Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία θα αναφέρονται οι εκθέσεις που θα δημοσιευτούν από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, μέσω των οποίων γίνει αναφορά στις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων καθώς και στα «κόκκινα» δάνεια.
Την ίδια στιγμή, επανέρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες, που θέλουν η Ελλάδα να κινδυνεύει να χάσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ τον επόμενη μήνα λόγω σοβαρών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Στις εκθέσεις που θα δοθούν τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας.
Η πρώτη έκθεση αναμένεται να συνταχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group που προγραμματίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αν θα προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση της δόσης.
Η επόμενη έκθεση έρχεται από τον οίκο Moody’s και θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου.
Στην προηγούμενη αξιολόγηση της τον Σεπτέμβριο ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης διατήρησε την Ελλάδα στην Βαθμίδα Β3 σημειώνοντας ότι προοπτική αναβάθμισης ήταν τρία στοιχεία:
- Η δημοσιονομική σταθερότητα
- Η μείωση των κόκκινων δανείων
- Η μόνιμη επάνοδο στον δανεισμό από τις αγορές
Η τρίτη έκθεση θα παρουσιαστεί στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ, με δεδομένη την επιφύλαξή του για το θέμα των τραπεζών, αλλά και της αύξησης του κατώτατου μισθού μπορεί να παίζει συμβουλευτικό ρόλο για την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι θέσεις του εκτιμάται ότι εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγορές.
Πρόσφατα άλλωστε και δημοσίευμα του αμερικανικού οικονομικού δικτύου CNBC αναφέρθηκε στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Το κείμενο, με τίτλο «Σε κίνδυνο να μην πάρει χρήματα η Ελλάδα, αφού οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν», επικαλείται πηγή από την ΕΕ που διαπιστώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει μείνει πίσω».
Σημειώνεται ότι αυστηρές συστάσεις προς την κυβέρνηση ούτως ώστε να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων ελάφρυνσης του χρέους έκανε και το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσει επιτυχώς η διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι πολλές.