Tις θέσεις της δημοτικής αρχής για το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ μετέφερε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στη σύσκεψη της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.
Ο κ. Μώραλης στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως η Δημοτική Αρχή, πήρε ως όφειλε θέση από την πρώτη στιγμή για το master plan του Ο.Λ.Π., φυσικά για το κομμάτι του λιμανιού που αφορά στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πειραιά. Επίσης σημείωσε τα όποια υπαρκτά θετικά σημεία, αλλά και τις επιμέρους αντιρρήσεις για συγκεκριμένα ζητήματα που αναφέρονται στο επενδυτικό σχέδιο του Ο.Λ.Π.
Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή θετικός όσον αφορά στη δημιουργία των τεσσάρων νέων ξενοδοχειακών μονάδων, θετικός όσον αφορά στη δημιουργία μουσείου μετανάστευσης στην πέτρινη αποθήκη, θετικός στα οικολογικά λεωφορεία και στις λιμενικές παρεμβάσεις(βυθοκόρηση κλπ) καθώς και στα έργα που αφορούν την ανάδειξη του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή, αλλά και την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους.
Στη συνέχεια επεσήμανε: «Παραμένουμε αρνητικοί στη δημιουργία εμπορικού κέντρου (mall) στη χερσαία λιμενική ζώνη καθώς και με τα ύψη των κτηρίων, τα οποία θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα με την πόλη. Τέλος είναι σαφές ότι το όποιο τοπόσημο θα πρέπει αυτονόητα να είναι επιλογή της πόλης και όχι του εκάστοτε διαχειριστή του λιμανιού».
Ο κ. Μώραλης έθεσε επιπλέον το θέμα της ανάγκης σύνταξης και έγκρισης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σχετικά με την επέκταση του προβλήτα για την κρουαζιέρα καθώς και την ανάγκη ύπαρξης κυκλοφοριακών μελετών, καθώς –όπως ανέφερε- μόνο έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε τα θετικά που σίγουρα υπάρχουν, αλλά και τα αρνητικά που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη υποχρεωτική, με βάση την σύμβαση παραχώρησης, επένδυση.
Τέλος εξέφρασε την απορία του για το ότι η ΣΜΠΕ που όπως λέχθηκε έχει κατατεθεί, δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί στον Δήμο Πειραιά.