Στις 20 Φεβρουαρίου αναμένεται η Άγκυρα να παραλάβει το δεύτερο γεωτρύπανό της, το οποίο προορίζει για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το «Deepsea Metro I», η αγορά του οποίου έχει ολοκληρωθεί.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε νερά της Μεσογείου με κατεύθυνση την Τουρκία, με τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν πως στις 10 Φεβρουαρίου έριξε άγκυρα στην Ισπανία για ανεφοδιασμό και τώρα κατευθύνεται προς την ανατολική Μεσόγειο.
Το εν λόγω γεωτρύπανο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, θα συνδράμει το γεωτρύπανο Fatih. Στο μεταξύ, η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας «ΤΡΑΟ», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, αναμένεται να αυξήσει το 2019 τις γεωτρήσεις, αγγίζοντας τις 130.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων θα συνεχίσει κανονικά σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της τις έρευνες για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη τον Οκτώβριο του 2018. Αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του επόμενο μήνα ή στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Βεβαίως, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς οτιδήποτε» σημείωσε ο τούρκος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA, συμπληρώνοντας ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης προβλέπει την διενέργεια τεσσάρων γύρων διερευνητικών γεωτρήσεων μέσα στον χρόνο που διανύουμε, δύο με το γεωτρύπανο Fatih και δύο με το νέο γεωτρύπανο, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του λίαν συντόμως.
Πριν από λίγες εβδομάδες, η εφημερίδα «Υeni Safak» ανέφερε πως το δεύτερο γεωτρύπανο θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στο «Μπλοκ Τούνα» στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Το δημοσίευμα συμπλήρωνε πως το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» είχε εντοπίσει πριν από χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο αποθέματα φυσικού αερίου, επισημαίνοντας ότι στο ίδιο Μπλοκ έχουν αναπτύξει δραστηριότητες το τελευταίο διάστημα η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζει έρευνες το «Oruc Rheis».