Φρονώ ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του θα ήταν να προβληθούν και να τεθούν σε εφαρμογή οι θεμελιώδεις απόψεις του για το πώς θα επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αν νομίζετε ότι αυτό εξυμνούν οι συγκροτούντες το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος, το ΠαΣοΚ, και οι αυτόκλητοι ενθουσιώδεις προστρέξαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά από την αριστερή διανόηση, τελείτε σε συγγνωστή πλάνη, αφού και ο ίδιος ο Ανδρέας πρόδωσε τις οικονομικές πεποιθήσεις με τις οποίες γαλουχήθηκε ως διαπρέψας οικονομολόγος στις ΗΠΑ. Απόψεις τις οποίες όχι μόνο δίδασκε αλλά και εισηγήθηκε με τη βαρυσήμαντη μελέτη του «Στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας», που εξέδωσε ως πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών όταν επέστρεψε από την Αμερική στην Ελλάδα, προτού ακόμη δρομολογήσει την εντυπωσιακή πολιτική σταδιοδρομία του. Για του λόγου το αληθές παραθέτω μερικές από τις συνταγές του Ανδρέα επιστήμονα, προτού ανέβει στο μπαλκόνι για να ενθουσιάσει τα πλήθη επαγγελλόμενος την περίφημη Αλλαγή.
• «Πρέπει να εξασφαλιστεί για την ελληνική οικονομία η επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα». Δηλαδή κάντε τόπο στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και διευκολύνετέ την με κάθε τρόπο, διότι μόνο αυτή μπορεί να αναπτύξει υγιείς και κερδοφόρες παραγωγικές δραστηριότητες, που και τον εθνικό πλούτο αυξάνουν, και τα έσοδα του κράτους πολλαπλασιάζουν διά της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, και έτσι περιορίζεται στο ελάχιστο η ανεργία.
• «Δυστυχώς στο οικονομικό προσκήνιο της Ελλάδας υπάρχει υπέρμετρη δραστηριότητα του κράτους, ενώ ελάχιστη είναι η έρευνα και πολύ περιορισμένος ο προγραμματισμός». Δηλαδή, η υπέρμετρη δραστηριότητα του κράτους ως επιχειρηματία και οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία βλάπτουν αντί να ωφελούν. Συνεπώς προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας είναι η συρρίκνωση του κράτους και η εγκατάλειψη της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, όταν μάλιστα εκδηλώνεται με τη συντήρηση ζημιογόνων επιχειρήσεων.
• «Η πληθώρα των δημοσιοοικονομικών πιστωτικών και αγορανομικών μέτρων, τα οποία δύνανται να μεταβληθούν αποτόμως και χωρίς προειδοποίηση, ουδόλως συμβάλλει στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας». Επισήμανση που θα προσυπέγραφε με ενθουσιασμό ο πρόεδρος του ΣΕΒ και θα πλειοδοτούσαν οι καλούμενοι από τον κ. Τσακαλώτο να επενδύσουν στην Ελλάδα ξένοι κεφαλαιούχοι.
«Ο μηχανισμός της αγοράς για να επιτελέσει το έργο της κατανομής των πόρων πρέπει να αφήνεται να λειτουργήσει απροσκόπτως». Αν αυτή η παπανδρεϊκή συνταγή σάς θυμίζει τον φιλελευθερισμό του Ανταμ Σμιθ δεν κάνετε λάθος. Λάθος πορεία ακολούθησε ως πολιτικός αρχηγός ο μεταλλαχθείς Παπανδρέου για να εξασφαλίσει την ψήφο του παραπλανημένου λαού.
• Και η κορυφαία υπόδειξη: «Η επιβράβευση της επιτυχίας πρέπει να είναι υψηλή, όπως και η κύρωση για την αποτυχία».
Δυστυχώς ως πολιτικός ο Ανδρέας πρόδωσε τις οικονομικές πεποιθήσεις τού διαπρεπούς οικονομολόγου Ανδρέα. Ετσι κατέκτησε μεν την εξουσία και την αθανασία, αλλά έβλαψε ανήκεστα την ελληνική οικονομία. Και σήμερα υμνείται η λάθος πορεία του και η ευρύτερη Αριστερά και η συριζαϊκή Αριστερά τον μιμείται βλάπτοντας εξίσου τη χώρα.