Νέο σκάνδαλο απειλεί την Καθολική Εκκλησία, η οποία ήδη συγκλονίζεται από τις υποθέσεις παιδεραστίας: οι ιερείς που έχουν αποκτήσει παιδιά σπάζοντας τον όρκο αγαμίας τον οποίο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν. Το Βατικανό παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει εκδώσει οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίζονται οι κληρικοί που παρέβησαν τον όρκο αγαμίας και έκαναν παιδιά.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι οδηγίες αυτές υπάρχουν» δήλωσε στους «New York Times» ο Αλεσάντρο Τζισότι, εκπρόσωπος του Βατικανού. «Είναι ένα εσωτερικό έγγραφο».

Ενα από τα παιδιά αυτά, ο Βίνσεντ Ντόιλ, ψυχοθεραπευτής στην Ιρλανδία, ήταν 28 ετών όταν πληροφορήθηκε από τη μητέρα του ότι ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας που πάντα νόμιζε για νονό του ήταν στην πραγματικότητα ο βιολογικός του πατέρας. Η ανακάλυψη αυτή τον έκανε να ιδρύσει μια παγκόσμια ομάδα υποστήριξης για να βοηθήσει τα παιδιά άλλων ιερέων που ζουν, όπως ο ίδιος, στη σκιά του ότι αποτελούν μέρος ενός ακόμα κουκουλωμένου σκανδάλου που πλήττει την Καθολική Εκκλησία.

Οταν ο Ντόιλ πίεζε αρχιεπισκόπους να παραδεχθούν την ύπαρξη αυτών των παιδιών, έπαιρνε την απάντηση ότι η περίπτωσή του ήταν πολύ σπάνια στους κόλπους της Εκκλησίας. Αλλά τον Οκτώβριο του 2017 ο αρχιεπίσκοπος Ιβάν Γιούρκοβιτς, απεσταλμένος του Βατικανού στον ΟΗΕ στη Γενεύη, του έδειξε το έγγραφο για τον χειρισμό των ιερέων που αποκτούν παιδιά – απόδειξη ότι η περίπτωσή του δεν ήταν σπάνια. Οταν ζήτησε ένα αντίγραφο του εγγράφου, ο αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι ήταν μυστικό.

«Πρόκειται για το νέο σκάνδαλο» είπε ο Ντόιλ στην αμερικανική εφημερίδα. «Υπάρχουν παιδιά παντού». Το Βατικανό τα αποκαλεί «παιδιά των χειροτονημένων».

Την ώρα που στο Βατικανό αρχίζει την Πέμπτη η τετραήμερη συνάντηση του πάπα με τους ανά τον κόσμο επισκόπους για το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, πολλοί που θεωρούν ότι έχουν βλαφτεί από τη μυστικοπαθή κουλτούρα της Εκκλησίας έχουν πάει στη Ρώμη για να προωθήσουν το θέμα τους. Ανάμεσά τους θύματα παιδεραστίας, μοναχές που έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από παπάδες και νόθα παιδιά κληρικών. Τα παιδιά είναι μερικές φορές αποτέλεσμα σχέσεων μεταξύ ιερέων και απλών γυναικών ή καλογριών, άλλες αποτέλεσμα βιασμού.

Ιστορίες όπως του Ντόιλ φέρνουν σε δύσκολη θέση την Καθολική Εκκλησία γιατί στρέφουν την προσοχή στο θέμα της αγαμίας των κληρικών, για την οποία μερικοί ζητούν να γίνει προαιρετική, όπως σε άλλες χριστιανικές Εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το πόσα είναι τα παιδιά των κληρικών. Σύμφωνα με τον Ντόιλ, η ιστοσελίδα του, Coping International, έχει 50.000 χρήστες σε 175 χώρες.

Τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου για το θέμα είναι περιορισμένα. Σε βιβλίο του το 2010, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες, γράφει ότι ένας κληρικός που σε μια στιγμή πάθους παραβιάσει τον όρκο της αγαμίας μπορεί δυνητικά να παραμείνει κληρικός, αλλά αν έχει κάνει παιδί πρέπει να παραιτηθεί. Προσθέτει ότι ο κληρικός έχει την πρώτιστη ευθύνη προς το παιδί του.

Ο αιδεσιμότατος Πιέτρο Τόζι ήταν 54 ετών όταν βίασε τη 14χρονη μητέρα του Ερικ Τζατόνι. Η οικογένειά της τον πίεσε να αναγνωρίσει το παιδί, όμως αυτός όχι μόνο αρνήθηκε αλλά και τους έκανε έξωση από το σπίτι τους, κοντά στη Φεράρα της Ιταλίας, που ανήκε στην Εκκλησία. Το 2010 ο Τζατόνι, 37 χρονών σήμερα, έκανε μήνυση στον Τόζι ζητώντας του να τον αναγνωρίσει. Το δικαστήριο διέταξε εξέταση DNA, η οποία απέδειξε ότι ο Τόζι ήταν όντως ο πατέρας του Τζατόνι. Το Βατικανό ζήτησε από τον αρμόδιο επίσκοπο να κάνει επίπληξη στον Τόζι και να του θυμίσει τις πατρικές του ευθύνες αλλά όχι και να τον διώξει από τη θέση του. Ο Τόζι πέθανε το 2014, έχοντας παραμείνει ιερέας.

Ολο και περισσότερα παιδιά κληρικών στρέφονται στην εξέταση DNA για να αποδείξουν ότι οι γονείς τους είναι παπάδες ή μοναχοί. Οπως η 56χρονη Λίντα Λόλες από την Αυστραλία που έκανε πέρυσι το τεστ DNA και το έβαλε στην τεράστια βάση δεδομένων και οικογενειακών δέντρων της ιστοσελίδας Ancestry.com για να επιβεβαιώσει ότι ο βιολογικός της πατέρας ήταν κληρικός.