Την άποψη ότι η Ελλάδα θα έπρεπε στους «ηλιόλουστους καιρούς» να έχει μειώσει δραστικά τα δημοσιονομικά της ελλείμματα διατυπώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τονίζει ακόμη ότι το «κούρεμα» χρέους του 2012, αν και χρήσιμο, έγινε λίγο καθυστερημένα.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η κρίση έχει κλονίσει τις δημοκρατίες της Δύσης, αλλά οι οικονομικές και κοινωνικές υπεραπλουστεύσεις των λαϊκιστών δεν εγγυώνται παρά τη διαιώνιση της παρακμής.
Υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης και των ανοικτών συνόρων, ο αμερικανός οικονομολόγος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ ως πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, υπεραμύνεται των συνταγών του Ταμείου.
Επιμένει όμως ότι αυτό δεν έπρεπε να εμπλακεί στην ελληνική κρίση, εφόσον η ΕΕ δεν συναινούσε σε ένα γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Εν όψει ελληνικών εκλογών, τέλος, ο Ρογκόφ συνιστά στη νέα κυβέρνηση την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, διότι μόνο αυτές θα φέρουν ανάπτυξη.
Τέλος, αναφέρει πως η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης ελληνικής μεσαίας τάξης που, κατ’ αυτόν, πρέπει να είναι και το ζητούμενο.
Διαβάστε στη συνέντευξη του Κένεθ Ρογκόφ στον Αλέξανδρο Καψύλη στο «Βήμα της Κυριακής»:
– Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που οι πολίτες αντιμετωπίζουν τη ζωή και την εξουσία;
– Πόσο μακριά είμαστε από μια νέα παγκόσμια ύφεση;
– Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα;
– Είναι το ελληνικό χρέος βιώσιμο;
– Η χρήση «πλαστικού χρήματος» επαρκεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγή;