Βερολίνο, ανταπόκριση
Ενας νεαρός Ισραηλινός (Τομ Μέρσιερ) αναζητεί μόνος την τύχη του στο Παρίσι, έχοντας εγκαταλείψει για πάντα την χώρα του. Συλλέγει λέξεις που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει καλύτερα την γαλλική γλώσσα, κάνει παρέα με εκκεντρικούς ανθρώπους, δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τον πατέρα του. Είναι ο βασικός ήρωας της ταινίας «Synonyms» του Ισραηλινού Ναντάβ Λαπίντ, του μεγάλου θριαμβευτή της 69ης Κινηματογραφικής Μπερλινάλε. Η ταινία του απέσπασε την Χρυσή Αρκτο στην απονομή των βραβείων που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην Μπερλινάλε Πάλαστ ρίχνοντας έτσι την αυλαία της διοργάνωσης η οποία ήταν και η τελευταία του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Ντίτερ Κόσλικ.
Ο Κόσλικ, γνωστός για το χιούμορ, την εξωστρέφεια και το μόνιμο χαμόγελό του, ήταν, φυσικά, ο πρωταγωνιστής της βραδιάς. Παρουσιάστηκε ένα μικρού μήκους φιλμ για αυτόν και στο τέλος, η κριτική επιτροπή όπου προέδρευε η Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός του χάρισε μια τεράστια κούκλα αρκούδα, το συγκινητικό αλλά συγχρόνως χιουμοριστικό αντίο σε έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ταυτιστεί πλήρως με την δουλειά του στα 18 χρόνια που κάθισε στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπερλινάλε.
Η γαλλική ταινία «Για χάρη του θεού» του Φρανσουά Οζόν απέσπασε πολύ δίκαια την Αργυρή Αρκτο – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Πρόκειται για μια ταινία που με την αρμόζουσα ωριμότητα σχολιάζει το πολύ σοβαρό ζήτημα της παιδοφιλίας στους κύκλους της εκκλησίας.
Ωστόσο, το φεστιβάλ Βερολίνου είναι γνωστό για τις «μυστήριες» βραβεύσεις του, μια παράδοση που ούτε εφέτος έσπασε. Πηγαίνοντας κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, η επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει με την Αργυρή Αρκτο Καλύτερης Σκηνοθεσίας την Γερμανίδα Ανγκελα Σάνελεκ για την μία ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος που δεν άρεσε σε κανέναν: «Ημουν στο σπίτι αλλά».
Την Αργυρή Αρκτο – βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ Καλύτερης Ταινίας με Νέες Προοπτικές απέσπασε μια άλλη γερμανική ταινία, επίσης γυρισμένη από γυναίκα, το «System crasher» της Νόρα Φίνγκσαϊντ. Και όμως, η ιστορία του εννιάχρονου κοριτσιού που παρουσιάζει μια ανεξήγητη επιθετικότητα προς όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα να τεθεί υπό την προστασία μιας ειδικής κοινωνικής υπηρεσίας, θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει το βραβείο ερμηνείας για την μικρή Ελενα Τσένγκελ.
Δύο κινέζοι ηθοποιοί ο Γουάνγκ Τζινγκ Τσουνγκ και η Γιονγκ Μέι βραβεύθηκαν για τους ρόλους τους στην πολύ όμορφη ταινία «Αντίο γιέ μου» του Γουάνγκ Σιάο Σουάι, ένα τρίωρο οικογενειακό έπος, η δράση του οποίου «εξαπλώνεται» σε μια περίοδο τριάντα χρόνων στην Κίνα. Στην ταινία (για την οποία είχα γράψει ότι αξίζει μεγάλη βράβευση) οι δύο ηθοποιοί υποδύονται ένα ζευγάρι που έχει χάσει το παιδί του και η στιγμή τους στην σκηνή του Μπερλινάλε Πάλαστ ήταν μια από τις πιο συγκινητικές της εφετινής απονομής.
Για την ιταλική ταινία «Πιράνχας» του Κλάουντιο Τζοβανέζε, ο σκηνοθέτης και οι Ρομπέρτο Σαβιάνο, Μαουρίτσιο Μπράουτσι απέσπασαν την Αργυρή Αρκτο Καλύτερου Σεναρίου. Το φιλμ που στηρίζεται σε βιβλίο του Σαβιάνο αναφέρεται στην ευκολία με την οποία νέα παιδιά της Νάπολης εισχωρούν στο οργανωμένο έγκλημα.
Τέλος την Αργυρή Αρκτο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Συμβολής απέσπασε ο Ράσμους Βίντεμπεκ για την διεύθυνση φωτογραφίας της νορβηγικής ταινίας «Out stealing horses» του Χανς Πέτερ Μόλαντ.