Και ύστερα… δεν ήρθαν οι μέλισσες. Και όποιος παρήγγειλε «μέλι γλυκύτατο», ατύχησε. Εκτός κι αν ζει στη Βαυαρία. Οχι ότι το πάμπλουτο γερμανικό κρατίδιο θα μετατραπεί σε παράδεισο των υπό αφανισμό εντόμων. Η ιστορική επιτυχία που είχε, όμως, η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπό τον γενικότερο τίτλο «Σώστε τις μέλισσες», το αναδεικνύει στην πρωτοπορία του διεθνούς οικολογικού κινήματος.
Το κείμενο υπέγραψαν 1,75 εκατομμύρια βαυαροί ψηφοφόροι, αριθμός υπεραρκετός για να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Και ζητεί έως το έτος 2025 το 20% των αρδεύσιμων εδαφών του κρατιδίου να καλλιεργούνται με σεβασμό στις οικολογικές νόρμες. Και έως το 2030 το ποσοστό αυτό να έχει φθάσει στο 30%. Επίσης το 10% των χώρων πρασίνου του κρατιδίου θα πρέπει να μετατραπεί σε λουλουδιασμένα λιβάδια, σε ποτάμια και ρυάκια προστατευμένα και «καθαρά» από εντομοκτόνα και από λιπάσματα.
Εντομοκτόνα! Εδώ είναι το ζήτημα. Αυτά ευθύνονται για τον συστηματικό αφανισμό των μελισσών σε ολόκληρη την Ευρώπη – στη Γαλλία, για παράδειγμα, κάθε χρόνο αφανίζεται το 30% των αποικιών μελισσών! Πανεπιστημιακές μελέτες προειδοποιούν ότι περίπου το ήμισυ των πληθυσμών μελισσών και άλλων σημαντικών για τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες εντόμων απειλείται άμεσα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ως αιτία του αφανισμού των εντόμων οι ειδικοί αναφέρουν την καταστροφή των φυσικών βιοτόπων όπου ζουν, κυρίως εξαιτίας της ευρείας χρήσης συνθετικών εντομοκτόνων στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της γεωργικής παραγωγής σε ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία εξήντα χρόνια.
Πολιτικά διλήμματα
Ο αριθμός των ψηφοφόρων που μετέβησαν στα δημοτικά καταστήματα της Βαυαρίας για να υπογράψουν το κείμενο για την προστασία των μελισσών ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο που απαιτεί το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στο κρατίδιο προκειμένου να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα εντός του προσεχούς εξαμήνου. Αλλά οι αγροτικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία κατά των πρωτοβουλιών των προστατών των μελισσών εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν τα προτεινόμενα μέτρα στον γεωργικό κλάδο.
Tα μέτρα που ζητούν οι φίλοι των μελισσών θέτουν προ των ευθυνών της και την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας και συγκεκριμένα το συντηρητικό δεξιό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ υπολογίζει τον αγροτικό πληθυσμό της Βαυαρίας στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ένα δημοψήφισμα με τόσο «προωθημένα» ερωτήματα «θα έθετε τη Βαυαρία στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», όπως έγραφε την περασμένη Πέμπτη η «Süddeutsche Zeitung». Και στον τομέα του περιβάλλοντος η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει να κρατά – και το πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό – τη Γερμανία στην πρωτοπορία.
Η απόφαση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χώρας, που έλαβε η καγκελάριος μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, δεν είναι μικρό πράγμα. Ηδη το 2017 η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνικά εργοστάσια είχε περιοριστεί στο 11,63% από 22,4% που ήταν το έτος 2010.