Σε δύσκολη θέση βρίσκεται το κυβερνών κόμμα έπειτα από την υπόθεση Πολάκη, που έκανε ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά και το «Μακεδονικό» το οποίο πήρε φωτιά μετά το δημοσίευμα του BBC και τα όσα ακολούθησαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά σημεία ισορροπίας και για το λόγο αυτό συνεδριάζει την Τρίτη το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία με θέμα την προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, αλλά με όλο τον…. τραχανά απλωμένο.
Το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, οι εξελίξεις με τα Σκόπια, οι καταστροφικές δημοσκοπήσεις αλλά και το γενικότερο βαρύ πολιτικό κλίμα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ολα τα θέματα θα συζητηθούν στην ΠΓ η οποία καλείται να προετοιμάσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Αλλωστε, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες ως προς τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου αλλά και την προετοιμασία του κόμματος για τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές και για τις εθνικές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των αντιδράσεων σχετικά με την είσοδο στην κυβέρνηση των Αγγ. Τόλκα και Θ. Μωραϊτη αλλά και της «τυφλής» διείσδυσης στην Κεντροαριστερά. Θα έχει ενδιαφέρον να αποτυπωθούν οι αντιρρήσεις που υπάρχουν γύρω από τις συμμαχίες που προσπαθεί να συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει κατά κύριο λόγο τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση το κόμμα είναι οι αντιδράσεις για το «Μακεδονικό» που παίρνει πάλι φωτιά.
Αλλωστε υπάρχει μεγάλη αναταραχη στην κοινωνία και το Μαξίμου εισπράττει πολύ αρνητικές διαθέσεις από την πλευρά των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα «Νέα», τα τελευταία δύο νωπά περιστατικά καταγράφηκαν στη Δράμα – στην ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου – και στην Κατερίνη – στην ομιλία του Δημήτρη Τζανακόπουλου, τα γενικότερα περιστατικά αποδοκιμασίας, συγκεντρώσεων, συνθημάτων με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται πως εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι και επιταχυντή δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.
Ενταση και άκρα
Το όλο κλίμα αποδοκιμασίας δεν έχει να κάνει κάθε φορά με τη μαζικότητα – συχνά εξάλλου κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούν πως το μπαράζ αποδοκιμασιών είναι μαζικό και αντιπροσωπεύει τη βόρεια κοινή γνώμη. Εχει να κάνει κατ’ αρχάς με την ένταση, έστω κι αν εμφιλοχωρούν συχνά και ακραία στοιχεία. Με τη διάρκεια των αποδοκιμασιών, κάτι που εκτιμούσαν οι κυβερνώντες πως θα εξέπνεε μετά την ψήφιση, αλλά έπεσαν έξω. Δεν έγινε αυτό. Η δε επιχείρηση αναστροφής του κλίματος, που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, καιρό τώρα, δεν φαίνεται να ευοδώνεται. Ας μην ξεχνάμε πως η όλη επιχείρηση είχε ως αφετηρία τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και την κεντρική ομιλία του στο Αλεξάνδρειο τον περασμένο Δεκέμβριο, παρόντων πολλών υπουργών, που πάντως δεν στερήθηκε παρατράγουδων και αποδοκιμασιών.
Είναι που στα παραπάνω προστέθηκε ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση: τα χαμηλά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα που κατέγραφαν και συνεχίζουν να καταγράφουν μια σειρά δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ (ακόμη και τρίτο τον φέρνουν σε κάποιες μετρήσεις). Και που κάνουν τους κυβερνώντες να ανησυχούν και να επιζητούν τρόπους να επιλύσουν την εξίσωση αφού φαίνεται πως η αποδοκιμασία διαπερνάει και τη δική τους δεξαμενή. Το κλίμα διαφάνηκε βέβαια πολύ πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας. Δεν ήταν μόνο τα συλλαλητήρια, με μαζικότερο εκείνο της Θεσσαλονίκης, που είχαν αντικυβερνητική αιχμή. Είναι οι αποδοκιμασίες και κινητοποιήσεις σε σχεδόν κάθε νομό της Βόρειας Ελλάδας, όπως τον περασμένο Ιούνιο στην Καστοριά.
Ακόμη και τα επεισόδια, πάλι τον Ιούνιο, σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Θεσσαλονίκης «για τα οφέλη της Συμφωνίας» των Πρεσπών. Ακόμη και επισκέψεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλεις σχεδόν πάντα σημαδεύονται από ένα αντίστοιχο μεμονωμένο ή και γενικευμένο περιστατικό. Ο Πάνος Σκουρλέτης στον Βόλο (18 Ιανουαρίου), παρότι σε μη βορειοελλαδίτικο έδαφος, πυροδότησε αποδοκιμασίες. Επίσης, κατά την είσοδό τους για την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, στο Μέγαρο Μουσικής (27 Ιανουαρίου), αποδοκιμάστηκαν έντονα η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Σωκράτης Φάμελλος. Πολλές φορές σε ομιλίες, η αστυνομική ομπρέλα των ΜΑΤ, οι υγειονομικές ζώνες που δημιουργούνται γύρω από τις ομιλίες ή οι προσαγωγές διαδηλωτών είναι σχεδόν πάντα στο κάδρο ενώ οξύνουν τα πνεύματα κι άλλο.
Στις Σέρρες η εκδήλωση με ομιλητή μεταξύ άλλων τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη (1/2) έφτασε να έχει μέχρι και μπλόκο αγροτών! Αθροίζοντας έτσι μια γενική κοινωνική δυσαρέσκεια με αφορμή το Μακεδονικό. Συχνά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα γίνονται στόχοι αποδοκιμασιών, μέχρι και επιθέσεις σε σπίτια σημειώνονται, προφανώς καταδικαστέες (π.χ. στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη). Πιο χοντρό ήταν το περιστατικό κατά του Χρήστου Μπγιάλα (3/2), που σε χορό αστυνομικών στα Γρεβενά αναγκάστηκε από τις αντιδράσεις να διακόψει την ομιλία του. Τις τελευταίες ημέρες αναζητείται γιατρικό από το Μαξίμου, αφού όσο οι κάλπες πλησιάζουν το όλο κλίμα μόνο ενθαρρυντικό δεν είναι.
Και η «μακεδονική μειονότητα»
Ητανε στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο… μακεδονικός γάιδαρος. Κι αυτό γιατί το δημοσίευμα του BBC απλά ανάδειξε τις προβληματικές αναφορές της συμφωνίας των Πρεσπών και το έλλειμμα ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας, για το οποίο ευθύνεται βεβαίως η κυβέρνηση. Τώρα στο Μαξίμου τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα καθώς η ανακίνηση του θέματος με τόσο αρνητικό τρόπο αφενός καλύπτει τα όποια θετικά μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση κι αφετέρου αποτυπώνεται στις μετρήσεις γνώμης που γίνονται καθημερινά.
Και τώρα το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα παλαιά «συστημικά» κόμματα. Δηλαδή τη φθορά τους, την οργή που εμφανίζεται καθημερινά και την απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας.