Ή δεν έχει πάγκο ή δεν του βγήκε το αφήγημα της Κεντροαριστεράς. Γιατί με τον ανασχηματισμό που έκανε βιαστικά, μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για το Μόναχο, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) αύξησε κατά δύο τον ήδη μεγάλο αριθμό του Υπουργικού Συμβουλίου, τοποθέτησε την Ελευθερία Χατζηγεωργίου, διευθύντρια του γραφείου του Δ. Τζανακόπουλου, στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (αντικαθιστώντας την Κατερίνα Νοτοπούλου που είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης), τοποθέτησε τον στενό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου Θάνο Μωραΐτη στο Μεταφορών (υπό τον πασοκογενή Σπίρτζη), τον άνθρωπο του ΓΑΠ Αγγελο Τόλκα στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον Κ. Μπάρκα (από την Πρέβεζα και από τους πιο ένθερμους χειροκροτητές-«κλακαδόρους» στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ) ως υφυπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βεβαίως ελλείψει άλλων χρησιμοποίησε παλαιά υλικά όπως τη Σία Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτρια του Κατρούγκαλου, τον οποίο και αναβάθμισε στο Εξωτερικών.
■■■
Υπήρξαν, όπως έμαθα, προτάσεις για υπουργοποίηση και άλλων πασόκων από την πάλαι ποτέ ομάδα Γιώργου Παπανδρέου, πλην όμως δεν απέδωσαν. Για παράδειγμα, εδώ και καιρό πολιορκούσαν τον Χάρη Παμπούκη για να γίνει είτε υπουργός είτε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αλλά αυτός αρνήθηκε. Είχε αποχωρήσει από την ομάδα υπό τον Νίκο Κοτζιά για την κατάρτιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επίσης είχαν ακουστεί ονόματα για υπουργοποίηση όπως των Ραγκούση, Μπίστη, Τζουμάκα κ.τ.λ. που ο κ. Τσίπρας τα… προσπέρασε.
Ο Τσίπρας παραδίδει στον… Κατρούγκαλο
Θα έχει ενδιαφέρον η παράδοση-παραλαβή του Τσίπρα με τον Κατρούγκαλο στο Εξωτερικών, γιατί ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός ελάχιστα έμεινε στο Εξωτερικών, ίσως το επισκέφθηκε μόνο μία φορά. Οπως έχει ενδιαφέρον και η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Η 40χρονη Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ωρομίσθια καθηγήτρια Γαλλικών, είναι από τη Θεσσαλονίκη και διευθύντρια του κ. Τζανακόπουλου. Πήρε μέρος σε συνέδρια αλλά και σε κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αφορούσε τη Βενεζούλα. Εγινε γνωστή όταν συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στο Μάτι (μετά τη φονική πυρκαγιά).
Πώς η Λαγκάρντ προσφώνησε τον Μητσοτάκη
Την πρώτη φορά η Κριστίν Λαγκάρντ προσφώνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, «αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αμέσως μετά έκανε μια μικρή παύση, ίσως το ξανασκέφτηκε (ποιος ξέρει;) και του είπε: «Ελπίζω, Κυριάκο, να είναι η τελευταία φορά που σε προσφωνώ με αυτόν τον τίτλο». Τι εννοούσε η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ όταν το είπε αυτό, χαρίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ένα πλατύ (πιο πλατύ δεν γίνεται) χαμόγελο; Οτι την επόμενη φορά που θα συναντηθούν προφανώς θα τον προσφωνήσει ως… πρωθυπουργό, όπως πανηγύριζαν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ…
■■■
Βεβαίως η κυρία Λαγκάρντ δεν απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη για να του εκφράσει την ευχή της ότι είναι η τελευταία φορά που τον προσφωνεί ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά για να του ζητήσει… συγγνώμη. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, η Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη όχι βεβαίως για τα όσα δεινά έπραξε το ΔΝΤ στη χώρα μας, αλλά επειδή στην ομιλία της έφερε την Ελλάδα ως κακό παράδειγμα εάν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Και η «συγγνώμη» πήγαινε επειδή βρισκόταν εκεί ο Μητσοτάκης όταν μίλησε για την Ελλάδα. Εδώ θέλω να υπενθυμίσω και τούτο:
Το παράπτωμα της Σιδηράς Κυρίας
