Ο Απόστολος Παύλος και ο Χουλιαράκης

Μαθαίνω πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία) έχει δύο «πονοκεφάλους». Ο ένας… ευχάριστος (αν και «πονοκέφαλος»), ο άλλος μάλλον δυσάρεστος. Να ξεκινήσω από τα δυσάρεστα. Οπως με πληροφόρησαν, προ ημερών ο κ. Χουλιαράκης αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Σπύρου Ρουσσάκη. Ο δικηγόρος στην ιδιότητα κ. Ρουσσάκης είχε τους λόγους του και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. Με βαριά καρδιά ο κ. Χουλιαράκης έκανε αποδεκτή την παραίτηση του επί ένα έτος στενού του συνεργάτη, τον οποίο να σημειώσω ότι είχε «κλέψει» από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Μου λένε πως ο κ. Ρουσσάκης πιθανότατα να συνεχίσει να βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο, αλλά με άλλο καπέλο. Μένει να αποδειχθεί.

■■■

Ο δεύτερος πονοκέφαλος του κ. Χουλιαράκη έχει να κάνει με τον… Απόστολο Παύλο. Οχι τον Απόστολο της Εκκλησίας μας και συγγραφέα Ευαγγελίων της Καινής Διαθήκης που γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας πριν από 2.000 χρόνια, αλλά με επιστημονικό συνεργάτη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο οποίο προΐσταται ο αναπληρωτής υπουργός. Ο εν λόγω οικονομολόγος – που όμως μου λένε έχει πολύ καλές σπουδές – λέγεται Απόστολος Παύλου. Μου διηγήθηκαν πως σε ένα από τα διεθνή φόρα στα οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα ο έλληνας οικονομολόγος απέδωσαν το όνομα του ως… Apostle Paul (δηλαδή Απόστολος Παύλος) και όχι ως Apostolos Pavlou. Φοβάμαι πως εάν το λάθος επαναληφθεί το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα κατηγορηθεί ως δογματικό…

Οταν νομίζεις ότι είσαι ο Ρομπέν των Δασών

Ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ξεπεράσουν τον Παύλο Πολάκη. Βουλευτές δεν μιλάνε γιατί βλέπουν την κάλυψη που του παρέχει ο Πρωθυπουργός, αλλά είναι έξαλλοι με το ύφος του, τη συμπεριφορά του και με το γεγονός ότι έχει… πάθει δημοσιότητα, όπως λένε. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει κερδίσει περισσότερα από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που έλεγε κάποτε ο Αντι Γουόρχολ. «Επειδή του αρέσει να του πάνε κόντρα κι αυτός να τους… έχει, νομίζει ότι είναι Ρομπέν των Δασών. Και δεν αργεί όλο αυτό να γίνει είτε γραφικό είτε επικίνδυνο» τόνιζαν.

Αδειάζουν τον Πολάκη και οι Συριζαίοι

Ο κ. Τσίπρας μπορεί ακόμα να τον καλύπτει, αλλά δεν είναι ρόδινα όλα τα πράγματα για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.  Ακόμα και η «Αυγή» τον άδειασε. Σαφείς επιπτώσεις από τις επικοινωνιακές πιρουέτες του κ. Πολάκη πήρε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός λέγοντας πως υπάρχουν διαφορές με τον αναπληρωτή υπουργό, οι οποίες είναι και προφανείς. Πέραν όμως από τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται εις βάρος του για την ηχογράφηση της συνομιλίας του με τον κεντρικό τραπεζίτη και τις γκρίνιες που εισπράττει από τους εν τη Βουλή συντρόφους του, μαθαίνω ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα… βουνό από μηνύσεις και αγωγές που έχουν καταθέσει εναντίον του διάφοροι για συκοφαντική δυσφήμηση. Και κάτι ακόμα…

Μετακομίζει από τα Χανιά;

Πού θα πολιτευθεί ο κ. Πολάκης; Από ποιους θα ζητήσει σταυρό προτίμησης; Πληροφορίες επιμένουν ότι τώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη θα θέσει υποψηφιότητα στα Χανιά, είναι πολύ πιθανόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ να κερδίσει τρεις έδρες στα Χανιά. Συνεπώς την τέταρτη έδρα (εάν την κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ) θα τη μοιραστεί ο Πολάκης με τον Γιώργο Σταθάκη. Εάν δεν την κερδίσει τότε και οι δύο μένουν έξω. Ο κ. Σταθάκης πιο γενναίος λέει ότι θα παραμείνει στα Χανιά. Ο κ. Πολάκης όμως; Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μετακινηθεί προς τη Β’ Πειραιά, όπου θα αναζητήσει τον σταυρό εκλογής του.

