Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Γιάννη Στουρνάρα, ενόψει μάλιστα και της έκθεσης της Κομισιόν, αύριο, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δείχνει και την ανησυχία, μέρους τουλάχιστον του κυβερνητικού επιτελείου για τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας. Με πιο σημαντικό βέβαια το θέμα των κόκκινων δανείων που ταλαιπωρεί τις τράπεζες, αλλά και την οικονομία συνολικά.

Το γεγονός ότι στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας κοινής ομάδας  από στελέχη του υπουργείου και της ΤτΕ, η οποία θα επεξεργαστεί τόσο το σχέδιο της κεντρικής τράπεζας όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν  συμπληρωματικά για να αντιμετωπιστεί το θέμα, αποδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν πειστεί ως τώρα για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση η έκθεση της Κομισιόν, να καταγράφει σημαντικές ενστάσεις για την πορεία της οικονομίας. Τόσο για να μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ., όσο κυρίως για να μη δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στις αγορές ενόψει και του σχεδιασμού για την έκδοση δεκαετούς ή επταετούς ομολόγου.

Οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα είναι δεδομένα και υπαρκτά. Για αυτό προφανώς το οικονομικό επιτελείο που αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη καθαρότητα τις δυσκολίες αναζητεί και τη στήριξη του κ.Στουρνάρα. Σε αντίθεση φυσικά με άλλα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που λίγες μέρες πριν μίλαγε για υπερτιμημένους τραπεζίτες.

Ο κ.Τσίπρας όμως κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσει. Αν θα μετατραπεί σε ευρωπαίο σοσιαλδημοκράτη, όπως αρέσκεται  εδώ και καιρό  να εμφανίζεται προωθώντας γέφυρες και προοδευτικούς πόλους ή θα συνεχίσει την παλιά γνωστή τακτική των καιροσκοπικών  επιλογών και των ανέξοδων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Με την οικονομία παγιδευμένη στο πολωτικό προεκλογικό σκηνικό που έχει ήδη στηθεί, οι κίνδυνοι για ένα πισωγύρισμα είναι παραπάνω από υπαρκτοί. Και διογκώνονται ακόμα περισσότερο από την αναποφασιστικότητα, τις ιδεοληψίες και τις κομματικές εκλογικές σκοπιμότητες.

Όμως ούτε η οικονομία,ούτε η κοινωνία αντέχουν άλλα παιγνίδια στην πλάτη τους. Ας το αντιληφθούν όσο είναι καιρός ακόμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