Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος καταδικάστηκε χθες Δευτέρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για τον βιασμό μιας συνεργάτιδάς του το 2015 μέσα στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστήριο της βελγικής πρωτεύουσας.
Ο αξιωματούχος, που έχει εσθονική υπηκοότητα και γεννήθηκε το 1967, έχει στη διάθεσή του έναν μήνα προκειμένου να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή που εκδόθηκε πρωτόδικα χθες από πλημμελειοδικείο.
«Θα υπάρξει έφεση», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Νταμιέν Χολτσάπφελ.
«Λέει πως το θύμα είχε δώσει τη συναίνεσή του, αλλά το δικαστήριο θεωρεί πως συναίνεση δεν υπάρχει», εξήγησε στο AFP ο Λικ Ενάρ, πρόεδρος του γαλλόφωνου πρωτοδικείου των Βρυξελλών.
Τα γεγονότα έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 με την ευκαιρία μιας «μικρής γιορτής που διοργάνωσε ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να υποκινήσει τους συνεργάτες του να συμμετάσχουν σε ένα νέο επαγγελματικό σχέδιο και για τη γέννηση της κόρης του», δήλωσε ο Ενάρ. Στη συνέχεια «η κατάσταση εξελίχθηκε, εκφυλίστηκε».
Η γυναίκα, 20 χρόνια νεώτερή του, εργαζόταν στην ίδια υπηρεσία ως νομικός, υπό την ευθύνη του, μια περίσταση η οποία αναγνωρίστηκε ως επιβαρυντική από το δικαστήριο.
Ο αξιωματούχος καταδικάστηκε να της καταβάλει περισσότερα από 30.000 ευρώ ως αποζημίωση και για ηθική βλάβη καθώς και 5.000 ευρώ στον σύντροφό της.
Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον υψηλόβαθμο αξιωματούχο στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια.
Στο Βέλγιο, βιασμός θεωρείται «κάθε πράξη σεξουαλικής διείσδυσης οποιασδήποτε φύσης και με οποιοδήποτε μέσο, που διαπράττεται σε ένα άτομο που δεν συναινεί».
Ο καταδικασθείς αξιωματούχος, ο Μάργκους Ρ., που ήταν παρών στο ακροατήριο, κατείχε θέση διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Κομισιόν, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.
«Τέθηκε σε διαθεσιμότητα μόλις το γεγονός αναγγέλθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή και ξεκίνησαν εσωτερικές διαδικασίες», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Κομισιόν καταγράφει» την απόφαση του δικαστηρίου αλλά «εμποδίζεται από τον νόμο να λάβει οποιοδήποτε άλλο μέτρο όσο δεν υπάρχει οριστική κρίση», διευκρίνισε.
Οι Βρυξέλλες ακολουθούν πολιτική «μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή κακής συμπεριφοράς», επέμεινε ο εκπρόσωπος και «δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα» όταν απορριφθεί η έφεση ή καταστεί οριστική η απόφαση.