Κάθε χρόνο τέτοια εποχή φορολογούμενοι και φοροτέχνες περιμένουν το νέο έντυπο της εφορίας και το κυριότερο τις αλλαγές που έχει ώστε να γίνει ακόμη πιο απλό και να διευκολυνθούν οι πολίτες. Ωστόσο για μία ακόμη φορά οι αλλαγές στη νέα φορολογική δήλωση εντοπίζονται με το μικροσκόπιο καθώς είναι απειροελάχιστες.
Ωστόσο για φέτος υπάρχει μία ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και έχει να κάνει με τις χωριστές δηλώσεις των ζευγαριών αλλά κυρίως με τα ξεχωριστά εκκαθαριστικά για κάθε σύζυγο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου ενώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν αν θέλουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις. Μάλιστα φθάνει να το δηλώσει ο ένας από τους δύο συζύγους ώστε να υποβληθούν οι χωριστές δηλώσεις.
Για πρώτη φορά, ωστόσο όσοι δεν επιλέξουν χωριστή υποβολή αλλά κοινή δήλωση θα συμβούν τα εξής:
- Ο κάθε σύζυγος θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό
- Δεν θα γίνει συμψηφισμός επιστροφής φόρου με χρεωστικό εκκαθαριστικό
Από την άλλοι όσοι επιλέξουν χωριστές δηλώσεις συζύγων τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν καλύπτονται τα τεκμήρια ούτε αλληλοσυμπληρώνονται αποδείξεις για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Κατά την υποβολή του νέου εντύπου της εφορίας οι αποδείξεις εφέτος όπως και πέρυσι θα πρέπει να συμπληρωθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση των φιλοξενούμενων θα πρέπει να το δηλώσουν τόσο αυτός που φιλοξενεί όσο και εκείνος που φιλοξενείται
Επίσης, για 9η συνεχόμενη χρονιά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα τεκμήρια τα οποία παραμένουν ως παγίδα πρόσθετων φόρων.
Η πληρωμή του φόρου για όσους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα είναι σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη να έχει καθοριστεί ως τις 31 Ιουλίου, η επόμενη έως 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως 29 Νοεμβρίου
Για τα αναδρομικά θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για μισθούς ή συντάξεις προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν τον Δεκέμβριο του 2018 αναδρομικά ποσά, θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.
Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφόρμων (Airbnb, Booking κλπ.).
Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες τα χρηματικά ποσά των δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που πλήρωσαν το 2018 με πλαστικό χρήμα ή e-banking ή ηλεκτρονικού πορτοφολιού για την διατήρηση της μείωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Το ελάχιστο συνολικό ποσό των δαπανών που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του ατομικού -δηλωθέντος ή τεκμαρτού – φορολογητέου εισοδήματος, ως εξής:
– 10%, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
– 15% για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ και
– 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν καλύψει το εισόδημά τους με το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα πληρώσουν έξτρα φόρο 22% στο ποσό που λείπει.
Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2018 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.