, τελικά ο υφυπουργός Οικονομικών Στ. Πιτσιόρλας την απέσυρε, λέγοντας ότι θα επανακατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 3ετής θητεία της νυν αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΟΣΑ Ράνιας Αντωνοπούλου λήγει το 2021 ενώ του αναπληρωτή Βαγγέλη Παπαχρήστου τους επόμενους μήνες.