Περισσότερες από 4.100 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί προκειμένου να… διασωθεί η μοναδική θέα προς την Ακρόπολη η οποία τείνει να χαθεί από την κατασκευή πολυκατοικιών ή άλλων κτιρίων. Μια υπόθεση που κρατά χρόνια καθώς όταν κατασκευαζόταν το Μουσείο της Ακρόπολης είχαν γίνει «μάχες» γιατί συγκεκριμένη πολυκατοικία πολύ γνωστού Ελληνα, εμπόδιζε τη θέα προς τον Ιερό Βράχο.
Η διαδικτυακή διαμαρτυρία που ξεκίνησε εδώ και καιρό γίνεται καθώς υπάρχει σε εξέλιξη η ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή. Παλαιότερα οι κάτοικοι απέστειλαν στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και τον δήµαρχο Αθηναίων Γ. Καµίνη επιστολή με την οποία τονίζουν ότι εκτός από το δεκαώροφο ξενοδοχείο, «εγκρίθηκε έπειτα από οµόφωνη θετική γνωµοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου. Συνδέουν το πολεοδομικό χάος με την τουριστική έκρηξη στην Αθήνα και τονίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν.
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν εδώ και καιρό ξεκινήσει προσπάθεια κινητοποίησης των αρμόδιων φορεών, µε αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.
Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.
Το νέο ξενοδοχείο είναι 5.300 τ.µ. µε τρία υπόγεια γκαράζ εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει µια πολεοδοµική «βόµβα» στην «καρδιά» της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 µέτρα, σε µία περιοχή που τα υπόλοιπα κτήρια δεν υπερβαίνουν τα 21 µέτρα) τη δηµιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο».
Οι κάτοικοι ζητούν ηπιότερους όρους δόµησης, ανώτατο ύψος κτιρίων τα 21 µέτρα και ανώτατη δυναµικότητα νέων ξενοδοχείων οι 100 κλίνες. Σύμφωνα με τους κατοίκους, το μεγάλο ύψος του κτιρίου οφείλεται στο ότι έχει μεγάλο συντελεστή δόμησης η περιοχή, λόγω της ύπαρξης μεγάλου οικοπέδου και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί» με συντελεστή τα πράσινα δωμάτια.
Τι λένε οι κάτοικοι
«Τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε η ανέγερση νέων, 10ώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη, η πολεοδομική συγκρότηση της οποίας χαρακτηρίζεται από 6-7ώροφες αστικές πολυκατοικίες. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αθρόα έλευση μαζικού και μη τουρισμού και την άλωση του δημόσιου χώρου από τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούν σε διωγμό την κατοικία από την ιστορική περιοχή. Μέσα στο 2018 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεκαώροφου ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου και μόλις λίγους μήνες αργότερα εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ η ανέγερση δεύτερου 9ώροφου ξενοδοχείου, επί της οδού Μισαραλιώτου».
Και συνεχίζουν:
«Τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν, ο μαζικός τουρισμός και η απουσία νομικού πλαισίου προστασίας έχουν μετατρέψει την περιοχή του Μακρυγιάννη σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Οι ισχύοντες όροι δόμησης είναι απαράδεκτοι για μία περιοχή που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Η αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού, η αφωνία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Αθηναίων και οι εξωφρενικοί ισχύοντες όροι δόμησης, έχουν δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση νέων 10-11ώροφων ξενοδοχείων μαμούθ κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.
Η υποβάθμιση ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική ρύπανση,η υπέρμετρη επιβάρυνση των δικτύων κυκλοφορίας και υποδομών, η εκδίωξη της κατοικίας, η δραματική αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες».