Η κυρία Λαγκάρντ είχε εκφράσει την επιθυμία της να επισκεφθεί την Ελλάδα (μαζί με τον σύντροφό της). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος της έστειλε επισήμως πρόσκληση. Η κυρία Λαγκάρντ όμως έχει ορισμένες παραξενιές πρωτοκόλλου. Δεν της αρκούσε η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήθελε η πρόσκληση αυτή να συνοδεύεται και από πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου. Τι να κάνει ο υπουργός; Εστειλε και αυτός επίσημη πρόσκληση, αν και από τότε την είδε τόσες φορές στην Ουάσιγκτον και στα Eurogroups και της απηύθυνε και προφορικές προσκλήσεις. Αλλά η κυρία Λαγκάρντ δεν ήρθε ποτέ…
Τρώγοντας με τη διάδοχο της Μέρκελ
Τρώγοντας ένα ζουμερό medium well φιλέτο συνοδευόμενο με baby πατάτες και λαχανικά στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου στο Μόναχο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διάδοχο της Ανγκελα Μέρκελ (και πιθανή νέα καγκελάριο της Γερμανίας) Κραμπ-Καρενμπάουερ συζήτησαν τα πάντα, ακόμη και το θέμα των πλεονασμάτων και του χρέους. Αν και ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί πολύ καλά τη γερμανική, η συνομιλία του με την Καρενμπάουερ γινόταν στα αγγλικά. Ρώτησα γιατί και έλαβα την απάντηση ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί για οικονομία προτιμά να τα λέει στα… αγγλικά. Οπως ρώτησα γιατί η συνάντησή του με τη γερμανίδα διάδοχο της Μέρκελ διήρκεσε μόνο 15 λεπτά. Μου είπαν ότι μπορεί η συνάντηση να διήρκεσε 15 λεπτά, αλλά στο δείπνο (αυτό με το φιλέτο) που προηγήθηκε οι δυο τους μιλούσαν επί… ώρες. Ετσι δεν είχαν κάτι άλλο να πουν όταν συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε το όραμα της Γερμανίδας, το οποίο όπως είπε «ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη για να προχωρήσει μπροστά». Μία από τις προτεραιότητες είναι και ο έλεγχος των συνόρων (που είναι σύνορα και της ΕΕ) αλλά και το Μεταναστευτικό.
Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ
Την περασμένη εβδομάδα έγινε νόμος της Κοινότητας η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τη δημιουργία του rescEU. Με ψήφους 620 υπέρ και μόλις 22 κατά δημιουργείται επί της ουσίας ένας μηχανισμός για την καλύτερη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Εισηγητές της σημαντικής αυτής προσπάθειας οι Νίκος Ανδρουλάκης από την Ελλάδα και Eλιζαμπέτα Γκαρντίνι από την Ιταλία. Τι σημαίνει αυτό;
Η χώρα μας θα μπορεί να αγοράζει πυροσβεστικά οχήματα, ελικόπτερα και καναντέρ με ευρωπαϊκά κονδύλια και να αναβαθμίζει τον πεπαλαιωμένο στόλο της με χρηματοδότηση έως 75%. Όμως, όπως μου λένε από το Ευρωκοινοβούλιο, κι εκεί επικράτησε η… υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο Ιούνιο στην Ολομέλεια οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την πρόταση, προχθές πανηγύριζαν για την υιοθέτησή τους. Τι μεσολάβησε; Μα η τραγωδία με τους 100 νεκρούς στο Μάτι.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Οι αντάρτες της αναθεώρησης
Mπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνουν σχεδόν …ενθουσιασμένοι από την έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας για το Σύνταγμα, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα αφού οι «διαρροές» που καταγράφηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και έκριναν το άρθρο 30 παρ. 1 για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό (έλαβε μόλις 148 ψήφους και απορρίφθηκε) δεν ήταν αμελητέες. Μάλιστα οι «διαφωνούντες» δεν περιορίστηκαν στο να μην στηρίξουν την διάταξη αυτή, αλλά καταψήφισαν και το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεση από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Που σημαίνει ότι διαφωνούν συνολικά με την κυβερνητική ιδέα για έξι ψηφοφορίες στην Βουλή, μια ανά μήνα και μετά, εφόσον δεν εκλέγεται ο Πρόεδρος τότε άμεση εκλογή του από τον λαό. Οι «αντάρτες» ήταν οι πρώην υπουργοί Σταύρος Κοντονής, Νίκος Φίλης, Νίκος Κοτζιάς, αλλά και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φωτεινή Βάκη και η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη.