Ποιος θα στηρίξει την ασυλία Καμμένου;

Αφού έγινε λόγος για το βουνό αγωγών που έχει να αντιμετωπίσει ο Παύλος Πολάκης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο και ένα βουνό μηνύσεων και αγωγών που έχει να αντιμετωπίσει ο Πάνος Καμμένος. Ο μεν κ. Πολάκης θα μπορέσει με τη βοήθεια των συντρόφων του στη Βουλή να μην αρθεί η ασυλία του για τις μηνύσεις. Ο κ. Καμμένος όμως; Ποιος θα στηρίξει τη δική του ασυλία; Ο κ. Κοτζιάς; Χλωμό το βλέπω.

Το Βατερλό των Πρεσπών

Σε ζήτημα εκλογικής επιβίωσης μαθαίνω πως εξελίσσεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι αντιδράσεις του κόσμου στις πόλεις της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει με πραγματικό εκλογικό Βατερλό (όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές). Να σκεφτείτε ότι οι ομιλίες του Δ. Τζανακόπουλου στην Κατερίνη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καβάλα έγιναν σε καθεστώς… πολιορκίας, με τα ΜΑΤ να τους προστατεύουν. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία και κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Με δυο λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ (εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις) θα πληρώσει μεγάλο κόστος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πάλι στην Ελλάδα ο Κάρολος

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας  Κάρολος θα ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα χωρίς αυτή τη φορά την Καμίλα, αλλά πιθανότατα με τον μικρότερο γιο του πρίγκιπα Χάρι. Οπως το συνηθίζει (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) θα πάει στο Αγιον Ορος, πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα στη Μονή Βατοπαιδίου (την οποία έχει επισκεφθεί έως τώρα δέκα φορές).

Επιστροφή στο ΠαΣοΚ;

Μπορεί η τάση επιστροφής στο ΠαΣοΚ να κάνει όλο και πιο εμφανή την ύπαρξη της στους κόλπους των ψηφοφόρων του κόμματος αλλά δεν ενθουσιάζει τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων ενισχύει την πεποίθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι τίποτα άλλο από το ΠαΣοΚ με άλλο όνομα. Για αυτό και όπως μαθαίνω τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, που δεν προέρχονται από το χώρο του ΠαΣοΚ, όπως ο Γιάννης Μειμάρογλου και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ετοιμάζουν μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να δείξουν ότι το νέο κόμμα που θα προκύψει από το συνέδριο του Μαρτίου δεν είναι το ΠαΣοΚ αλλά ένας ευρύτερος πολιτικός χώρος υποδοχής των προοδευτικών ψηφοφόρων που δεν πείθονται από την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Και κάτι ακόμα:

Πολύ ήσυχα, μαθαίνω ότι είναι τα πράγματα στο μέτωπο του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Η διαδικασία εκλογής των 3500 συνέδρων δεν φαίνεται να χαρακτηρίζεται από την συνήθη μάχη των μηχανισμών, που τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν είναι εμφανής. Μετά τις αναταράξεις, σε τεχνικό επίπεδο, που υπήρξαν τις πρώτες μέρες, όλα δείχνουν να εξελίσσονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, εμφανώς ικανοποιημένος, ανακοίνωσε ότι ο πιστοποιημένος αριθμός των μελών του ΚΙΝΑΛ, ανέρχεται σε 130 χιλιάδες. Τόνιζε μάλιστα ότι με 50 χιλιάδες μέλη, το 2015, το αποτέλεσμα ήταν 6,29%. Φυσικά στην πολιτική δεν ισχύει η απλή μέθοδος των τριών. Αν ισχύει τότε θα πρέπει να περιμένει ποσοστά 16,3%.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.