Συζητάμε με την Ελλάδα το θέμα των συνόρων, δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη θέση του ως επιχείρημα για την ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.
«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε συγκεκριμένα ο αλβανός πρωθυπουργός, σε μια δήλωση η οποία δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες.
Πάντως, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων αποτελούσε μέρος της ατζέντας του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, το οποίο είχε συζητήσει με τον αλβανό ομόλογό του, Ντιμίτρι Μπουσάτι.
Η Αθήνα αποσκοπούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της αλβανικής πλευράς στην επέκταση τμηματικώς των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές που δεν επηρεάζονται τα αλβανικά συμφέροντα. Ωστόσο, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν διευκρινίζει ότι αναφέρεται στα θαλάσσια σύνορα, είναι εύλογο οι δηλώσεις του να προκαλούν απορίες και προβληματισμό.
Μιλώντας πάντως γενικότερα για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Ράμα επιτέθηκε σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της αναδιάρθρωσης των συνόρων του Κοσόβου.
«Για μένα το Κόσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς Χαραντινάι» δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Παράλληλα, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία. «Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φολκλορική πράξη» δήλωσε ο Ράμα.