■■■
Μάλιστα η τελευταία δοκίμασε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς λίγη ώρα μετά το πέρας της ψηφοφορίας διέρρευσε το ψηφοδέλτιό της στο οποίο φαινόταν ότι είχε καταψηφίσει ή είχε δηλώσει «παρών» σε πλειάδα προτάσεων του κόμματος! Συγκεκριμένα ψήφισε 7 «όχι», 15 «παρών» έναντι 14 «ναι». Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στο ψηφοδέλτιό της που διέρρευσε σε φωτογραφική εκδοχή (από κινητό) φαίνονται επάνω δεξιά οι μονογραφές των μελών-βουλευτών της εφορευτικής επιτροπής. Κάτι που σημαίνει ότι η διαρροή έγινε από μέλος της και όπως μαθαίνω έχει γίνει έξαλλη, καθώς θεωρεί ότι στοχοποιήθηκε. Λέτε να υπάρξει …ΕΔΕ για να διαπιστωθεί ποιος βουλευτής έκανε την διαρροή;
Οι 120 δόσεις προσεχώς
Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου γινόταν την Πέμπτη το βράδυ η συνάντηση με τους τραπεζίτες για το θέμα των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα τηλέφωνα στο γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού είχαν πάει φωτιά (που λέει ο λόγος). Ηθελαν να μάθουν για την έκβαση της σύσκεψης. Ωστόσο από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού έδιναν και μια άλλη είδηση ως εξής: «Μόλις τελειώσουμε με τα κόκκινα δάνεια και μόλις επιστρέψει ο Πρωθυπουργός από το Μόναχο, θα «πιάσουμε» αμέσως τις 120 δόσεις».
■■■
Η συνάντηση με τον Μεντβέντεφ
Εντύπωση προκάλεσε η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Μόσχα. Έτσι ξαφνικά θα πείτε; Ποιος τον προσκάλεσε; Με ποιους θα συναντηθεί; Εψαξα, ρώτησα και έμαθα. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην παγωμένη Μόσχα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, με πρόσκληση του Ρώσου Πρωθυπουργού Ντμίτρι Ανατολίεβιτς Μεντβέντεφ. Όχι δεν έχει ακόμα κλείσει συνάντηση με τον Πούτιν (και μάλλον δεν πρόκειται να τον συναντήσει). Θα συναντηθεί όμως με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ. Υπενθυμίζω απλώς την τελευταία παρέμβαση της Μόσχας στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών που έθεσε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας.
■■■
Μια ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιστολή προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τις υπογραφές ακαδημαϊκών και συγγραφέων, απέστειλε, όπως μαθαίνω, το Athens Review of Books. Τι ζητάει; Να εξαντλήσουν όλα τα ευρωπαϊκά μέσα που διαθέτουν ώστε «να σταματήσει η πολυετής κυβερνητική καταδίωξη του περιοδικού, μετά τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη για το πολιτικό παρελθόν του Νίκου Κοτζιά». Όπως υπογραμμίζουν, για να επιτευχθεί η καταδίκη του περιοδικού και να επιδικαστεί αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ, για την είσπραξη της οποίας ο υπουργός δέσμευσε τους λογαριασμούς της εκδότριας και του διευθυντή του ARB, χρειάστηκε η αρμόδια εισηγήτρια στον Άρειο Πάγο να καταψηφίσει την τεκμηριωμένη γραπτή πρότασή της, χωρίς καμιά αιτιολογία. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στη συνέχεια η συγκεκριμένη δικαστικός επελέγη ως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.