Παρατείνεται κατά μια μέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση με την ονομαστική ψηφοφορία να τοποθετείται χρονικά για το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου 2019.
Η πρόθεση των κομμάτων να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, οδήγησε στην παράταση της συζήτησης και της προβλεπόμενης ονομαστικής ψηφοφορίας η οποία αναμένεται εξαιρετικά δαιδαλώδης.
Γι’ αυτό και οι εισηγητές των κομμάτων αποφάσισαν να συσκεφθούν προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει με ψηφοδέλτια – «σεντόνια» και όχι με το ηλεκτρονικό σύστημα που θα προκαλούσε χάος διότι είναι μεγάλος ο αριθμός των 151 προτάσεων των κομμάτων που θα τεθούν στην κρίση του Σώματος (στις 149 προτάσεις προστέθηκαν άλλες δυο).
Υπενθυμίζεται ότι αν κάποιες προτάσεις δεν συγκεντρώσουν 151 ψήφους δεν μπορούν να παραπεμφθούν στην δεύτερη αποφασιστική ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα και η οποία θα καταλήξει ποιες αναθεωρητέες διατάξεις θα παραπεμφθούν στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή.
Όσες πάλι συγκεντρώσουν στην παρούσα Βουλή 180 ψήφους τότε στην επόμενη Βουλή θα αρκούν 151 ψήφοι για να αναθεωρηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις, ή το αντίστροφο.
Ως προς αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΣΥ η οποία όπως έγινε γνωστό από τον εισηγητή του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδο θα επιδιώξει να μην πάρει καμία διάταξη τώρα αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.
Όπως δήλωσε σχετικά «αποκλείεται με την ψήφο μας να καταστήσουμε την επόμενη, αναθεωρητική Βουλή συνταγματικό υποχείριο του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές το 2019».
Έτσι για τον κ. Λοβέρδο «καμιά διάταξη δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στις προτάσεις αναθεώρησης εξοπλισμένη με 180 ψήφους». «Καμιά διάταξη δεν πρέπει να αναθεωρείται με 151 ψήφους από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή», σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Είστε που είστε χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο ψήφων των πολιτών, μην καταστείτε χορηγοί της και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Έτσι, η ΔΗΣΥ θα συμμετέχει στην ψηφοφορία με έναν μόνο βουλευτή «ούτως ώστε να προκύπτουν τα «ναι» και τα «όχι» μας, δίχως όμως να καταστήσουμε την Αναθεώρηση μικροκομματική υπόθεση του νικητή των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών», όπως ειπώθηκε από τον εισηγητή του κόμματος, ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του δεν είχε την δυνατότητα να υποβάλλει προτάσεις καθώς δεν είχε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (διαθέτει 20 βουλευτές ενώ απαιτούνται 50).
«Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, με βάση όμως τις προτάσεις των άλλων», διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος. Η απόφαση της ΔΗΣΥ είναι ουσιαστικά η πρόταση που είχε εξαρχής κάνει ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προτρέποντας να μην συγκεντρώσει καμία διάταξη στην παρούσα φάση 180 ψήφους ώστε να μην μπορεί η όποια πλειοψηφία προκύψει από τις εκλογές να κινηθεί κατά το δοκούν. Κάτι που προϋποθέτει την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, προκειμένου να αναθεωρηθούν οι διατάξεις που κρίθηκε αναγκαίο να αλλάξουν.