Αναφορικά με το νέο ξενοδοχείο επισημαίνουν ότι αυτή η νέα ξενοδοχειακή μονάδα τεράστιου μεγέθους (5.300 τ.μ. με τρία υπόγεια γκαράζ) εάν υλοποιηθεί όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ, θα αποτελέσει μια πολεοδομική βόμβα στην καρδιά της περιοχής Μακρυγιάννη και θα ολοκληρώσει λόγω του ύψους της (30 μέτρα σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτίρια δεν υπερβαίνουν τα 21 μέτρα) τη δημιουργία ενός τείχους δεκαώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο», αναφέρει η καταγγελία.
«Ζητάμε τώρα από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά , τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Γιώργο Σταθάκη και το Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Γιώργο Καμίνη:
– Την αποτελεσματική προστασία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, του παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού του Μνημείου της Ακρόπολης
– Την ΑΜΕΣΗ θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή Μακρυγιάννη
– Την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-ξενοδοχείων μαμούθ στην περιοχή Μακρυγιάννη.
Ψήφισε κι εσύ τώρα και διάδωσέ το !!!
Οι κάτοικοι του Μακρυγιάννη – Μακρυγιάννη S.O.S.!!!
Με την υποστήριξη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του Δικτύου Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας -Εξωραϊστικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος < Ο Αρδηττός> -Γειτονιά, Νεάπολη Εξαρχείων -Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας-Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου -Κίνηση Πεζή -Μέγας Αλέξανδρος(Γκάζι, Κεραμεικός, Ρουφ) -Σύλλογος των Αθηναίων -Σύλλογος Κατοίκων Θησείου – Πολιτιστικός Σύλλογος <ο Μακρυγιάννης> -Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών < Τα Εξάρχεια>
Η δήλωση Ηλιόπουλου
Σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήµαρχος, Ν. Ηλιόπουλος µιλά επίσης για πολεοδοµικό έγκληµα, «άτακτη παραµόρφωση του αστικού τοπίου και άλωση του δηµόσιου χώρου». «Τόσο τα καταλύµατα προς ενοικίαση όσο και οι επιχειρήσεις υγειονοµικού ενδιαφέροντος τείνουν να θέσουν υπό διωγµό την κατοικία από την ιστορική περιοχή γύρω από την Ακρόπολη», τονίζει. «Η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει να οργανώσουµε µε αποτελεσµατικό τρόπο την τουριστική ανάπτυξη».
Υπουργικές παρεµβάσεις
Στην επανεξέταση των όρων δόµησης στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, και ειδικότερα στην περιοχή Μακρυγιάννη/Κουκάκι, και σε ενδεχόµενη αλλαγή τους φαίνεται ότι προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από τις µαζικές αντιδράσεις.
Με παρέµβαση του υπουργείου και απόφαση που υπογράφει η γενική διευθύντρια Πολεοδοµίας, Ντόρα Γαλάνη, συστήνεται τετραµελής οµάδα εργασίας προκειµένου να επανεξετάσει τους όρους δόµησης της περιοχής. Η προοπτική είναι να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατόν το ζήτηµα που έχει προκύψει, ενώ στο τραπέζι αναµένεται να πέσουν προς εξέταση δύο εναλλακτικές:
– Η µείωση του συντελεστή δόµησης
– Η διατήρηση του συντελεστή δόµησης µε απόφαση για µείωση του ύψους
Στο έργο της οµάδας περιλαµβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφιστάµενων στοιχείων και µεταξύ αυτών των υποµνηµάτων συλλόγων κατοίκων και δηµοσιευµάτων σχετικά µε την οικοδοµική επιβάρυνση της περιοχής.
Η συγκεκριµένη οµάδα, όπως επισηµαίνεται στην απόφαση που αναρτήθηκε στη «∆ιαύγεια», θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήµατα και θα συνεργαστεί άµεσα µε εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισµού και εκπροσώπους του ∆ήµου Αθηναίων.
Το έργο της οµάδας θα πραγµατοποιηθεί σε φάσεις. Η πρώτη φάση, διάρκειας δύο µηνών, θα περιλαµβάνει ανάλυση του ισχύοντος θεσµικού πλαισίου και καταρχήν οριοθέτηση της περιοχής µελέτης.