«Μέρες μνημονίων» περνά το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους προκειμένου να κλείσει το θέμα των «κόκκινων» δανείων και να προχωρήσει κουτσά-στραβά έστω ένα βήμα μπροστά στα ανοιχτά μέτωπα – από τα χρέη στην Εφορία, τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις αλλαγές (αύξηση) στον ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – είναι ασφυκτικές.
Οι Ευρωπαίοι έχουν θέσει μάλιστα χρονικό όριο την 27η Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, να καταγραφεί πρόοδος στις 16 μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου η έκθεσή τους της 28ης Φεβρουαρίου να είναι καλή.
Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση η εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup για την καταβολή (δόσης) ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα τον Μάρτιο θα είναι θετική. Το ποσό αυτό προέρχεται από κέρδη (750 εκατ. ευρώ) επί των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και τη μείωση επιτοκίου (250 εκατ. ευρώ) σε δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM την εποχή Βαρουφάκη. Μετά από αυτό μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για την προεξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό κόστος και την επόμενη έξοδο στις αγορές.
Το Βήμα της Κυριακής, απαντά :
Ποιο είναι το κλειδί για θετική έκθεση από την Κομισιόν;
Σε ποια στάδιο βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις;
Ποια είναι τα όρια των κινήσεων και των χειρισμών;
Τι συμβαίνει με το επιτόκιο;
Το συμβαίνει με το κόστος δανεισμού;
Για ποια προεξόφληση ετοιμάζεται η κυβέρνηση;
Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο «Βήμα της Κυριακής»