Εναλλακτικό ταμπουλέ

Το μυστικό του είναι ο άφθονος ψιλοκομμένος μαϊντανός και δυόσμος.

Προετοιμασία 15’, Αναμονή 1 ώρα και 10’ Ψήσιμο 40’,

Υλικά (για 4 μερίδες)

100 γρ. πλιγούρι
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
100 γρ. ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
2 μικρά αγγούρια με τη φλούδα
2 κουτ. της σούπας λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά καρέ (μπορoύμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμες ψητές σε βάζο)
200 γρ. χαλούμι
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ ελαφρά καβουρδισμένο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου, βιολογικού λεμονιού
60 ml χυμό λεμόνι
80 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού σούμακ
Θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε τις πιπεριές. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω σε αυτήν τις πιπεριές ολόκληρες, τη μία δίπλα στην άλλη. Τις ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κάνουν φουσκάλες και να μαυρίσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε από τον φούρνο. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με μεμβράνη για περίπου 10 λεπτά όσο είναι ακόμη ζεστές, για να «ιδρώσουν». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε πολύ εύκολα και γρήγορα να τις ξεφλουδίσουμε στη συνέχεια. Τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με τη βοήθεια ενός κουταλιού (κατά προτίμηση ξύλινου) αφαιρούμε προσεκτικά τα σπόρια τους. Τις κόβουμε σε μικρά καρέ.
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για περίπου 1 ώρα, ώσπου να μαλακώσει. Το σουρώνουμε καλά σε πολύ ψιλό σουρωτήρι πατώντας το με τα χέρια για να στραγγίξουν καλά όλα τα υγρά.
Κόβουμε τα αγγούρια στα 6 κατά μήκος, αφαιρούμε τα σπόρια και στη συνέχεια τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Βάζουμε το έτοιμο πλιγούρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.
Κόβουμε το χαλούμι σε φέτες. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι-γκριλιέρα και ψήνουμε το χαλούμι για περίπου 3 λεπτά από την κάθε πλευρά, ώσπου να αρχίσει να μαλακώνει λίγο και να σχηματιστούν σημάδια από το τηγάνι (γραμμές).Το κόβουμε και αυτό σε κυβάκια και το ανακατεύουμε στη σαλάτα.

Για το ντρέσινγκ
Βάζουμε τον χυμό λεμονιού σε ένα μπολ μαζί με το σούμακ και το ξύσμα λεμονιού, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το λάδι χτυπώντας με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.