Με ένα βραβείο στις 10 συνολικά υποψηφιότητές της, έφυγε τελικά από την 91η απονομή των βραβείων Οσκαρ η ταινία «Η ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου. Η Ολίβια Κόλμαν, ένα από τα δύο φαβορί στην κατηγορία του Α’ γυναικείου ρόλου (το δεύτερο ήταν η Γκλεν Κλόουζ για την «Σύζυγο»), σήκωσε τελικά το αγαλματίδιο για τον ρόλο της βασίλισσας Αννας και βεβαίως, ο πρώτος άνθρωπος που ευχαρίστησε, ήταν «ο Γιώργος Λάνθιμος ο καλύτερος σκηνοθέτης μου, στην καλύτερη ταινία…»
Η Κόλμαν φάνηκε να μην περιμένει την βράβευση και δικαιολογημένα διότι όλα τα προγνωστικά παρουσίαζαν την Κλόουζ (στην έβδομη υποψηφιότητά της) να προηγείται στις προτιμήσεις. Όπως συνηθίζει, η Κόλμαν συνταίριαξε την συγκίνηση με το χιούμορ και παρότι δεν «έβγαλε» ούτε μια ολοκληρωμένη φράση κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο του Dolby Theatre.
Ωστόσο, όπως το ΒΗΜΑ είχε προβλέψει, ο μεγάλος θριαμβευτής της απονομής ήταν ο Μεξικανός Αλφόνσο Κουαρόν που σηκώθηκε τρεις φορές στην σκηνή για την «Ρόμα», υποψήφια σε 10 κατηγορίες όπως και η «Ευνοούμενη»|. Σήκωσε πρώτα το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, μετά το Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας (την οποία είχε κάνει ο ίδιος ο Κουαρόν) και τέλος, το καλύτερης σκηνοθεσίας, βραβείο που ανακοίνωσε ο περσινός νικητής στην ίδια κατηγορία για την «Μορφή του νερού» και συμπατριώτης του Κουαρόν, ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο. Μεσα σε έξι χρονιές από το 2014 μέχρι σήμερα, αυτή ήταν η πέμπτη βράβευση Μεξικανού στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας. Ο Κουαρόν το είχε ξανακερδίσει το 2014 για το «Gravity».
Καλύτερη ταινία του 2018 κρίθηκε το «Πράσινο βιβλίο», μια κομεντί που πραγματεύεται το φυλετικό ζήτημα. Το είχαμε επίσης προβλέψει για τον απλούστατο λόγο ότι η «Ρόμα» ήταν υποψήφια και ως καλύτερη ταινία αλλά και ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία. Η βράβευσή της και στις δύο κατηγορίες ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει (κάτι παρόμοιο δεν έχει γίνει ποτέ), επομένως το βραβείο καλύτερης ταινίας δόθηκε στο «Πράσινο βιβλίο» που συνολικά συγκέντρωσε τρία βραβεία έχοντας προταθεί σε πέντε κατηγορίες.
Χωρίς οικοδεσπότη, η απονομή ήταν σίγουρα πιο «σφιχτή», πιο σύντομη (τελείωσε λίγο μετά τις 06.00, άρα περίπου μια ώρα πριν από το κανονικό) και χωρίς τις φλύαρες περιττολογίες των προηγούμενων χρόνων. Αυτό που έκανε αμέσως εντύπωση ήταν ότι σχεδόν σε όλες τις παρουσιάσεις βραβείων οι παρουσιαστές ήταν μοιρασμένοι σε λευκούς και μη λευκούς. Το μήνυμα της ισότητας στην Τέχνη είναι ξεκάθαρο και το αποτύπωμα που άφησε η δυναμική του μαύρου στοιχείου εφέτος, πολύ έντονο: το «Black Panther» του Ράιαν Γκούγκλερ κέρδισε τρία βραβεία και η
«Παρείσφρηση» του Σπαίκ Λι το βραβείο σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό. Μάλιστα, με τον ευχαριστήριο λόγο του ο θερμόαιμος αφροαμερικανός δημιουργός, γνωστός για την επιθετική του διάθεση απέναντι στους λευκούς, μετέφερε το ακροατήριο του Dolby Theatre αλλά και όλου του κόσμου που παρακολουθούσε την απονομή στην εποχή των μαύρων σκλάβων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δύο Μαύροι ηθοποιοί ο Μαχαρσάλα Αλι και η Ρετζίνα Κινγκ κέρδισαν στην κατηγορία των Β’ ρόλων για τις ταινίες «Το πράσινο βιβλίο» και «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει» αντίστοιχα. Ακόμα και το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων δόθηκε στο «Spider- Man: Μέσα στο αραχνοσύμπαν» όπου το χρώμα του κεντρικού ήρωα δεν είναι λευκό όπως το ξέραμε ως τώρα αλλά ποικίλει.
Ποσοτικά μιλώντας τα περισσότερα αγαλματίδια «σήκωσε» στο «Bohemian rhapsody» του Μπράιαν Σίνγκερ που έχοντας συγκεντρώσει πέντε συνολικά υποψηφιότητες έχασε μόνον σε μια, εκείνη της καλύτερης ταινίας. Ο αιγυπτιακής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Ράμι Μάλεκ, στην πρώτη του υποψηφιότητα απέσπαε το βραβείο Α ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του τραγουδιστή Φρέντι Μέρκιουρι των Queen οι οποία σήκωσαν την αυλαία της απονομής τραγουδώντας ζωντανά.
Όλα τα βραβεία
Ταινία
Το Πράσινο Βιβλίο
Σκηνοθεσία
Αλφόνσο Κουαρόν (Roma)
Α’ ανδρικός ρόλος
Ράμι Μάλεκ (Bohemian Rhapsody)
Α’ γυναικείος ρόλος
Ολίβια Κόλμαν (Η ευνοούμενη)
Β’ ανδρικός ρόλος
Μαχέρσαλα Αλί (Το Πράσινο Βιβλίο)
Β’ γυναικείος ρόλος
Ρετζίνα Κινγκ (If Beale Street Could Talk)
Διασκευασμένο σενάριο
Η παρείσφρηση
Πρωτότυπο σενάριο
Το Πράσινο Βιβλίο
Φωτογραφία
Roma
Κινούμενα σχέδια
Spider-Man: Μέσα στο αραχνοσύμπαν