«Η ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, με την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, είναι ένα σπουδαίο, χαρμόσυνο, εμβληματικό γεγονός» τόνισε ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Πρόκειται όπως είπε, για το νέο Πανεπιστήμιο όλης της Κρήτης, όλων των πολιτών. «Δημιουργείται για τους φοιτητές του, για την Κρήτη, για το μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης ο οποίος παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ.
Ο πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης απάντησε και στους επικριτές αυτής της προσπάθειας. «Υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες κάποια δημοσιεύματα, άκρως προσβλητικά για το κύρος των μελών της «Επιστημονικής Επιτροπής Διερεύνησης» για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης, το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης και τις ακαδημαϊκές του μονάδες».
Στόχος αυτών των δημοσιευμάτων , πρόσθεσε, «ήταν να εμποδίσουν την αναβάθμιση του ΤΕΙ και να δυναμιτίσουν τις άριστες σχέσεις ανάμεσα στις πρυτανικές αρχές του ΤΕΙ Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης, υποδαυλίζοντας τοπικισμούς και διάσπαση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα η σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων που βρίθουν ανακριβειών και αμφίβολης προέλευσης κατηγοριών σχετικά με «χαριστικές διατάξεις» και «διορισμένες επιτροπές», τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το ΤΕΙ Κρήτης, βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων και διεθνώς αποδεκτών δεικτών, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, που υπερτερεί μάλιστα έναντι πολλών ελληνικών Πανεπιστημίων!».
Ο κ. Κατσαράκης ξεκαθάρισε ότι «η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση, μετά την άρνηση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχουν σε συζήτηση για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού».
Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνένωσης με τα υπόλοιπα Ιδρύματα του νησιού: «Ορθάνοιχτη για το μέλλον, όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, η συνένωση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα του νησιού ….. Το πόρισμα θα αποτελέσει τον κορμό του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή …. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί ως το τέλος Φλεβάρη, για να προλάβουμε το μηχανογραφικό».
Σχετικά με αντιδράσεις που υπάρχουν για μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής είπε: «Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ορατός ο κίνδυνος το μοναδικό ΤΕΙ να μείνει στην Κρήτη και να υπάρξουν δυσμενείς συνθήκες, με υποβάθμιση όλων των ΑΕΙ της Κρήτης. Δεν πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα, δεν βρήκαμε θετικές αντιδράσεις. Η Επιτροπή όμως διαβάζοντας όλα τα δεδομένα, έκρινε ότι δικαίως το ΤΕΙ πρέπει να αναβαθμιστεί. Το ΤΕΙ με την αξία του και όχι χαριστικά εντάσσεται στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση».
Όπως τόνισε στη συνέχεια, «σε προσωπικές επαφές με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζώρα, δεν μου εκφράστηκαν ποτέ αντιδράσεις για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης …. Τα τμήματα μας παράγουν ένα εξαιρετικό επιστημονικό έργο. Τι ζητούν ακριβώς, να καταργηθούν τα τμήματά μας; Δεν αντιλαμβάνομαι, δεν θέλουν την ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, για ένα Ίδρυμα που είναι καταξιωμένο, τη στιγμή που η προτεινόμενη ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα του εγχειρήματος».
Οι ελάχιστες επικαλύψεις με υφιστάμενα τμήματα στην Κρήτη όπως είπε, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, μόνο αν είχε καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου στο νησί. «Κάτι που δεν έγινε, σίγουρα όχι με ευθύνη του ΤΕΙ Κρήτης και της Επιτροπής.»
«Τι θα έπρεπε λοιπόν να συμβεί κατά τους εμπνευστές των “επικριτικών” δημοσιευμάτων; Να παραμείνει το ΤΕΙ Κρήτης, το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας, ως το τελευταίο ΤΕΙ στο μηχανογραφικό του 2019 με προφανή τον κίνδυνο της άμεσης υποβάθμισής του; Να καταργηθούν τα Τμήματα των Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης; Αυτή την αναβάθμιση οραματίζονται; Η Πρυτανική Αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, προς τιμήν της, ποτέ δεν εξέφρασε παρόμοια άποψη, Το αντίθετο μάλιστα.» σημείωσε.
Ο κ. Κατσαράκης αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε, υπενθύμισε ότι ότι τα Τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ενεργειακών Μηχανικών και των Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων «είναι τα καλύτερα ακαδημαϊκά Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με πολύ θετικές εξωτερικές αξιολογήσεις, μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θεσμοθετημένα εργαστήρια που υλοποιούν ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και καθηγητές με εξαιρετικό ερευνητικό έργο με βάση διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες».
Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, σημείωσε που επίσης βάλλεται, δεν έχει επικαλύψεις με κανένα υφιστάμενο Τμήμα στην Κρήτη. «Δε γίνεται αυτά τα εξαιρετικά εύρωστα Τμήματα να εξαφανιστούν από το χάρτη, εξαιτίας των εμμονών ορισμένων κύκλων, οι οποίοι εξυπηρετούν μόνο ίδια, μικροτοπικιστικά, μικροπολιτικά συμφέροντα.»
Τι γίνεται με τους φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης;
Ερωτηθείς σχετικά για το μέλλον των φοιτητών και των αποφοίτων του ΤΕΙ Κρήτης, ο κ. Κατσαράκης τόνισε:
«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες φοιτητών και αποφοίτων: Οι εισακτέοι από το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα ακολουθήσουν κανονικά το νέο πενταετές πρόγραμμα σπουδών.
Αυτοί που ήδη φοιτούν (φοιτητές ν+2 έτη) αυτή τη στιγμή, προβλέπεται να κληθούν να επιλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα σπουδών που ήδη βρίσκονται ή εάν επιθυμούν να ενταχθούν στα νέα προγράμματα σπουδών για να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο, με επιπλέον μαθήματα για την αναβάθμιση του πτυχίου τους
Για τους απόφοιτους του ΤΕΙ Κρήτης, σίγουρα δεν μπορεί ο Πρύτανης του ΤΕΙ να δώσει λύση. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι του ΤΕΙ και σίγουρα θα δοθεί συγκροτημένη λύση από την Πολιτεία. Μια λύση που θα αφορά όλα τα ΤΕΙ της χώρας. »
Ο Πρύτανης του ΤΕΙ και για το νέο όνομα του Πανεπιστημίου, απέφυγε να δώσει απάντηση:
«Υπάρχουν διάφορες προτάσεις και το όνομα θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο. Αφού θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο πολύ σύντομα, σε αυτό σίγουρα θα υπάρχει και το όνομα του νέου Πανεπιστημίου της Κρήτης. »
Ο κ. Κατσαράκης κατέληξε λέγοντας:
« Είναι ανεύθυνο να ζητάμε μία πανσπερμία τμημάτων. Κρίνουμε με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Θέλουμε όλοι οι πολίτες του νησιού να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα. Δεν ρίχνουμε νερό στο αυλάκι των τοπικισμών.
Η κοινωνία, οι πολίτες της Κρήτης, από τη Σητεία έως τα Χανιά, πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, να κλείσουν τα αυτιά τους στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις τοπικιστικές κραυγές. Η αδυναμία τοποθέτησης των πραγμάτων σε μια προοπτική μελλοντική, οι έριδες ανάμεσα σε πόλεις της Κρήτης, δυναμιτίζουν τα θεμέλια αυτής της σπουδαίας προσπάθειας.»