Σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, απαιτώντας την παραίτηση του προχώρησαν την Πέμπτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία. Οι διαδηλωτές ζητούν σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Οι Αλβανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους από το πρωί της Πέμπτης, μετά από σχετικό κάλεσμα της αντιπολίτευσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις επί ποδός πολέμου.
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από την αλβανική Βουλή, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλιμ Μπάσα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτός που αναφέρεται ως πρωθυπουργός (σ.σ. εννοώντας τον Έντι Ράμα) είναι ο Μαδουρο των Βαλκανίων, αλλά εμείς δεν είμαστε Βενεζουέλα. Δεν θα δεχθώ να αναλάβω την εξουσία με την βοήθεια του εγκλήματος (σ.σ. εννοώντας της εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες στηρίζουν τον Ράμα και φέρεται να έχει σχέσεις ο Αλβανός πρωθυπουργός). Δεν δέχομαι το Σύνταγμα να μετατραπεί σε χαρτί υγείας.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι είχε ήδη ανακοινώσει την αναβολή όλων των τακτικών εργασιών της Ολομέλειας του Σώματος για την Πέμπτη, καθώς αναμένονταν αναταραχές, ενώ απηύθυνε έκκληση για την υπεράσπιση της ακεραιότητας του κοινοβουλίου και των βουλευτών. Η αντιπολίτευση είχε ήδη δηλώσει πως κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων θα βρισκόταν εκτός της Βουλής και θα διαδήλωνε μαζί με το πλήθος.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με την αστυνομία να προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η συγκέντρωση εξελιχθεί βίαια, εκείνες θα απαντήσουν κατά τον ίδιο τρόπο.
Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης ανακοινώθηκαν μετά τα επεισόδια που προηγήθηκαν το Σάββατο, οι οποίες στιγματίστηκαν από τραυματισμούς και συλλήψεις. Η αντιπολίτευση διαδηλώνει με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς και κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα για σχέσεις με τον οργανωμένο έγκλημα.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχή των κινητοποιήσεων έγινε μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από το φοιτητικό κίνημα που παρέλυσαν την Αλβανία και βρίσκεται στους δρόμους επί εβδομάδες. Το κίνημα αυτό αποτελεί φορέα του παλλαϊκού αιτήματος για μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ αυτών και η πάταξη του εκφυλισμού των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πυροδοτώντας την βίαιη αντίδραση του Έντι Ράμα, ο οποίος απάντησε με εντολή καταστολής στις αστυνομικές δυνάμεις.
Στο πλαίσιο των εξελίξεων παραιτήθηκαν και 43 βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος τους αξιώματος τους, με στόχο να να οξύνουν την κρίση στο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας και ελπίζοντας να προκαλέσουν μπαράζ παραιτήσεων.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, ενώ την ίδια ώρα το κόμμα του Προέδρου της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, (LSI) το οποίο αποτελεί τρίτη δύναμη στη βουλή σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
Τα ηνία του κόμματος επί του παρόντος κρατάει η γυναίκα του Ιλίρ Μέτα, η οποία όμως διατηρεί μια ουδέτερη στάση, αφού υπάρχουν έριδες εντός του LSI σχετικά με την αποχώρηση από τη βουλή. Ζήτησε μάλιστα και την αυτοσυγκράτηση των αντιδρώντων, πράγμα που έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Ο Έντι Ράμα δεν δείχνει ωστόσο να επηρεάζεται από το βαρύτατο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι έχει λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή και θα κρατήσει την εξουσία μέχρι το 2021.
Εξαπέλυσε μύδρους ενάντια στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι μοναδικός της σκοπός είναι να αρπάξει άμεσα την εξουσία, διότι φοβάται ότι θα ηττηθεί στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου. Την κατηγόρησε επίσης ότι θέλει να παρεμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, επειδή φοβούνται την νέα Δικαιοσύνη και θέλουν να σταματήσουν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Αλβανία δείχνει να διχάζει το λαό και να οδηγεί σε πόλωση, με κάποιους να σημειώνουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.
Πηγή φωτογραφιών REUTERS