Σε επιφυλακή βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος προσπαθώντας να αποτρέψουν «καιροσκοπικές μεθοδεύσεις», όπως καταγγέλλει η Πειραιώς, με τις οποίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ελέγξει την αναθεωρητική διαδικασία στην επόμενη Βουλή. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι αναθεωρητέες διατάξεις είτε ψηφίζονται στην πρώτη Βουλή με 180 ψήφους και στην επόμενη με 151 είτε το αντίστροφο. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αν η επόμενη κυβέρνηση, στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο των προτεινόμενων για αλλαγή διατάξεων. Η κυβερνητική παράταξη θεωρεί ότι η πρώτη Βουλή δεσμεύει τη δεύτερη ενώ η ΝΔ όχι.
Η ΝΔ αντιδρά στο ενδεχόμενο να ψηφίσουν οι βουλευτές όχι μόνο τον αριθμό και τον τίτλο του προς αναθεώρηση άρθρου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά την ακριβή διατύπωση της αλλαγής που προτείνεται και επειδή η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία να αποκλειστεί η πρόταση της ΝΔ και να μείνει μόνο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία. Απλά η κυβέρνηση φανερώνει την ανασφάλεια της γιατί ξέρει ότι η επόμενη Βουλή θα καθορίσει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξων», σχολιάζουν στην Πειραιώς. Επιπλέον, στη ΝΔ αποφάσισαν να ψηφίσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες συμφωνούν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να περάσουν από αυτή τη Βουλή με 180 ψήφους.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με πέντε γνωστούς συνταγματολόγους, τους Σπύρο Βλαχόπουλο,Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, παρουσία και του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τασούλα.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η «καινοφανής», σύμφωνα με τη ΝΔ, θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους.
Την άποψη αυτή υποστήριξαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενοι ότι οι διατυπώσεις που προτείνουν για κάθε αναθεωρητέο άρθρο είναι απολύτως δεσμευτικές και για την επόμενη Βουλή, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Και οι πέντε συνταγματολόγοι που συμμετείχαν στη συνάντηση, τοποθετήθηκαν εκτενώς για το ζήτημα, και όλοι συμφώνησαν ότι «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον, επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση.
Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και οι δύο ακόμη κορυφαίοι Συνταγματολόγοι, οι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης, οι οποίοι είχαν προσκληθεί στη σύσκεψη αλλά επειδή απουσίαζαν στο εξωτερικό συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη.
Μετά από τα παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία «καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία».